[#1] czyżby padło AGP?
Wczoraj "pożyczyłem" na chwilę kartę USB 2.0 od Pega(była mi potrzebna na moment w innym kompie). Po włożeniu jej z powrotem do Pegasosa, komp przestał bootować. Wyjąłem kartę USB 2.0 i parę innych rzeczy(dochodząc do tego, co jest problemem) i ostatecznie stanęło na tym, że Peg nie chce zbootować z kartą AGP. Szczerze powiedziawszy, po ocenie trOLLA, byłem pewien, że to karta graficzna(XPower Radeon 9250 256MB), ale jeszcze się upewniłem i z kartą PCI(S3-Trio64V, 1MB, Vesa 1.2 - jedyna jaką miałem pod ręką) bootuje pięknie(tzn. pojawia się OF, morphos "wiśnie" na Quark/OpenFirmware - zapewne brak sterowników dla tej karty). Będąc już prawie pewien, że to wina karty, wsadziłem inną - na pewno sprawną - kartę AGP(i740, 8MB, Vesa 2.1[albo 2.2 - nie pamiętam]) i niespodzianka... Pegaz również nie zbootował...
Prawdopodobnie, skończy się to wyprawą Pegaza do Niemiec do bPlanu, ale jako że po włączeniu prądu wszystko - z wyjątkiem karty gfx - żyje, to jeszcze chcę sprawdzić co OF ma do powiedzenia w tym temacie, ale to dopiero po świętach, bo w tej chwili, szansa że uda mi się zdobyć kabel null-modem jest zerowa.
Jedna rzecz, która nieco niepokoi, to to, że karty AGP się dość intensywnie grzeją - może nie aż tak, jakby coś było naprawdę mocno uszkodzone, ale osiągają temperatury które normalnie można się spodziewać po długim i intensywnym używaniu aplikacji 3D - co, biorąc pod uwagę że OF używa trybu 2D w niskiej rozdzielczości(to jest chyba 640x480, nie?), jest trochę dziwne.
Co prawda, już się pogodziłem z myślą, że nie będę miał możliwości skorzystać z Pegasosa w okresie świątecznym, ale może ktoś wie na czym polega problem i/lub miał podobny i wie jak go rozwiązać?(co prawda mocno w to wątpie[problem wygląda raczej na sprzętowy], ale może to np. kwestia jakiś ustawień dot. szyny AGP i/lub rozdzielczości w OF? )
[#2] Re: czyżby padło AGP?

@Torn, post #1

a masz moze jakiegos linucha zainstalowanego??
mos to mos,potrafi byc kaprysny w niektorych momentach.

[#3] Re: czyżby padło AGP?

@AmiChris, post #2

ale OF powinien byc widziany, niezaleznie od systemu
[#4] Re: czyżby padło AGP?

@AmiChris, post #2

Mam, ale nie mam jak go zbootować, bo OF się nie pokazuje... Z kartą PCI, to nawet bootuje, ale poza bardzo początkowym etapem nie mam obrazu, bo kernel oczekuje radeonfb, którego oczywiście nie ma... Mógłbym na nim wymusić vesę, ale uruchomienie Linuxa na S3-Trio64, jest trochę bez sensu, tym bardziej, że mam 3 inne maszyny pod linuxa...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem