[#23]
Re: Walidacja FFS pod MOSem.
@QUAD,
post #12
@ QUAD
ja mialem takie szopki ze po instalacji mosa mialem zwieszke na motylku ale zauwazylem roowniez ze jak mam w napedzie plyte "jakakolwiek" to pegaz rusza normalnie, jeszcze nie doszedlem do tego dlaczego tak sie dzieje/dzialo ale zabootowalem kilka razy z plyta a pozniej juz normalnie dzialalo :/
Widze, ze to jest dosc powszechny problem z Pegazem i jego OFem.
Jakos wczesniej po instalacji MOSa nie mialem tego problemu, az tu nagle... dokladnie to samo co u QUADa i innych.
Nie zauwazylbym tego gdyby moj Linux zainstalowany na Pegu, po zmianie karty graficznej nie odmowil mi posluszenstwa. Nie jestem expertem od linuxow, wiec postanowilem go zainstalowac od nowa i niechcacy w nerwach pousuwalem rowniez wszystkie partycje SFS lacznie z MOSem.
Po instalacji Peg dochodzil tylko do bootlogo i wisial. Oczywiscie pomoglo znane juz chyba wszystkim "Wait 1" tuz przed IPrefs w s-s. Sposob z jakas plyta w napedzie tez dziala.
Zmierzam do tego, ze, przynajmniej u mnie, dzieje sie tak, ze swiezo zainstalowany MOS odpali sie zawsze (bez plyty w napedzie i bez Wait w s-s) ale pod warunkiem, ze rozdzielczosc Ambienta w ScreenMode:
1. nie jest ustawiona WCALE
lub
2. jest ustawiona na mniej niz 800x600 czyli 640x480 (mniejszych nie probowalem)
Kiedy po zainstalowaniu MOSa i pieknym poustawianiu Ambienta, zdefiniowaniu trybow w ModeEdit i ekranow w ScreeMode i po ustawieniu 1024x768 dla Ambienta zresetowalem Pega - zawisl na motylku. Kilka nastepnych resetow nic nie pomoglo. PowerOff na chwile tez nie.
Przyszlo mi do glowy zeby skasowac plik sys: Prefs/env-archive/sys/PublicScreen.prefs (ustawienia ScreenMode).
Po tej operacji MOS wystartowal bez problemow z HD i to bez jakiejs plyty w napedzie i bez Wait 1 w s-s. Odpalil sie w (domyslnej chyba) rozdzielczosci 640x480.
Dla pewnosci ustawilem ponownie jakas wyzsza rozdzielczosc i po resecie znow wisial na bootlogo.
Po skasowaniu w/w pliku znow bylo ok.
To tylko tak, dla potomnosci :)
Ale co o tym sadzicie?
Ostatnia modyfikacja: 28.01.07 17:32