[#31] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #30

Jak ktoś się głupio upiera, to niech sobie instaluje wersję 68k SFS.

Wyluzuj :P
Powiedz mi dlaczego tak sie dzieje - prawie kazdy kto staje sie uzytkownikiem Pegaza, nagle staje sie dosc arogancki? Co?
Oczywiscie znam troche Twoje zagrania i nic do Ciebie nie mam, hehe. Ale pewne zmiany w zachowaniu sa bardzo widoczne :P

A wracajac do tej upartosci, to poki co SFS2 w wersji 68k potrafi obslugiwac pliki 4GB. Nie chce mi sie czytac wszystkiego jeszcze raz, tak czy inaczej nie uzywasz chyba DVD i ci to wisi :)

upartym kretynem

:P
[#32] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #28

@Solo Kazuki 

łośkiem to sam jesteś, bo nawet nie wiesz co samemu napisałeś w poście nr #19 i na niego odpowiadałem. czytaj dokładnie i z wątkami, a nawet patrz jaki jest temat łośku jeden :P

[#33] Re: SFS 68k na MOS

@Andrzej Drozd, post #27

Pegazowy kontroler nie działa standardowo w trybie PIO, tylko w trybie DMA.

[#34] Re: SFS 68k na MOS

@Andrzej Drozd, post #31

hehe,Nowarr masz duzo racji ale dales sie zlapac na syndrom wersji.to ze sie rozwija wersja sfs-a na klasyki czy os4 nie oznacza ze musi byc lepsza od aktualnej mosowej,czy tez bezpieczniejsza.I tu dochodzimy do najwazniejszej sprawy:bezpieczenstwo danych,mosowa wersja jest naprawde w tym wzgledzie dobra,dodajmy do tego programik Marcha i lepiej nie potrzeba;).
Uzywalem pfs3 na mosie i niby bylo ok (pfs3 byl troszke wolniejszy od sfs-a)ale po jakims czasie stwierdzilem ze to glupota uzywac go majac natywny naprawde dobry system.

Na klasyku beda zamulac operacje dyskowe przez dma,fata pomoze ale nie zawsze.na pegu nie zwalnia system przy operacjach dyskowych,to nie winda:).

ps.
Nie arogancki lecz szczesliwy:P.
Uzywajac pega widac bezsens uzywania klasyka jako komputera "do pracy" bo do starych gier jest niezastapiony:)

[#35] Re: SFS 68k na MOS

@AmiChris, post #34

Uzywajac pega widac bezsens uzywania klasyka jako komputera "do pracy" bo do starych gier jest niezastapiony

w klasyku wlasnie najbardziej dobija prędkość dysku, reszte można przeżyć,
co do niezastąpienia to wszystko by się zmieniło z momentem powstania jita dla UAE/ppc

[#36] Re: SFS 68k na MOS

@wali7, post #17

Trochę dziwnie mi wygląda to dodawanie SFS2 w SCSIConfig. Skąd ten DOS: ?

Po kliknięciu na Add w FileSystem List wskazałem plik SFSa dwójki w L:
Okienko pierwsze.
Po kliknięciu na Use widzę to co w okienku drugim.
I nie czaję do czego służą buttony Load FileSystem i Save FileSystem. Po kliknięciu na którykolwiek otwiera się filesequester z tytułem Destination file...
Tak jakby chciał tworzyć jakis nowy plik gdzieś.
A może po wskazaniu pliku SFSa dwójki mam później ustawić Custom i sam wpisać identyfikator?

Qrde, na klasyku to był ful wypas HDTB a na mosie kiszka....

[#37] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #36

Wydaje mi się, że robisz to podobnie jak na HDTB, najpierw ładujesz filesystem z pliku do RDB (tam się to ładuje... sam nie wiem, w każdym razie gdzieś, gdzie nie widać tego z poziomu systemu plików ;) ... system wie co z tym zrobić :) ), czyli to co już zrobiłeś. A potem (wydaje mi się) powinieneś normalnie załozyć partycję (jak standardowo w MOSie) i jako filesystem wybrać Custom i wpisać identyfikator (czyli tak jak napisałeś).
Potem pewnie Save.
Powodzenia.
[#38] Re: SFS 68k na MOS

@AmiChris, post #34

sfs2 jest lepsza od obecnej sfs1 mosowej, bo dziala obsluga plikow powyzej 4gb

sfs2 ma zmieniona strukture - rozmiar plikow jest zapisany w 48-bitowej liczbie

a szybkosc dzialania tego filesystemu na mosie, ktorego zreszta nie udalo mi sie jeszcze odpalic na klasyku pod mosem to juz inna sprawa wiadomo.

ja caly czas jestem ciekaw czy komus dziala sfs2 na pegazie. jak dziala to znaczy, iz autor wersji 68k popelnil jakis blad tak jak z nowymi wersjami sfs1 68k, ktore tez maja jakis blad i przez to mos nie dziala po wystartowaniu na klasyku. to wszystko mozna poczytac tez na morphzone.org

[#39] Re: SFS 68k na MOS

@wali7, post #37

@ wali7
czyli to co już zrobiłeś. A potem (wydaje mi się) powinieneś normalnie załozyć partycję (jak standardowo w MOSie) i jako filesystem wybrać Custom i wpisać identyfikator (czyli tak jak napisałeś).
Potem pewnie Save.

Czyli nic nie edytuję w pierwszym okienku, tylko Save Changes w glownym okienku SCSIConfig (not included) i mogę zakładać partycję?
[#40] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

obsluga plikow a dokladnie limit wielkosci jest zakodowany w dos.lib a nie w FS-ie,dopoki nie bedzie tego w systemie traktujcie to jako late i to bardzo mocna.
super ze ma a program moze nie obslugiwac tego i kaplica.
hmm ja w wersji mosowej nie widze bledow i jakichs niedociagniec,zatem po co??

[#41] Re: SFS 68k na MOS

@AmiChris, post #40

dla mnie liczy sie co jest dostepne teraz i dziala, a nie poczekaj dopiero jak bedzie pelna obluga to sobie zgrasz image DVD na parycje i bedzie git za two more weeks katurlanie

mozliwe ze tez uzywasz MOS 1.5 to tez dla tego
nie jestes zainteresowany jak zreszta wiekszosc ;)

"zainstalowany mos 1.4.5 i 1.5 pl"
http://www.allegro.pl/item147499009_peg1_g3_600_80_cd_cdrw_256_ati.html

SFS czy inny filesystem w nowym MOS 1.5 ma juz obsluge 64-bitowa?

[#42] Re: SFS 68k na MOS

@wali7, post #37

No niestety, operacja się nie udała :(
Jest nawet gorzej niż pod mosowym SFS1.x bo kopiowanie stanęło na 2GB. Kolejna rróżnica to to, że po komunukacie FP że Volume is full okienko info o partycji pokazuje mi, że mam prawie 8GB wolego (na mosowym SFS dysk był faktycznie full (pomijając że zapełnienie partucji 10GB spowodował 4-gigowy plik)).

@ SKOLMAN
Jak ty to zrobiłeś. Co ja robię źle?
[#43] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #42

zainstalowales na pegazie + mos sfs2?

masz odpowiedni identyfikator dla sfs2?

ja zgrywam programem z pakietu dvdrtools, albo makecd image plyty dvd na partycje, ale nie pod mosem, tylko pod amigaos, bo na mosie sfs2 mi nie dziala.

[#44] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #43

@ ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
zainstalowales na pegazie + mos sfs2?
tak

masz odpowiedni identyfikator dla sfs2?
Patrz graby z posta nr 36, w obu okienkach widać identyfikator mojego sfs2. Program SCSIConfig pobiera go automatycznie.

ja zgrywam programem z pakietu dvdrtools, albo makecd image plyty dvd na partycje, ale nie pod mosem, tylko pod amigaos, bo na mosie sfs2 mi nie dziala.
Dziwne, że na OS3.x się da a na MOSie nie.

Ostatnia modyfikacja: 07.12.06 09:11
[#45] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #43

Skolman, nie opisałbyś tego w formie jakiegoś poradnika, który zamieściłoby się na PPA? Sądzę, że wiele osób to interesuje.
[#46] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #41

offtopic:

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3302403

gosciu sprzedaje dwa pegazy, a jego opis mnie po prostu rozbroil. valwit niech lepiej tego nie czyta;)
[#47] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #44

skoro nie mozesz recznie zmienic identyfikatora na pegazie pod mosem to ja juz nic nie poradze i jeszcze raz napisze, ze mi sfs2 na klasyku pod mosem tez nie dziala, a nawet jakby mi dzialal to co mi po tym bez dzialajacego kontrolera fastata pod mosem w pio-0 pomysł

> Dziwne, że na OS3.x się da a na MOSie nie.

moze popros mos-team o nowego mosa, ktory juz chyba nie ma tych ograniczen.

[#48] Re: SFS 68k na MOS

@mailman, post #45

osoby ktore to interesowalo juz zglaszaly sie do mnie o pomoc na gg/maila, ale moze cosik napisze i nie obiecuje

[#49] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #48

@ ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
ale moze cosik napisze i nie obiecuje

Nie daj się prosić. Czas pewnie masz.

[#50] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #42

ja chyba też tak raz miałem... i nie wiem czy naprawiłem SFS Doctorem, czy też formatując raz jeszcze partycję. Czego używasz do kopiowania, w ogóle?

[#51] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #50

@ Solo Kazuki
Czego używasz do kopiowania, w ogóle?

Frying Pan

ja chyba też tak raz miałem... i nie wiem czy naprawiłem SFS Doctorem, czy też formatując raz jeszcze partycję.

Ale mi się nic nie zepsuło i nie ma czego naprawiać. :) Momim celem było sprawdzenie czy na Pegu z MOSem i partycji w SFS2 68k da się przechowywać bezpiecznie pliki > 2GB lub >4GB. Skolmanowi udała się ta sztuczka, ale na klasiku z OS3.9 (no i SFS2 oczywiście).
Wynik eksperymentu: na MorphOSie to se ne da.
A z partycją nic mi się nie stało. Skasowałem plik i chodzi.

Aha... taka jest różnica pomiędzy MOSowym SFS1 i SFS2 68k, że ten drugi krzyczał mi już przy osiągnięciu 2GB przez plik, podczas gdy ten pierwszy dopiero przy 4GB
[#52] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #51

>> Wynik eksperymentu: na MorphOSie to se ne da.

U mnie się jakoś da...

[#53] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #44

> Patrz graby z posta nr 36, w obu okienkach widać identyfikator mojego sfs2.

ten w grabie to jest identyfikator FastFilesystem

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem