[#1] Jak byc stabilnym
Wlasnie w zwiazku z forum, zapomnialem sie i odpalilem na MOSie HDtoolboxa, po pewnym czasie zawiesil sie. Nawet nie zbardzo udalo mi sie odpali Task Managera...wszystko zamarzlo.

Czy sa jakies srodki obronne na takie sytuacje? Przeciez to nie jest normalne.
Juz sam WB3.x potrafi wywalic reguester z mozliwoscia resetu lub kontynuacji (kontynuacja oczywiscie zamrozi WB, ale wszystko co bylo do tej pory odpalone bedzie dzialac). Natomiast WB wspomagane przez MCP ladnie potrafi naprawic niektore rzeczy, a w najgorszym przypdku mamy mozliwosc uspienia niefortunnego programu i dalsza wielogodzinna mozliwosc bezawaryjnej pracy...natomiast na MOSie taki zonk :(
[#2] Re: Jak byc stabilnym

@Andrzej Drozd, post #1

Czy sa jakies srodki obronne na takie sytuacje? Przeciez to nie jest normalne.

Przestac uzywac zabugowanych programow?

Natomiast WB wspomagane przez MCP ladnie potrafi naprawic niektore rzeczy, a w najgorszym przypdku mamy mozliwosc uspienia niefortunnego programu i dalsza wielogodzinna mozliwosc bezawaryjnej pracy...natomiast na MOSie taki zonk

To co robi MCP ma malo wspolnego z 'naprawianiem' i nie wykrywa on naprawde powaznych problemow ktore powoduja wylozenie systemu. Jak program przejedzie rowno po pamieci po ktorej nie powinien to AOS czy MOS padnie i zadne MCP czy inne magiczne triki mu nie pomoga. Wyjsciem jest namierzenie programow ktore robia syf w systemie (najprawdopodobniej jakies toole z czasow 3.1, ktore robia nielegalne cuda, uchodzace plazem na 3.1) i przestac ich uzywac.

[#3] Re: Jak byc stabilnym

@marcik, post #2

Przestac uzywac zabugowanych programow?

A skad sciagajac cos np. z Aminetu mam wiedziec czy jest zabugowane czy nie? Mam sobie dokupic drugie PPC do drugiej Ami i tam testowac aby cos nie zamrozilo mi systemu?

To co robi MCP ma malo wspolnego z 'naprawianiem'

Troche sie nie zrozumielismy. Gdy na WB jakis program zrobi figiel, to system sie nie zamrozi. Po prostu wyskoczy requester. Nawet nie naciskajac na niego, mozna zapisac np. wielogodzinny efekt pracy w innych programach (i pozniej probowac cos uspic/uratowac), natomiast na MOSie sie wszystko zamrozi bez tej szansy i zostaje resecik...
[#4] Re: Jak byc stabilnym

@Andrzej Drozd, post #3

A skad sciagajac cos np. z Aminetu mam wiedziec czy jest zabugowane czy nie? Mam sobie dokupic drugie PPC do drugiej Ami i tam testowac aby cos nie zamrozilo mi systemu?

Zainteresowac sie debuglogiem morphosa i patrzec czy dany program hituje. Czesc programow dziala tylko przez przypadek - wystarczy sobie wlaczyc enforcera pod 3.1 i zobaczyc jak ladnie jezdza po pamieci

Troche sie nie zrozumielismy. Gdy na WB jakis program zrobi figiel, to system sie nie zamrozi

Nie, tak sie stanie gdy zrobi niegrozny figiel. Przy takich niegrozny figlach naogol MOS sobie tez poradzi z tym ze zamiast requstera sam zamrozi ten program. Zas jak program zrobi powazny figiel to caly system, AOS czy MOS, idzie na dno. Kwestia jest tylko to, ze duzo programistow uwaza ze jak program sie wlaczy to dziala i malo kto sie przejmuje tym czy np. nie pisze on po nieswojej pamieci. I takie programy przez przypadek moga dzialac na 3.1, ale takim OS4 czy MOSie szansa ze beda dzialac jest mizerna.
[#5] Re: Jak byc stabilnym

@Andrzej Drozd, post #3

I na Amidze zdazaly mi sie takie zamrozenia, a i MOS potrafi sie niezamrozic... Wszystko zalezy od bledu.

[#6] Re: Jak byc stabilnym

@marcik, post #4

Ahh, uparte Pegazowce :D
Classicowca i tak wie swoje - praktycznie nie ma programow ktore zresetuja WB, w 99% zawsze wywali sie guru (czerwone lub zolte), najlepiej gdy jest ono z MCP. I znowu wspomne ze po wywaleniu tego guru i gdy niczego nie naciskamy, mozna zakonczyc inne programy lub cos w nich zapisac, natomiast na MOSie cos za duzo jest programow ktore resetuja system (poniewaz inaczej nie mozna nazwac totalnego zamrozenia). Resetuje MOSa np. HDToolbox, AmigaAMP, IB + natywny cnet.device i pewnie wiele innych programow...
Lepiej aby MOS nie myslal za uzytkownika i nie usuwal "zlych" taskow. Z doswiadczenia wiem, ze wlasnie usuniecie zwalonego taska za pomoca guru MCP, konczy sie przewaznie resetem, natomiast zostawienie guru bez zadnej ingerencji lub ewntualnie uspienie taska, daje pozytywne efekty i pozwala na zakonczenie innych operacji.

No ale jezeli MOS jest madrzejszy i zawsze usuwa, no to trzeba sie przyzwyczaic do resetow (zamrozen). Proponawlabym rozwiazac to tak jak jest zrobione w MCP, gdzie uzytkownik sam zadecyduje co zrobic w danej chwili.
[#7] Re: Jak byc stabilnym

@Andrzej Drozd, post #6

ściągnij logtoola i miej go odpalonego, jak widzisz czerwoną sieczke w logu to znak ze cos sieje po pamięci

[#8] Re: Jak byc stabilnym

@Andrzej Drozd, post #6

praktycznie nie ma programow ktore zresetuja WB,

Bo przez lata uzywania Classica tak dobrales programy, ze nie uzywasz takich ktore powoduja totalny zwis pod 3.1.

Lepiej aby MOS nie myslal za uzytkownika i nie usuwal "zlych" taskow.

Nie usuwa. Jak task cos nabruzdzi, ale nie polozy przez to calego systemu to jest on zamrazany, nie usuwany. W srodowisku AOSowym porzadnego usuwania taskow sie nie da zrobic.

Proponawlabym rozwiazac to tak jak jest zrobione w MCP, gdzie uzytkownik sam zadecyduje co zrobic w danej chwili.

Uzytkownik decyduje o bardzo prostych bledach. Z prawdziwymi problemami nie maja one nic wspolnego.

Zrozum jedno. Bledy wylapywane przez MCP to male pchelki, ktore da sie zalatwic niejako z automatu. Z powaznymi problemami nie maja one nic wspolnego.

[#9] Re: Jak byc stabilnym

@marcik, post #8

praktycznie nie ma programow ktore zresetuja WB

Bo przez lata uzywania Classica tak dobrales programy, ze nie uzywasz takich ktore powoduja totalny zwis pod 3.1.

Potwierdzam. WB3.0/3.1 bardzo łatwo zawiesić jakimś "syfem". A co do usuwania tasków to zarówno na OS3.x jak i MorphOS świetnie sprawuje się Scheduler (tylko należy uważać co się usuwa)

Ostatnia modyfikacja: 15.10.06 08:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem