[#1] aluminiowa klawiatura
Od bardzo dawna szukam aluminiowej klawiatury, ktora bylaby plaska jak w laptopie. Cos takiego jak to:

http://www.allegro.pl/item154340014_speed_link_ultra_flat_metal_sl_6465_cicha_z_alu_.html

Jednak moja MUSI miec normalny uklad klawiszy. Klawisze strzalek musza byc tradycyjnie umieszczone i musi byc klasyczy blok z klawiszami Home, End, PageUp, PageDown, Insert, Delete. Nie po to sie uczylem prawie dwa lata bezwzrokowego pisania zeby teraz sie gapic na klawiature w poszukiwaniu klawiszy, ktore z niewiadomych przyczyn wywedrowaly w dziwne miejsca. :) Uczyc sie nie zamierzam nowego ukladu, bo musialbym kupic 4 takie klawiatury. Poza tym standard to standard! Dodam, ze klawiatura powinna byc naprawde dobra. Cena nie jest taka istotna. :) Moze byc 100 zl ale moze byc i 200. Ma byc plaska, aluminiowa (to wlasciwie nie jest konieczne) i klawisze musza siedziec sztywno nawet po dlugim i czestym uzywaniu. Po prostu tak jak w porzadnych laptopach. :) Juz przerabialem dwie plaskie tanie klawiatury - dziekuje. :) Jedna juz lezy w smietniku, a w drugiej klawisze telepia sie jak w grzechotce. Czy naprawde w Polsce nie mozna kupic czegos takiego? :(

Brat kupil sobie taka jak jest na podanej przeze mnie aukcji. Siedzialem przy niej 10 dni jak bylem u niego. Klawiatura jest swietna ale cholerny laptopowy ten uklad klawiszy mnie dobijal. :( Pytalismy w sklepie (w Derby w Anglii) i podobno mieli wersje z normalnym uladem klawiszy ale nie maja i nie wiedza kiedy beda miec. Ja nie wierze, ze mieli. Jakby cos takiego bylo to przynajmniej jedna sztuka bylaby na Allegro. :)

Jezeli ktos wie gdzie mozna cos takeigo kupic to bylbym wdzieczny. Najlepiej jakby nie byla USB ale jak bedzie to jakos przezyje. :) Po prostu szkoda mi gniazda USB na klawiature skoro normalne gniazdo klawiatury bedzie nieuzywane.

[#2] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #1

Też mam tzw. Notebook'owy design, jednak przejście ze zwykłego układu na laptopowy, przeszło w miarę szybko. Pewnie dlatego, że poprzednia klawiatura była za ok. 5zł ;)

Ostatnia modyfikacja: 03.01.07 20:06
[#3] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #1

Wpisz w googla "Logitech UltraX Flat", w zasadzie spełnia wszystkie wymagania...
[#4] Re: aluminiowa klawiatura

@Torn, post #3

Ooo widzisz! Właśnie o coś takiego mi chodziło. Rzeczywiście spełnie wszystkie moje śmieszne wymagania. Super! :) Dzięki wielkie!

Na Allegro znalazłem tylko wersję dla USB ale gdzieś w jakimś sklepie internetowym znalazłem też wersję USB+PS/2. Co prawda 10 zł droższa ale to nie ma znaczenie. Dodatkow jest ona dokładnie taka sama jak opisywana w recenzji, którą też gdzieś tam znalazłem. Najważniejsze dla mnie jest to żeby się nie "rozklepała" po kilku miesiącach. Ludek, który ją testował napisał, że trochę się powycierała po pół roku używania ale kalwisze nadal chodzą tak jak zaraz po kupnie. Jest podobno dokładnie taka jak w laptopach tylko, że układ klawiszy ma "ludzki". No to tak jakbym ją już miał. Lecę zamawiać.

Dzięki za pomoc. :)

[#5] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #4

Mam takiego Logitecha od ponad roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Klawiaturka wytrzymuje sporo - nawet SlamTilta ;)

[#6] Re: aluminiowa klawiatura

@Torn, post #3

Ta klawierka rządzi...I fajnie się ją czyści.MDW,jeśli chcesz ją pod PS2 to kup "zwykłą" pod USB (za ~73pln) i do tego adapter PS2->USB.Wyjdzie taniej
[#7] Re: aluminiowa klawiatura

@waldiamiga, post #6

Tak zrobie wlasnie. :) Chociaz wyglad tej nowej wersji mniej mi sie podoba niz starej ale nowa podobno sie mniej sciera. :) Zamawiam, nie ma bata. Nie uslyszalem jednej zlej opinii o tej klawierce, a przekopalem siec. Wszyscy sie zachwycaja. To dziwne, bo droga nie jest...

[#8] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #7

z zachwytem na sieci trzeba zawsze uwazac, pewnie w przypadku klawierki problemu nie bedzie, ale nad nowym napedem LG, ktory zakupilem, tez wszedzie na sieci byly bardzo dobre opinie.... Okazalo sie ze ma ten naped jedna wade - morphos go nie lubi....

[#9] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #7

Z moich doświadczeń i rozmowy z kolegą, który ma kilka takich klawiatur w pracy wynika, że każdy egzemplarz ma klawisz lub dwa, które gorzej "wbijają". U mnie jest to Z oraz X. Nie jest to bardzo uciążliwe, jedynie przy bardzo szybkim pisaniu, gdy nie dociska się klawiszy. A takie pisanie ta klawiatura zapewnia, jak żadna wysoka. Chyba najlepsza, jaką do tej pory miałem i na razie nie starły się z niej literki.
[#10] Re: aluminiowa klawiatura

@Kaczus, post #8

Hehe, bo MOS suxx.

Oczywiscie to jest zart ;)

DODANE: A swoja droga, to ja mam w Classicu CDRW LG. Nie wiem dlaczego, ale jeszcze nie mialem okazji niczego nagrywac na MOSie PUP. Musze to kiedys sprawdzic.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.07 09:31
[#11] Re: aluminiowa klawiatura

@Andrzej Drozd, post #10

U mnie nie dzialalo odczytywanie DVD pod morphosem... Nagrywanie, odtwarzanie filmu, oraz zwykle CD byly obslugiwane.... Wygladalo to tak jakby moprhos nie potrafil zainicjowac sobie plyty DVD z danymi. Funkcje morphosa odczytywaly z dysku same zera, podczas gdy np FP z tej samej plyty odczytywal dane....

[#12] Re: aluminiowa klawiatura

@Fei, post #9

Dzięki za info. Możesz powiedzieć którą wersję masz? Nowszą czy starszą? Nowsza ma nam klawiszami funkcyjnymi taki czarny pasek długości całej klawiatury. No i jest tylko na USB. Orientujesz się czy działa ona wsadzona do PS/2 przez przejściówkę? Ja akurat będę dzisiaj kupował trochę kabli na allegro i widzę, że sprzedający ma takie przejściówki za 3 czy 4 zł. Wziąłbym jedną czy dwie. Kosztów wysyłki by nie było, bo poszłoby razem z kablami.

[#13] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #12

a dlaczego nie wziac i uzywac wersji usb?
[#14] Re: aluminiowa klawiatura

@kiero, post #13

Pewnie dlatego, ze stary firmware nie obsluguje klawiatury USB, a nowy mial byc rok temu, ale nie ma....

[#15] Re: aluminiowa klawiatura

@Kaczus, post #14

ja mam ten standardowy ktory byl w plytach wkladanych do odw i usb dziala.
[#16] Re: aluminiowa klawiatura

@Kaczus, post #14

u mnie klawiatura USB w Pegu (II) po OF też działa - a mam go już dwa lata (nie wiem ile miał poprzedni właściciel), więc firmware ma na pewno ponad dwuletni
[#17] Re: aluminiowa klawiatura

@kiero, post #13

a dlaczego nie wziac i uzywac wersji usb?

Bo szkoda cennego USB na coś tak nieistotnego jak klawiatura. Pegasos2 ma tylko dwa wyjścia USB z tyłu. Do jednego wsadze klawiaturę, do drugiego myszy i co, koniec? :) A gdzie drukarka, player mp3, aparat fotograficzny? Przecież nie podłączę ich do wejścia klawiaturowego i wejścia myszy. Bez sensu zapychać sobie USB skoro wejścia PS/2 będą nieużywane i nic innego do nich nie podłączę. Jaki jest plus klawiatury podłączonej do USB? Szybciej działa? ;) Rozumiem drukarka. No ale tracić USB na klawiaturę... bez sensu. Można rozgałęzić USB kupując huba USB. No ale po co skoro za 3-4 zł można kupić przejściówkę USB->PS/2. Zwłaszcza jeżeli zakup będzie robiony przy okazji i się nie płaci za przesyłkę.

[#18] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #17

aparaty i inne playery podlaczysz sobie do szybszej karty na usb2 albo do huba. a klawiatura pod usb ma ta zalete ze masz obsluge dodatkowych przyciskow. tak samo mysza na usb to lepsze rozwiazanie niz mysza na ps2
[#19] Re: aluminiowa klawiatura

@kiero, post #18

klawiatura pod usb ma ta zalete ze masz obsluge dodatkowych przyciskow

Jakie są te dodatkowe klawisze? Tzn. że mając tzw. multimedialną klawiaturę ps/2, klawisze nie będą działać na MOSie1.5? :P

[#20] Re: aluminiowa klawiatura

@Korni, post #19

nie mam pojecia czy multimedialne klawisze dzialaja przez ps2, bo nie posiadam takiej klawiatury
[#21] Re: aluminiowa klawiatura

@kiero, post #18

Nie wiedziałem, że klawiatura musi być na USB żeby były obsługiwane te dodatkowe klawisze. Jeżeli ktoś ich używa i to jest sens podłączyć pod USB. Jednak jeżeli nie to jest po prostu bezsensowne zapychanie sobie gniazda USB.

Co do myszy to mnie nie przekonałeś. Nie rozumiem w czym jest lepsza mysz podłączona pod USB. Szybciej chodzi? ;)

Akurat mysz i klawiatura są takimi urządzeniami, które podłączone muszą być cały czas i jeżeli je się wsadzi na USB to praktycznie tracis się zupełnie USB w Pegasosie. To bez sensu. Można kupić huba ale to kolejny zwisający cudak, kolejny zasilacz... Po co mi to skoro mogę mieć gniazda USB wolne i wszystko będzie działało tak samo (olewam dodatkowe klawisze klawiatury)? :)

A dodatkowa karta USB 2.0... Hmmm... no można ją kupić. Od jakiegoś czasu to nawet działa pod MOSem. :) Jednak mimo wszystko szkoda mi trochę tracić wszystkie fabryczne USB na urządzenia, których nie mogę odłączyć. Zwłaszcza na mysz, która lepiej działała NA PEWNO nie będzie. No bo niby jak ma lepiej działać? :)

Ostatnia modyfikacja: 04.01.07 16:52
[#22] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #12

Mam taką z czarnym paskiem. Przejściówka działa na Pegazie z inną klawiaturą Logitecha (bezprzewodową), więc z tą też powinna działać.
[#23] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #4

Przecież ten Logitech nie jest aluminiowy :) Chciałbym mieć taką klawiaturę w aluminium
Klawisze ścierały się tylko w klawiaturach z początku produkcji pierwszej wersji. Bratu się starły po ok 2 m-cach, ale wymienili mu na gwarancji i nie ma problemu do tej pory. Mam drugą wersję i też nie stwierdzam kłopotów :D

[#24] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #21

pod poszczegolne klawisze myszy mozesz sobie podpiac dowolne funkcje. ja np mam przelaczanie ekranow (na 2 mam prawie zawsze vnc odpalone), przelaczenie utworow w ANR (poprzedni nastepny), jeden jako shift (multiselect w kilku programach). mozliwosci jest wiele i jak sie zacznie uzywac to trudno sie pozniej odzwyczaic.
[#25] Re: aluminiowa klawiatura

@MDW, post #1

Uważaj tylko jak będziesz chciał kupić w Anglii bo pewnie będzie miała blok kursora po lewej stronie

[#26] Re: aluminiowa klawiatura

@kiero, post #24

Na PS2 też działa 5 klawiszy myszy i dwie rolki chyba, że potrzebujesz myszy z większą liczbą przycisków

[#27] Re: aluminiowa klawiatura

@Kiv_Master, post #26

gdzie pod mosem moge ustawic obsluge 4 i 5 przycisku? bo o tym systemie tu rozmawiamy. po prostu poseidon ma duzo wieksze mozliwosci podpinania akcji pod poszczegolne klawisze i to wystarcza zeby polecic mysz pod usb..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem