[#1] PAD pod USB.
Czy ktos mial juz okazje uruchomic jakas gre, ktora wykorzystywalaby PADa pod MOSem ??
[#2] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #1

MAME , Freespace 1 i 2 hmm co jeszcze ? :)

[#3] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #1

pad działa pod E-UAE - więc każda gra amigowa pójdzie
do tego możesz skonfigurować przyciski pada jako klawisze na klawiaturze, myszce, czy cokolwiek innego. więc możesz użyć pada z każdą grą.
możliwości konfiguracyjne są olbrzymie (konfuguracja z poziomu Poseidona). można nawet odpalać programy za pomocą pada.
[#4] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #3

Hmm fajnie :)

[#5] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #3

Dziekuje kolegom za odpowiedz :). Mam jeszcze pytanie, czy dzialaja jakies kierownice, dzojstiki pod USB ??

[#6] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #3

Czy PADy kupuje sie okreslonej firmy, czy moze byc dowolny ?

[#7] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #5

Raczej powinny działać .. Mam kierownice USB .. to sprawdze z VGP2 :)

[#8] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #6

Powinny dzialac dowolne. Ja od qmpla pozyczylem kiedys jakiegos taniego i szajsowatego pada na usb z galkami analogowymi - poseidon go wykryl od reki i moglem sobie poszalec w vgp2 na nim bez problemow :)
[#9] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #3

Działają tylko 2 przyciski z pada...

[#10] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #1

Ktoś miał okazje, bo ma pada...

Swoją drogą - jakbyś czytał mój wątek o padzie, to byś się takich głupot nie pytał...

[#11] Re: PAD pod USB.

@Drako^lM, post #2

SNES9x, wspomniane E-UAE (ale tylko 2 przyciski... nie wiem czemu), Generator... w ogóle większość emulatorów. Niestety mało która gierka pod SDL działa z padem.

[#12] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #6

powinny działać te obsługujące HID (czytaj - nie masz dołożonej płyty ze sterownikami, itp). Ja polecam tanie a dobre pady na Allegro (14zł + 8zł wysyłka).

[#13] Re: PAD pod USB.

@Solo Kazuki, post #9

Jak to działają tylko 2 przyciski? U mnie działają prawie wszystkie (czyli bodajże 10, tyle ile obsługuje Poseidon). Pozostaje jeden czy dwa przyciski (można sobie wybrać które) których nie obsłużymy.
Jak pisałem do każdego programu sterowanego z klawiatury - można podłożyć przyciski pada pod przyciski klawiatury (definiowane z poziomu Poseidona).

Ostatnia modyfikacja: 26.12.06 16:48
[#14] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #13

Nie myl pojęć. U mnie też działa wszystkie 10 przycisków pod MOS... tyle że pod E-UAE w trybie emulacji joysticka/pada (lowlevel.library) działają tylko 2 przyciski. I TYLKO pod E-UAE. Reszta emulatorów działa ok. A konfigurowanie przycisków osobno do każdej aplikacji nie ma IMHO sensu.

[#15] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #13

a tak pozatym... to jaką wersję Poseidona masz? Miałem kiedyś pada z 12 przyciskami, i WSZYSTKIe były konfigurowalne. Coś masz nie tak, że masz tylko max 10 przycisków.

[#16] Re: PAD pod USB.

@Solo Kazuki, post #15

Ale pod E-UAE w większości wypadków nie potrzeba więcej niż dwa przyciski (większość użytkowników A500 czy A1200 używała joysticków z jednym przyciskiem). Więc te dwa przyciski to nie jest źle.
Z konfigurowaniem przycisków osobno dla każdej gry zgadzam się - nie ma to sensu, ale na szczęście 99% gier oczekuje na naciśnięcie klawiszy kursora, spacji i np. alt. Więc wystarczy obłozyć sobie przyciski pada pod te klawisze.
Co do Poseidona, to mam najnowszego MOSowego 3.3 (zarejestrowanego). Ilości obsługiwanych klawiszy nie pamiętam, gdyż od chyba dwóch miesięcy nie używałem pada (brak czasu). Możliwe, że cos tam przeoczyłem, bo przyznasz, że możliwości konfiguracji pada pod Poseidonem zwalają z nóg :)
Ja jestem ciekaw jak sprawują się pod mosem analogowe joysticki i kierownice, używał ktoś tego? Jakie programy skorzystają z analogowych urządzeń?
[#17] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #13

Mozliwe ze Solo Kazukiemu chodzi o emulacje CD32. Tam pad musi miec wiecej przyciskow niz 2.
[#18] Re: PAD pod USB.

@Solo Kazuki, post #11

Rozumiem że w sofcie SDLowym, MAME., Snes9x, E-UAE (wersja SDL i zwykła) działają bez problemu, a jak będzie z podłączonymi dwoma padami i granie we dwójkę?
[#19] Re: PAD pod USB.

@Solo Kazuki, post #10

Wlasnie skoro glupoty pisze...sprawdzales kierownice ?

[#20] Re: PAD pod USB.

@Solo Kazuki, post #15

hmmm gdzies widzialem linka do sklepu z padami polecanymi przez Ciebie....zniknely?
[#21] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #19

Pisałeś o padzie, a nie kierownicy... sam popatrz, jak się twój wątek nazywa.

[#22] Re: PAD pod USB.

@Norbert, post #17

Dokładnie. Mam sporo gier z CD32 pod WHDLoad z obsługą pada... że o zwykłych grach które obsługują 3+ przycisków nie wspomnę...

[#23] Re: PAD pod USB.

@noowy, post #20

www.allegro.pl?

[#24] Re: PAD pod USB.

@Solo Kazuki, post #14

A masz ROM CD32? Bo w dokumentacji E-UAE jest napisane, że obsługuje wszystkie przyciski pada, ale trzeba mieć ROM CD32.
[#25] Re: PAD pod USB.

@wali7, post #24

No i mam ten ROM z CD32 i dalej brak obsługi więcej niż 2 przycisków. Ma ktoś pomysł co można zrobić?

I uściślając: nie chodzi mi o emulację CD32, ale A1200 z podpiętym padem z CD32.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem