[#1] ehciusb.device
Mam taki problem. Otóż kupiłem sobie kartę firmy AVACS na procesorze VIA postąpiłem jak było napisane w arcie na ppa, ale w dalszym ciągu występują problemy. W trakcie kopiowania danych z pendriva na inny napęd skopiuje kilka plików i wyrzuca błąd, że urządzenie nie jest w dosie. A jak podłącze pod pod usb na płycie głównej pegasa to kopiownie odbywa się bez problemowo. Ma może ktoś jakieś sugestie jak ów problem rozwiązać?
Fat95 wersja 3.11.
Czy na zaistaniałą sytuację może mieć również wpływ to, że mam nie zarejestrowanego poseidona w wersji 3.3?

Ps. zauważł ktoś, że sterownik w.w datuje się na 08.09.2005?
[#2] Re: ehciusb.device

@ZED^lM, post #1

Sprobuj podmienic masstorage.class z nowej wersji Poseidona 3.4 dla m68k.
[#3] Re: ehciusb.device

@ZED^lM, post #1

"Yes, that is the case. If no V3.x keyfile is used on non-licenced hardware (and currently only the onboard driver is licenced), the transfers will timeout after some time, usually showing "dead devices" after that time."

Czyli proponuje zarejestrowac.
[#4] Re: ehciusb.device

@kiero, post #3

Sorry, ale nie każdy może pracować w mos teamie i przetestwoać różne rzeczy bez ich rejestracji ;p
A skąd pewność jak zarejestruję to będzie wszystko ok?
[#5] Re: ehciusb.device

@ZED^lM, post #4

Za tydzień jak przyjdzie karta z USB 2.0 to Ci powiem :) (mam zarejestrowanego Posejdona - zwłaszcza, że rejestracja dla MOSa kosztuje "co łaska").

[#6] Re: ehciusb.device

@Marek Szyprowski, post #5

Dzięki za info. Tak zrobię. :)
[#7] Re: ehciusb.device

@ZED^lM, post #6

To jest raczej problem z VIA (mam tak samo), a nie z niezarejestrowanym Poseidonem dla MOSa, ponieważ ta wersja nie ma odłączania napędów po pewnym czasie, ma to wersja 68k, tym bardziej że jak sam piszesz jak podłączysz do USB na płycie to się wszystko kopiuje. Myśle że jeśli możesz oddaj tą kartę i weź inną np. na NECu. Niestety VIA sprawia również mase problemów na PeCetach ... potrzebne są sterowniki które omijają programowo bugi sprzętowe tego chipa.

[#8] Re: ehciusb.device

@kiero, post #3

@ kiero
Czyli proponuje zarejestrowac.

Jak mu działa bez karty na niezarejestrowanym Poseidonie, to z kartą powinno działać tak samo (tyle że szybciej). Jedyne przeszkadzajki to pop-up'y przy podłączaniu / odłączaniu urządzeń.

Na marginesie, na windowsie byłby to super, hiper wypas ficzer i gdyby Chris zrobił poseidona dla Win$ to niezarejestrowana wersja byłaby tych pop-up'ów pozbawiona. ludziska płaciliby by je mieć, a my ofce co? - marudzimy tylko
[#9] Re: ehciusb.device

@Marek Szyprowski, post #5

No i testu na razie nie będzie - przez idiotyczną konstrukcję obudowy ATX (zwarte zasilanie obu złącz na przodzie) upiekłem sobie zarówno świeżo kupioną kartę USB2.0, jak i USB z płyty Pegaza.

[#10] Re: ehciusb.device

@Marek Szyprowski, post #9

O kurcze, to tak łatwo można to zjarać? Tak po prostu wsadziłeś i poszło z dymem? :( Rety, przestraszyłeś mnie...

[#11] Re: ehciusb.device

@MDW, post #10

Nie tak łatwo. Chciałem podłączyć gniazdo z przodu obudowy do tej karty z USB2.0, drugie gniazdo z przodu mam już podłączone do USB na płycie pega. No i się okazało, że jest błąd w konstrukcji tych gniazd, bo mają połączone ze sobą linie zasilania (a nie powinny!). A ja miałem pecha i podłączyłem odwrotnie kabelek do karty USB2.0, przez co połączyłem masę z +5V. Jak się teraz okazało zmarło tylko usb na płycie Pega. Karta z USB2.0 jednak wytrzymała (za pierwszym razem chyba była nie do końca wciśnięta) i po prostu działa :)

[#12] Re: ehciusb.device

@R-Tea, post #8

R-Tea napisał(a):

> @ kiero
> Czyli proponuje zarejestrowac.
>
> Jak mu działa bez karty na niezarejestrowanym Poseidonie, to z
> kartą powinno działać tak samo (tyle że szybciej). Jedyne
> przeszkadzajki to pop-up'y przy podłączaniu / odłączaniu
> urządzeń.
W/g tego co napisał Golem a potwierdził Platon42(Chris Hodges), licencja obejmuje tylko i *wyłącznie* porty USB na płycie pega - drivery do kart USB 2.0 są nią nieobięte, więc włącza się timeout(a dokładniej transferout ;) ).
Można to przeczytać tu

[#13] Re: ehciusb.device

@Torn, post #12

Szczerze mówiąc to już dawno zapomniałem o tym zapytaniu na ppa , alew ramach obowiązku piszę co i jak.

Otóż zamieniłem tą kartę na kartę z prockiem neca i sytuacja jest taka sama a żeby było ciekawiej to także testowałem tą kartę z sterami do usb 1.1, które były testowane na prockach neca także pozostaje rejestracja poseidona, którą zresztą mam zamiar dokonać ;>

Wniosek nasuwa się sam poprostu trzeba mieć zarejestrowanego poseidona i dopiero kupować kartę usb.

Pozdrawiam ZED^lM
[#14] Re: ehciusb.device

@ZED^lM, post #13

Dobrze, że przypomniałeś.

Moja przygoda zakończyła się również w miarę dobrze. Okazało się, że na płycie spaliło się tylko zasilanie gniazda USB (linie sygnałowe działają dalej). Po poprawnym podłączeniu kabelków karta USB2.0 działa i jest bezproblemowo widziana pod MOSem (ehci.device i ohci.device). Dodatkowo pociągnąłem zasilanie z karty do spalonego gniazda na płycie.

Urządzenia podłączone w nowe gniazda działają bez najmniejszych problemów. Dodatkowo zniknęły problemy z bardzo powolnym transferem z aparatu cyfrowego (aparat ma usb 1.1, ale na wbudowanym kontrolerze się niesamowicie ślimaczył - ok. 64 KB/s). Z szybkich urządzeń usb 2.0 transfer jest porządny, rzędu kilku mega na sekundę.

Jeżeli chodzi o szczegóły karty - kupiłem pierwszą z brzegu na allegro z chipem NECa. Mam zarejestrowanego Posejdona 3.3 (+mass_storage z v3.4).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem