[#1] regulacja parametrów monitora
Czy na AOS / MOSa jest jakikolwiek soft pozwalający na regulację parametrów monitora takich jak kontrast, jasność, kolor.
Chodzi mi o monitory lcd, które nie mają na obudowie żadnych guzików przeznaczonych do tego celu, a jedynie windowsowy soft na CD.
[#2] Re: regulacja parametrów monitora

@R-Tea, post #1

Jak dotąd nic mi się nie udało znaleźć. Trzeba będzie poszukać pod Linuxa. Pewnie coś się znajdzie, tylko pytanie czy jeśli wyreguluję monitor pod Linuxem, to czy ustawienia będą pamiętane w czasie pracy na MOSie? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
[#3] Re: regulacja parametrów monitora

@R-Tea, post #2

MOS mial mozliwosc ingerencji w ustawienia monitora, ale to bylo w pierwszej wersji MOSa na CD.(1.4)
[#4] Re: regulacja parametrów monitora

@Norbert, post #3

@ Norbert
ale masz na myśli regulację takich parametrów jak jasność, kontrast, kolory, czy to co obecnie jest w ModeEdit w MOSie 1.4.5 ?
[#5] Re: regulacja parametrów monitora

@R-Tea, post #4

W MOSie 1.4.2 w ModeEdit masz dostepne GAMMA.
mozna dowolnie modyfikowac.
[#6] Re: regulacja parametrów monitora

@Norbert, post #5

łot a sorprajs! :D
a ja już jakieś targiezety na linuxa ssałem i o kompilacji jądra czytałem! boszszsz...

A da radę to jakioś zachachmęcić do MOSa 1.4.5, czy to jest embeded jak w windowsie?
Nawet jeśli nie da rady, to mogę sobie zainstalować 1.4.2 osobno i poustawiać monitor.
Jakiś link na iso 1.4.2 czy jestem skazany na googlowanie? :)

btw. ciekawe dlaczego wycięli to z nowszego MOSa? Było zabugowane i niestabilne?
[#7] Re: regulacja parametrów monitora

@R-Tea, post #6

Ja zrobilem to tak.
Podmontowalem ISO z mosem 1.4.2 i odpalilem plik Preferences z tej plytki.
Jesli wczesniej nie uruchamialem prefsow z 1.4.5 to uruchomi sie sie wlasnie co na obrazku.

Nie wiem czy te ustawienia nie są tymczasowe i dzialaja tylko po MOSem.
[#8] Re: regulacja parametrów monitora

@Norbert, post #7

@ Norbert
Nie wiem czy te ustawienia nie są tymczasowe i dzialaja tylko po MOSem.

może sam monitor będzie pamiętał.
moja stara 15-stka CRT pamiętała. jak poprzesuwałem mp. obraz 800x600 pod MOSem, to później na linuxie oraz o tej samej rozdziałce miałem tak samo przesunięty.

mógłbyć wystawić te iso na jakimś ftp?
[#9] Re: regulacja parametrów monitora

@R-Tea, post #8

Z tego co ja pamiętam to te ustawienia nie są zapamiętywane (czyli zapisywane) w 1.4.2. i po resecie MOSa będziesz nadal miał tak jak na początku, przed jakąkolwiek zmianą. Nie wiem jak to będzie wyglądało pod 1.4.5, nie patrzyłem. Poza tym wydaje mi się, że tymi ustawieniami zmieniasz wartośći w karcie graficznej, a nie w monitorze.
[#10] Re: regulacja parametrów monitora

@Norbert, post #7

@ Norbert
Ja zrobilem to tak.
Podmontowalem ISO z mosem 1.4.2 i odpalilem plik Preferences z tej plytki.

Preferences (plik) z 1.4.2 i 1.4.5 są dokładnie takie same. Ten ficzer z regulacją monitora siedzi w pliku Sys:morphos/prefs/mprefs/ModeEdit.mprefs
Zamieniłem go za ten z 1.4.5 i gra.
Fajnie, że nie musiałem wymieniać całych prefsów, a tylko ModeEdit. To jest elestyczność Amigowych systemów.

@ Deez
Z tego co ja pamiętam to te ustawienia nie są zapamiętywane (czyli zapisywane) w 1.4.2. i po resecie MOSa będziesz nadal miał tak jak na początku, przed jakąkolwiek zmianą.

Zgadza się. Na 1.4.5 też tak jest.
[#11] Re: regulacja parametrów monitora

@R-Tea, post #10

R-Tea napisał(a):

> Z tego co ja pamiętam to te ustawienia nie są zapamiętywane
> (czyli zapisywane) w 1.4.2. i po resecie MOSa będziesz nadal
> miał tak jak na początku, przed jakąkolwiek zmianą.

>
> Zgadza się. Na 1.4.5 też tak jest.

Poza tym to zmienia jedynie parametry obrazu na karcie graficznej, a nie na monitorze, więc tak naprawdę to na niewiele się to zdaje...

[#12] Re: regulacja parametrów monitora

@Marek Szyprowski, post #11

@ Marek Szyprowski
Poza tym to zmienia jedynie parametry obrazu na karcie graficznej, a nie na monitorze, więc tak naprawdę to na niewiele się to zdaje...

Ale dla kogoś kto kupił monitor bez ŻADNYCH przycisków na obudowie, a jedynie z softwareowym regulatorem pod windę (IMO badziewnym), jest to JAKIEŚ wybawienie. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem