[#1] MorphOS+pegasos II - start:)
Witam wszystkich !

Z bratem od małego kochamy Amisie:) (wciąz mamy kilka A500, 1200:) ), dziś zakupilismy nowego Pegasosa II, system Morphos 1.4.5 już jest postawiony jednak goły i tu moje pytanie, aktualna rozdzielczośc jaka jest ustawiona to 640x480 - gdy ją zwiekszam obraz strasznie miga ze oczy bolą - jest na to rada by zwiększyć rozdzielczość ze stabilnym obrazem? W pegasosie mam GFX Radeona 9250 a monitorek to jakaś zwykła 15-stka jednak bez problemu obługuje duzo większe rozdzielczości. Następne pytanie to gdzie można zdobyc jakies biblioteki/sterowniki oraz jakieś dobre programy do obsługi internetu, słyszałem że program Sputnik jest dobry (nawet nie wiem czy dobrze napisałem) ? I na koniec da rade obsłuzyc Pendrive`a? :)

Jezeli znacie jakies stronki przydatne dla poczatkujących pegasosuwiczów to będe wdzięczny:)

Z góry dzięki za wszelką pomoc!
[#2] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

http://www.ppa.pl/teleport.html

[#3] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

wszystko znajdziesz na tym forum, w pegasos book i w pdfie korniego.

http://www.wikipeg.org//ThePegasosBook/
http://www.kornl.ovh.org/files/QuickGuide.lha

pendrive smiga bez problemu.
[#4] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

Bardzo polecam : http://www.kornl.ovh.org/files/QuickGuide.lha

PS : Gdzie mieszkasz ? :) Być może w pobliżu jest ktoś kto posiada Pegasos-a :)

Ostatnia modyfikacja: 06.01.07 19:54
[#5] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

Odnośnie rozdzielczości, to robisz to prawie tak samo jak na OS3.x ze swojej A1200. Wybierz System settings z górnego menu, tam znajdziesz Screenmode i tam wybierz jakiś tryb z większą rozdziałką dla ekranu Ambienta (na początek).

A pendrive to żaden problem, bo masz USB na płycie i Poseidona w systemie.

Sputnik dobrze napisałeś. Żeby Sputnikowi nie było smutno samemu to zainstaluj też np. AWeb ;)

Ostatnia modyfikacja: 06.01.07 19:53
[#6] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@quaint, post #3

ale trzeba dograc fat95 :)

[#7] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

uzdi napisał(a):

> Witam wszystkich !
>
> Z bratem od małego kochamy Amisie:) (wciąz mamy kilka A500,
> 1200:) ), dziś zakupilismy nowego Pegasosa II, system Morphos
> 1.4.5 już jest postawiony jednak goły i tu moje pytanie,
> aktualna rozdzielczośc jaka jest ustawiona to 640x480 - gdy ją
> zwiekszam obraz strasznie miga ze oczy bolą - jest na to rada
> by zwiększyć rozdzielczość ze stabilnym obrazem? W pegasosie
> mam GFX Radeona 9250 a monitorek to jakaś zwykła 15-stka jednak
> bez problemu obługuje duzo większe rozdzielczości.

Za pewne zle ustawienia w ModeEdit, przez co masz niską częstotliwość odświeżania.

> Następne
> pytanie to gdzie można zdobyc jakies biblioteki/sterowniki oraz
> jakieś dobre programy do obsługi internetu, słyszałem że

Generalnie, to wszystko co trzeba zaistalować jest wyszególnione w Quickguide by Korni

> program Sputnik jest dobry (nawet nie wiem czy dobrze
> napisałem) ? I na koniec da rade obsłuzyc Pendrive`a? :)

Sputnik, tak, ale amipreglądarki w stylu IBrowse czy AWeb też się (narazie ) przydają.
Z Pendrive'ami nie ma problemów, przynajmniej wszystkie jakie do tej pory widziałem na n.p. Amimajówce/Zaduszkach działały - mój 1GB też działa bez problemu.

> Jezeli znacie jakies stronki przydatne dla poczatkujących
> pegasosuwiczów to będe wdzięczny:)

Tu
[#8] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

EditMode wyedytuj tryby jakie Cić interesują (rozdzielczości i czćstotliwości odświeżania), nastćpnie wybierz je w screenmode i z głowy.

Koniecznie zaktualizuj Ambienta: http://morphosambient.sourceforge.net/ i MUI: http://www.stuntz.com/muibeta_20060922.lha, bo prawdopodobnie jest to instalka gołego MOSa. Zassaj też stery do 3D.

A co do reszty - poszukaj PegasosBook - tam znajdziesz wszystko.

Pozdrawiam i powodzenia w bojach!! :)

[#9] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@quantor, post #8

Zassaj też stery do 3D.

z tego ftpa:
ftp.morphos-team.net
[#10] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@Drako^lM, post #6

No chyba, że się Pendrive'a sformatuje pod n.p. Linuksem x86 z fsem FFS/SFS.
Powinnien działać bez problemu ;) :P
[#11] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

Jestescie WIELCY !!! Wielkie dzieki:) informacje bardzo przydatne, rozdzielczośc już ustawiona :)) pieknie świeci i piekna pani na blacie:)) Teraz staram się zrobic tego Pendriv`a, sciaglem i probowalem zainstalowac tego fat95 czy cos takiego ale zero reakcji i mam pytanie czy jak wloze w USB Pena (dioda się swieci na penie wiec cos jzu jest:D) to gdzie moge zobaczyc jego zawartosc powinno mi sie pokazac na blacie czy gdzies musze wejsc?:) sorry za lamerskie pytania:) Jeszcze raz dzieki.

p.s Jestem z Konina:)
[#12] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #11

reakcje na usb najlepiej obczajać w preferencjach Tritona (czesc prefsów mosa)

czy coś się zamontowało sprawdzasz ikonką na blacie :)
ewentualnie typowoamigowo czyli : shell i polecenie info

[#13] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@rzookol, post #12

reakcje na usb najlepiej obczajać w preferencjach Tritona

Tridenta

[#14] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #11

Nawet tez ladnie Tryton a ich zony to syrenki:D
No ale wracalamy do tematu,skopiuj fat95 do sys:l/
poseidon sam powinen wtedy wyczaic co i jak.na blacie ambienta powinna sie pojawic ikonka pena.pozdrowienia i milego morphosowania.Cos czuje ze kolejna mosofca nam tu rosnie

[#15] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@AmiChris, post #14

W przypadku jednego pendrivea musiałem przestawić jedną opcję w prefsach urządzenia w posejdonie. Inaczej ikonka nie pojawiała się na blacie, z shella pendrive był dostępny. Poszukaj w forum bo kiedyś o tym pisałem :)

[#16] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #1

Witam i gratuluje zakupu :)

sam che cos kupic nowego,ale narazie sie wstrzymuje do czasu jak wyjda "wiem wiem a widziales jakies newsy?:P> jakies nowe plytki pod os4 , osobiscie mi nie zalezy czy Ami czy Peg duzej roznicy miedzy nimi nie ma i dla mnie Peg czy Ami to to samo liczy sie spolecznosc ktora w obu przypadkach jest dla mnie Amigowa (wiem wiem ktos sie na pewno znjadzie ktory powie ze nie , ale to jest moje zdanie i nikt go u mnie nie zmieni ;) )
Pozdrawiam :>

[#17] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@Korni, post #15

Mam ten sam problem z PENem w USB. A nie moge znalezc tego na PPA... :( Wspomozesz linkiem??... Wielkie dzieki z gory. ;)

Albo podeslij mi prosze na priva plik ENV:Sys/poseidon.prefs :)

Ostatnia modyfikacja: 07.01.07 01:41
[#18] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@quantor, post #17

Zainstalowalem i wgralem tego fat95 jednak po podlaczeniu Pena do USB w Posejdonie wyskakuje komunikat ze brak usbscsi.device....zapewne coś robie zle pytanie tylko co?:) Z góry dzieki kolejny raz za pomoc:)

Korzystając z okazji zadam kolejne pytanie, chciałem zainstalować przykładowo Opusa i wyskakuje błąd iż brak jakiś bibliotek, czy te biblioteki mam szukac z kolegą google.pl czy jest jakas konkretna strona gdzie znajde najpotrzebniejsze biblioteki?

Czy da się zrobic by MorphOS był po Polsku? W ustawieniach gdy zmieniam country na Poland i Languages na Polskie to i tak bez zmian...

Z góry wielkie dzienki:)

p.s. powoli i do celu:)
[#19] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #18

Mówisz o Opusie4? Zainstaluj Snoopium, albo przeczytaj readme i na aminet :). BTW: Radzę używać Dopusa68k ten MOSowy coś hituje i ma brzydkie gadżety :)

Prefsy MOSa póki co nie mają takiej możliwości. Dobrze, że Ambient jest zlokalizowany :)

[#20] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #18

z rzeczy które warto zaktualizować, to na pewno najnowsze MUI4.0beta - niech ktoś rzuci aktualnym linkiem :)
na pewno aktualizacja 3d - większość nowych produkcji 3d pod MOS wymaga tego (zresztą Radeon pójdzie w 3d dopiero po tym update)
aktualizacja Tridenta - nie jest niezbędna w 100%, dopiero jakbyś założył kartę USB2.0 to trzeba, bo stary Trident nie lubi USB2.0
stos TCP/IP - MOSNet - jest natywny, za darmo i w większości wypadków nie wymaga żadnej konfiguracji
Sputnik - to na razie wersja bardziej demonstracyjna niż użytkowa, raczej bez AWeba czy IBrowse na razie się nie obędzie (chociaż ja Sputnika używam do przeglądania Wikipediii, bo żadna amigowa przeglądarka nie radzi z nią sobie jak trzeba)

ew. garść porad:
- katalogu MOSSYS: nie ruszaj (chyba że w dokumentacji softu jest to wyraźnie nakazane, albo np. aktualizujesz MUI) - wszelkie inne dodatki (libs, devs...) wrzucasz do odpowiednich katalogów bezpośrednio w SYS:
- jeśli myślisz o pracy na Pegazie, gdzie nie wystarcza amigowy soft, spokojnie możesz sobie doinstalować Linuxa (ja używam OpenSuse10.2) jako drugi system. W tym celu warto jakąś partycję na dysku zachować na jego potrzeby - ja mam 15 GB. Samą instalację można przeprowadzić później, gdy zajdzie taka potrzeba (MOS nie zostanie zniszczony).
- reszta wyjdzie w praniu :)

zapomniałem o nowym Ambiencie - koniecznie! Z tym że musisz mieć MUI4.0.

Ostatnia modyfikacja: 07.01.07 10:28
[#21] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@Korni, post #15

Mialem podobna sytuacje i okazało sie ze ikona była w "Mój Ambient" i po wyciagnieciu na WB wszystko juz było w porządku.
[#22] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@R-Tea, post #9

R-Tea napisał(a):

> Zassaj też stery do 3D.
>
> z tego ftpa:
> ftp.morphos-team.net

Tylko jak dostać sie na tego FTP?:) prosi o zalogowanie a danych dostępu nie znam:)
[#23] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #22

A zarejestrowałes Morphosa? jak zarejestrujesz, dostaniesz dostep.

[#24] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@Kaczus, post #23

Zarejestrowałem, jednak odpowiedzi zero, pewnie trzeba poczekac jak przyslą, jednak jestem lekko niecierpliwy i już chcialbym się cieszyć pelnią Pegasosa:)Kaczus napisał(a):
[#25] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #24

Ma ktoś możliwośc podesłania sterów do 3D bądź podac linka?:) byle nie z ftp:)

Z góry dzieki.
[#26] Re: MorphOS+pegasos II - start:)

@uzdi, post #25

Stery zostały wysłane :) OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem