[#1] Nagrywarki DVD
Witam. mam pytanie, jaka nagrywarke dvd polecacie, ale ze dostepnych w
sklepach, nie archaikach. Kupilem LG H22N CD-ki czyta i zapisuje, DVD
zapisuje, ale czyta pod wszystkim innym tylko nie pod morphosem (nawet
wylistowanie pod OF to nie problem) Co wiecej, jesli program ma wlasne
funkcje obslugujace czytanie to odczytuja - patrz mplayer czy
FryingPan. Z czytanie fragmetu plyty pod FP i za pomoca hdread -
identyczne jesli jest to plyta CD, z ktora morphos klopotu nie ma,
natomiast przy dvd - roznica jest - przy fp widac poprawnie wszystko,
natomiast przy hdread same zera.... Czlonkowie MOSteamu niestety tna
glupa, ze bledu nie ma i ze jestem wyjatkowy, bo wszystkie napedy bez
problemu dzialaja z morphosem.... Nie musze mowic, ze pod linuxem
wszystko dziala bez problemu....

[#2] Re: Nagrywarki DVD

@Kaczus, post #1

Czlonkowie MOSteamu niestety tna
glupa, ze bledu nie ma i ze jestem wyjatkowy, bo wszystkie napedy bez problemu dzialaja z morphosem....

Nie widzialem aby ktos z MOSTeamu twierdzil ze nia ma problemu. Widzialem za to twierdzenia kilku czlonkow ze wystapienie takiego problemu tylko na jednym sprzecie i u jednego uzytkownika nie czyni znalezienia tego bledu latwa czynnoscia.
[#3] Re: Nagrywarki DVD

@marcik, post #2

no skoro twierdzisz, ze prosba o zczytanie perwszych 2048 bajtow z
urzadzenia nie jest informacj, ze mamy cie gdzies? I dziwienie sie, ze
sa same zera.... Skoro jak sie dowiedzialem, to wlasnie w tej ilosci
danych musza byc same zera. Jeśli chodzi o błąd, to
1) pytalem na jaki sprzet mam wymienic by nie bylo problemow -
odpowiedz na kazdy, jest jak dla mnie wlasnie udawaniem glupa
2) gdy moj stary (jeszcze za czasow amigi) CD-ROM nie dzialal z
froggerem, autorowi wystarczylo to, ze napisal maly programik
testujacy problem, ktory zaposcilem i wynik dzialania takiego programu
pomogl w krotkim czasie usunac ten problem.
3) tak samo mosteam postepowal w przypadku parallel.device... Dopiero,
gdy march pokazal im gdzie jest problem i zrobil odpowiednio duza
awanture - poprawili.

[#4] Re: Nagrywarki DVD

@Kaczus, post #3

1) pytalem na jaki sprzet mam wymienic by nie bylo problemow -
odpowiedz na kazdy, jest jak dla mnie wlasnie udawaniem glupa

Bo kazdy inny sprzet dzialal do tej pory. Trafiles na pierwszy ktory nie dziala. Kiero Ci powiedzial jakie u niego dzialaja, ale jak mozna sie bylo domyslec, nie sa one juz produkowane. Wybacz, ale oczekiwanie zeby teraz wszyscy z mosetamu polecieli do sklepu i sprawdzali czy przypadkiem jakas inna nagrywarka tez nie bedzie chciala dzialac jest dla mnie udawaniem z Twojej strony.
3) tak samo mosteam postepowal w przypadku parallel.device... Dopiero,
gdy march pokazal im gdzie jest problem i zrobil odpowiednio duza
awanture - poprawili.

To swiadczy o tym ze byl blad w parallel.device ktorego nikt z mosteamu sam nie umial odnalezc. Implikuje to cos w stosunku do obecnego problemu?

[#5] Re: Nagrywarki DVD

@marcik, post #4

A jeśli problem jest gdzie indziej i wiekszosc nowych nie zadziala?

co do paralel device, otrzymywalem tylko odpowiedz, "dziwne, moja
drukarka dziala".I teoretycznie wmawiali, ze widac mam uszkodzona
drukarke. Sorry, ale tu podejscie jest identyczne i zero
zainteresowania poprawieniem bledu.

[#6] Re: Nagrywarki DVD

@Kaczus, post #5

A jeśli problem jest gdzie indziej i wiekszosc nowych nie zadziala?

Wtedy to bedzie naprawde powazny problem. Ale jak narazie mamy tylko jedna nagrywarke i jednego marudnego uzytkownika

co do paralel device, otrzymywalem tylko odpowiedz, "dziwne, moja
drukarka dziala".I teoretycznie wmawiali, ze widac mam uszkodzona
drukarke. Sorry, ale tu podejscie jest identyczne i zero
zainteresowania poprawieniem bledu.

Sam bedac programista zdajesz sobie sprawe jak przyjemne i proste jest poprawnienie bledu ktory sie objawia tylko raz tysiac przypadkow i to na sprzecie ktorego sie nie widzialo na oczy?
[#7] Re: Nagrywarki DVD

@marcik, post #6

Ale jako programista musze to naprawic, co wiecej czesto napisac sobie
symulacje takiego zachowania samemu, bo uzyszkodnik niekoniecznie chce
wspolpracowac, ale trzeba to zrobic. Baa - wyobrazasz sobie, ze jak
powstaje w jakiejs sytuacji blad na bazie bankowej to sie jedzie do
banku, albo, ze oni przysylaja ci baze bys sobie mogl potestowac? Nie
to ty musisz znalezc przyczyne bledu i go naprawic, wyjazdy to
rzadkosc, zdazaja sie, ale to juz naprawdę w ciezkich przypadkach,
gdy nic innego nie pomaga. tak sam musisz zadbac o mozliwosc wlaczenia
debugu itp, zeby choc wiedziec gdzie szukac bledu, bo na 90%
uzytkownik nie bedzie z Toba wspolpracowal. Tu jest sytuacja zgola
odmienna, uzytkownik chce wspolpracowac, ba sam robi testy, by
namierzyc przyczyne bledu, a jest spuszczany standardowym "A u mnie
dziala".

[#8] Re: Nagrywarki DVD

@Kaczus, post #1

Polecam NEc-a. Ja osobiście mam Nec 3520A i jestem zadowolony Nie mam problemów jakie miałem z ostatnią nagrywarką LG. Choć zawsze będę dobrze myśłał o LG.
Pozdrawiam
[#9] Re: Nagrywarki DVD

@Arbuz, post #8

A ja nie. Miałem napęd LG, moja znajoma miała 2 nagrywarki LG i VHS LG. Mój kumpel miał nagrywarkę LG. Więc po wielu przejściach (osobistych i cudzych) mogę stwierdzić że LG to gó..o. Spisuje się nieźle przy małej ilości nagrywanych rzeczy, ale przy "masowym nagrywaniu" (powiedzmy kilka DVD/dzień) wytrzymuje max rok.

Osobiście polecam NEC, TEAC lub Pioneer. Sam miałem 2 nagrywarki CD TEAC (a raczej DALEJ mam i wciąż świetnie się spisują), oraz mam nagrywarkę DVD Pioneer. Sprzęty są bardzo niezawodne i dokładne. IMHO lepiej nie oszczędzać na takim sprzęcie, bo to się z czasem zwróci. Kumpel miał nagrywarkę NEC przez 8 LAT! I dalej mu działa, tyle że nie jest używana (za wolna jak na dzisiejsze standardy).

Ostatnia modyfikacja: 04.12.06 18:06
[#10] Re: Nagrywarki DVD

@Solo Kazuki, post #9

wytrzymuje max rok.

Kazda nagrywarka DVD/RW posiada 2-letnia gwarancje. Bublowate egzemplarze psuja sie przewaznie na poczatku lub po roku. Tak czy inaczej, biorac pod uwage niska cene dzisijeszych napedow, to chocby dwa lata uzytkowania jest baaaardzo dlugim okresem czasu.
[#11] Re: Nagrywarki DVD

@Andrzej Drozd, post #10

Dwa lata to długo? Ja mam nagrywarę od stycznia 2001, i wciąż idealnie działa :P

[#12] Re: Nagrywarki DVD

@Solo Kazuki, post #11

nie żebym się czepiał, ale nagrywanie 1 płyty/dziennie... 365 płyt rocznie? co ja na tym miałbym trzymać? filmy? to nawet ich nie oglądnę... Dane? a gdzie ja wyprodukuję 4.7 GB danych dziennie (dzień w dzień oczywiście)...
a wracając do meritum... zawsze używałem tanich napędów i nagrywarek, i moje doświadczenia są takie - tanie nagrywarki zaczynają się psuć w drugim roku gwarancji, więc można iść do sklepu i próbować przekonać sprzedawcę - może wymieni. ale obecnie cena nagrywarek DVD oscyluje w okolicach 100zł, więc chyba prościej kupić sobie nową.
co do opinii użytkowników o trwałości, to wszystko są zbyt małe próby, aby można było cokolwiek powiedzieć.... trzeba kupić po 100 czytników każdej firmy, rozlosować po ludziach i co 6 miesięcy sprawdzać. Wtedy można coś wnioskować :)
Ja póki co czekam jak mój obecny wyzionie ducha (ale myślę że z rok jeszcze pociągnie), biorę kasę i kupie sobie nowy. LiteON... albo LG ;) A ma to jakieś większe znaczenie? :)
Zresztą ostatnio się zastanawiam, czy nie wygodniej dane nosić na pendrive, powiedzmy 2 GB, a resztę trzymać na HDD? W końcu stosunek pojemność/cena powala.
[#13] Re: Nagrywarki DVD

@wali7, post #12

Ma - nowe LG nie chcialo wspolpracowac z mosem.... moze do tego czasu poprawia cos albo od strony lg albo mosa...

[#14] Re: Nagrywarki DVD

@wali7, post #12

LiteON... albo LG A ma to jakieś większe znaczenie?

Nie ma :)
Ceny nagrywarek DVD/RW aktualnie sa naprawde niskie. To nie sa juz czasy gdy kosztowaly 500 i wiecej zl.
Po zatym dwa lata gwarancji wystarczy. Sprzet tylko nalezy kupic w odpowiednim sklepie i po jego awarii, nie bawic sie samemu w wysylanie do glownej firmy, tylko isc do tego sklepu z dowodem zakupu - niech sprzedawca sam poniesie koszt wysylki i zadzwoni gdy naped bedzie gotowy do odbioru. W koncu w takich sklepach ceny sa przeważnie o 20-30 wyzsze niz gieldzie, ale warto zadbac o gwarancje :)
[#15] Re: Nagrywarki DVD

@Andrzej Drozd, post #14

Sprzet tylko nalezy kupic w odpowiednim sklepie i po jego awarii, nie bawic sie samemu w wysylanie do glownej firmy, tylko isc do tego sklepu z dowodem zakupu - niech sprzedawca sam poniesie koszt wysylki i zadzwoni gdy naped bedzie gotowy do odbioru.

Wiadomo chociaz co do LG nie mam zarzutow, a do serwisu firmowego musialem sam pofatygowac sie, zeby zadzwonic do firmy kurierskiej, opisac problem i wyslac. Monitor (bo ten byl obiektem napraw...) po wyslaniu z Gornego Slaska do Warszawy wrocil do mnie w przeciagu trzech dni, naprawiony oczywiscie, wiec tutaj co do gwarancyjnych uslog serwisowych LG ne moge narzekac. A i procz tego, ze wykonany telefon po kuriera to innych kosztow nie ponioslem. Reasumujac - nie dziala to zle.

[#16] Re: Nagrywarki DVD

@Lokaty, post #15

Do LG mialem jeden zarzut - nie dzialal odczyt danych z dvd za pomoca funkcji morphosa, wszystko inne dzialalo... Teraz mam juz samsunga. Zadzialal pod mosem odrazu

[#17] Re: Nagrywarki DVD

@Kaczus, post #16

LG suxx :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem