[#1] mosowy protect
Mógłby ktoś sprawdzić czy działa ukrywanie katalogów / plików na MOS i FFS.

protect h add

Na SFS nie działa :( ,może przynajmniej na FFS (?)
[#2] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #1

Ustawianie flagi jak najbardziej działa. Inna sprawa to czy np Ambient ją obsługuje. U mnie na Magellanie działa to bez zarzutu (SFS).
[#3] Re: mosowy protect

@Jacek Piszczek, post #2

Czyli to z powodu Ambienta?
Ale sprawdziłem też na DOpusie 4.16 który standardowo ma button Protect i w jego okienku odpowiedni "ptaszek" Hidden. Po jego ustawieniu, czy to z GUI czy z shella, DOpus nadal wyświetla plik.
[#4] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #3

to nie "z powodu" ambienta. bit h-hidden jest czysto informacyjny. nie powoduje on ukrycia pliku we wszystkich aplikacjach. to kazda aplikacja musi zdecydowac czy pokazywac uzytkownikowi fakie pliki. magellan umozliwia wlaczenie takiej funkcji, ale inne programy (w tym ambient i najwidoczniej starsze opusy tez) ja ignoruja.
[#5] Re: mosowy protect

@kiero, post #4

Tak naprawdę to tej flagi "hidden" nie ma - owszem jest bit, który można sobie ustawić, ale zasadniczo jego znaczenie nie zostało nigdzie jednoznacznie określone - każdy może sobie interpretować go według własnego uznania.

[#6] Re: mosowy protect

@Marek Szyprowski, post #5

no dokladnie o to mi chodzilo:)
[#7] Re: mosowy protect

@Marek Szyprowski, post #5

Ah, więc to takie buty.
W książce "Amiga DOS" pan Marek Pampuch nic o tym nie wspomina, natomiast jest notka, że każdy rozkaz z tą flagą jest traktowany jako "pseudorezydentny" - nie wymaga ponownego wczytania.

W takim razie zmieniam moje pytanie.
Jak najprościej w MorphOS ukrywać katalogi, tak aby nie były widoczne spod systemu i innych programów?
[#8] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #7

od 'rezydentnosci' byl chyba raczej bit p (pure), ale moze h tez pelni tu jakas role.

"Jak najprościej w MorphOS ukrywać katalogi, tak aby nie były widoczne spod systemu i innych programów?"

nie jestem pewien czy istnieje taka mozliwosc (i nie chodzi tu tylko o morphos-a, ale ogolnie o amigaos).
[#9] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #7

IMO do ukrycia plikow chyba jedynym porzadnym sposobem bedzie zalozenie osobnej partycji ktora bedzie montowana na zadanie.
[#10] Re: mosowy protect

@kiero, post #8

@ kiero
nie jestem pewien czy istnieje taka mozliwosc (i nie chodzi tu tylko o morphos-a, ale ogolnie o amigaos).

Jest mufs dla AmiagOS3.x ale wiem od kumpla, który to instalował, że jest to wielka kobyła jeśli chodzi o instalację i konfigurację, więc skorzystam z pomysłu marcika i założę specjalną partycję z ręcznym montowaniem.
[#11] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #10

jezeli bardzo ci zalezy, to jest tez program do szyfrowania zawartosci dysku/partycji.
[#12] Re: mosowy protect

@kiero, post #11

Wolę już montowanie. Zrobiłem nową partycję DH2: w SFS. Przy tworzeniu nie zaznaczyłem mount i boot, więc nigdzie prócz SCSIConfig nie jest ona widoczna.
Wyślałem że teraz w Shell wystarczy "mount dh2:" i wsio, ale mam "Object not found", więc wyraźnie to nie wszystko. Musi być mountlista w sys: Devs/Dosdrivers ?

Ostatnia modyfikacja: 13.01.07 15:22
[#13] Re: mosowy protect

@kiero, post #8

Używałem kiedyś programu o nazwie "Chowacz", który ukrywał katalogi z nazwami zaczynającymi się na wykrzyknik. Była to prosta komenda CLI.
[#14] Re: mosowy protect

@Fei, post #13

tez tego uzywalem na amidze, ale nie sprawdzalem czy dziala na mosie. znak ukrywajacy mozna bylo sobie dowolnie zdefiniowac.
[#15] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #7

R-Tea napisał(a):

> W takim razie zmieniam moje pytanie.
> Jak najprościej w MorphOS ukrywać katalogi, tak aby nie były
> widoczne spod systemu i innych programów?

Jest to możliwe w systemie plików SFS. Poszukaj na sieci odpowiedniego programiku (komenda cli), która ukrywała na SFSie podany katalog/plik. Powinna działać z MOSową wersją SFSa (choć nie sprawdzałem tego).

Tak ukryty plik/katalog nie jest listowany w katalogu nadrzędnym, a jedyna metoda "dostania się" do niego to ręczne wpisanie ścieżki i jego nazwy w dowolnym programie.

[#16] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #12

Mozesz w dowolnym miejscu umiescic moutliste.
W shellu wywołasz przez:
mount sciezka_dostepu_do_moutlisty
Jesli umiescisz w storage/dosdrivers to wystarczy ze wpiszesz mount dh2:
[#17] Re: mosowy protect

@Marek Szyprowski, post #15

@ Marek Szyprowski

he.. he... odpowiedziałem Ci w innym wątku :D
Działa! :D
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=36241&t=24776&ostatnie=1

[#18] Re: mosowy protect

@Norbert, post #16

@ Norbert
Jesli umiescisz w storage/dosdrivers to wystarczy ze wpiszesz mount dh2:

MOS nie ma katalogu Storage i trzeba sys:Storage/DosDrivers zrobić sobie samemu.
A najśmieszniejsze jest to, że MOS a raczej komenda mount supportuje ten katalog bo szuka go gdy się ją wywoła jedynie z nazwą urządzenia, np "mount dh2:"

Widać, że mount to prosta rekompilacja z OS3.x
:D
[#19] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #17

To było prawie równo rok temu - pamięć już nie ta w tym wieku Dobrze wiedzieć, że działa.

[#20] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #18

R-Tea napisał(a):

> Widać, że mount to prosta rekompilacja z OS3.x

Pudło. MOSowe komendy to pochodzą z AROSa, który to był napisany na wzór OS3.x

[#21] Re: mosowy protect

@R-Tea, post #18

MorphOS:morphos/c> version mount full
Mount 50.9 (27.11.04)
Š AROS
[#22] Re: mosowy protect

@Marek Szyprowski, post #20

No proszę, o AROSie nie pomyślałem.
Stach pomyśleć - gdyby nie AROS...
:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem