[#1] 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP
Dzisiaj przypadkowo dokonalem odkrycia ze Mos na moim classicu z
4xEIDE potrafi odczytac partycje sformatowane w ffs na secondary
porcie. Jakie bylo moje zaskoczenie.

Mozna uzywac w takim razie 4 urzadzen pod Mosem PuP.
Niestety nie Fata ale dobre i to :)

[#2] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@Sir_Lucas, post #1

Czy dla 4xEIDE odpalasz jakis sterownik?

Ostatnia modyfikacja: 25.09.06 16:52
[#3] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Nie odpalam zadnych sterownikow ani s-s ani u-s.

Mam oczywiscie 4xeiede.driver w os 3.9 ale w Mosie nic czysciutko.

Cedek u mnie nie dziala i nie dzialal pod Mosem.

[#4] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@Sir_Lucas, post #1

Nie jestem pewien, czy dobrze pamiętam, ale zdaje się ostatnie uaktualnienie to umożliwiło.

[#5] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@Kamul, post #4

tak jest osobny module.com1 z idehack, ale chyba nie na ten z ELBOX

"Using an IDE splitter:
----------------------
IDE splitters (a.k.a. 4IDE devices) are pieces of hardware allowing to connect up
to four devices on the single IDE connector on classic Amiga1200/4000 mainboards.
All of such splitters are considered a hack, and using such device generally should
be avoided when possible. But since they're widespread, MorphOS now provides some
support for them. "Properly" made IDE splitters should work by default. For improper
ones, we made an experimental hack, which is available in file Boot/roms/module.com1.idehack.
Use this file instead of module.com1, to enable this experimental code. (Edit your
startup-sequence, instead of copying or renaming any files!)"

[#6] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@Sir_Lucas, post #3

Nie odpalam zadnych sterownikow ani s-s ani u-s.

Czyli teoretycznie powinno dzialac takze z FastATA, niestety aktualnie mam zajety tylko port primary (HD i CDRW), wiec nie moge sprawdzic.
[#7] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@Sir_Lucas, post #1

Niestety moja radosc nie trwala dlugo :(

Mos staruje, uruchamia sie Ambient, ale czasami zamraza sie zaraz po starcie, a czasami jest ok, probowalem mawet dopisac linijke jak w os3.9 ale nic z tego zamraza ambienta przy starcie tj. zegarek dziala, kursor tez ale nie moge wejsc na zadna partycje.

Zauwazylem tez jedna rzecz, jak uruchomie os3.9 a potem w odpowodnim czasie Mosa to nie ma zamrozenia ale to trudno tak wystartowac Mosa po wylaczeniu zasilania.

Przykro mi ze to sie tak konczy, narobilm smaku i sobie i wam :(

Nie bede wiecej testowal bo szkoda mi mojego classica :(

[#8] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@Andrzej Drozd, post #6

w praktyce z FastATA po podpieciu CDRW/HD na secondary port MOS nie startuje.

[#9] Re: 4xEIDE ELBOXU I MORPH OS PuP

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

U mnie cd-rom jest podpiety caly czas pod secondary i mos startuje za kazdym razem bez problemu. Natomiast jak Hdd jest podpiete to czasami jest ok a czasami zamrozenie, chociaz zegar i kursor dziala.( na 8/10 zamrozenie )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem