[#1] "Przymulanie" MOSa
Zauważyłem że niektore aplikacje swoimi niektórymi czynnościami "przymulają" mi system, np file requester w IBrowse, czy AmigiFT przy wyjściu. Ale requester IBrowse przymula tylko raz (za pierwszym razem), a później już jest ok.

[#2] Re: "Przymulanie" MOSa

@Solo Kazuki, post #1

heh myslalem ze tylko ja mam takie odczucie na klasyku LINK #96. jak masz wolny procek to przejdz na mui 3.9 i ambienta bez debug. ja tak zrobilem i pieknie mi motylek smiga OK

[#3] Re: "Przymulanie" MOSa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Debug w Ambiencie jak i MUI nie wpływa w ogóle na prędkość działania systemu.

[#4] Re: "Przymulanie" MOSa

@Solo Kazuki, post #1

Sprawdź w debuglogu czy te programy nie śmiecą w pamięci. Co do IBrowse to zamulanie jest normalne przy dłuższym używaniu, ale bardzo długim. Można to w pewien sposób obejść instalując program apooler:
http://www.ppa.pl/index.php?p=3846&c=1

[#5] Re: "Przymulanie" MOSa

@grxmrx, post #3

Tu bym polemizowal.... Wykonywanie dodatkowych operacji wplywa na
dzialanie reszty. Insza inszosc, ze majac dobry procek + wiecej
pamieci moze byc to nieodczuwalne, albo prawie niezauwazalne.

[#6] Re: "Przymulanie" MOSa

@Solo Kazuki, post #1

Możliwe że masz niewłączony ramdebug przy starcie mosa. Ja tak właśnie miałem, objawem było przymulanie niektórych programów (raczej tych pod 68k, ale nie zawsze).
Sprawdź pod OF komendą printenv jaki masz parametr dla boot-file - powinien być na końcu parametr ramdebug. Jeśli go nie ma, to wpisz setenv [tu nazwa która obrazu kernela mosa] ramdebug
[#7] Re: "Przymulanie" MOSa

@wali7, post #6

Jesteś pewien co do tego setenv, które podałeś na końcu? Bo coś mi się wydaje, że o czymś zapomniałeś, chyba o tym jaką zmienną ma ustawiać setenv w OF :)

[#8] Re: "Przymulanie" MOSa

@grxmrx, post #7

niekoniecznie w OF sie takie cos ustawia, bo jesli ktos ma np menu, to
gdzie indziej... Po prostu tam gdzie jest wywolanie boot.img jako
parametr za boot.img nalezy podac ramdebug

[#9] Re: "Przymulanie" MOSa

@grxmrx, post #3

jest to prawdziwe tylko dla mui. wersja debug ambienta uzywa innego alokatora pamieci ktory jest duzo wolniejszy i ogolnie niezbyt przyjazny dla systemu.
[#10] Re: "Przymulanie" MOSa

@Solo Kazuki, post #1

z amigiftem to jest to normalne,on chyba blokuje na dluzszy czas multitasking,robi swoje i wychodzi.

filerequester ten nowy z mui 4?
jak masz thumbnaile i duzo tapet(podkladow) to moze dlatego ze pierwszy raz i musi sie t wczytac etc..

[#11] Re: "Przymulanie" MOSa

@grxmrx, post #7

oczywiście :) , zapomniałem....
powinno być setenv boot-file [nazwa kernela mosa] ramdebug
[#12] Re: "Przymulanie" MOSa

@grxmrx, post #4

Ja bym powiedzial nie dlugim lecz intensywnympotrafilem sobie pamiec poszatkowac w 1,5h na ibrowse :/

[#13] Re: "Przymulanie" MOSa

@Solo Kazuki, post #1

Hmmm.. Ja odczuwam lekie przymulanie MOSa dopiero jak mi Pegi chodzi przez tydzień bez przerwy -> dnetc :D
[#14] Re: "Przymulanie" MOSa

@wali7, post #6

Dzięki. Sprawdzilem skrypt startowy (bootuje mi z niego), i rzeczywiście nie ma ramdebug. Myślałem że to niepotrzebne i to opuściłem... jakże się mylilem! ;)

Problemy zniknęly jak ręką odjął.

[#15] Re: "Przymulanie" MOSa

@AmiChris, post #12

tak... tyle że ja mam 1GHz i 512 MB pamięci...

[#16] Re: "Przymulanie" MOSa

@Solo Kazuki, post #1

Ja tak mam odkad zainstalowalem MUI4 (a dokladnie to MUI4 zainstalowal sobie Sputnik) i mam nowego Ambienta (chociaz w tym przypadku mam chyba jakas wersje bez debugu).

A co do Classica, to ramdebug, tez ma znaczenie?
Jezeli chodzi o s-s, to jest on wpisany w pierwszym startup-sequence w MOS:S (nie w MOSSYS:S), w tej linijce:
startup hal=roms/hal.com1 kernel=roms/kernel.com1 abox=roms/abox2.com1 module=roms/module.com1 resetlevel=$resetlevel ramdebug verbose debug EDebugFlags="NoLogServer NoLogWindow" sumkick disableled delay=$delay extmodules=extmodules/#? $bootdevice $kickstart >NIL:

Mozna tutaj cos pozmieniac, aby poprawic prace na Classicu? :)
[#17] Re: "Przymulanie" MOSa

@Andrzej Drozd, post #16

Mozna tutaj cos pozmieniac, aby poprawic prace na Classicu?

No tak, skad sie domyslalem ze nie mozna :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem