@uzdi,
post #1
Czcionki w MOS-ie mogą być albo bitmapowe (podobnie jak w Amidze), albo truetype, czyli wektorowe. Te pierwsze muszą być w standardzie ISO-8859-2. Niestety większość czcionek amigowych jest w AmigaPL i są wtedy krzaczki zamiast polskich liter. Jeżeli interesują Cię czcionki bitmapowe, to mam interesujcy pakiecik i mogę wysłać na maila (albo może w końcu udostępnię gdzieś w sieci...). Wektorowe natomiast, to takie jak używane np. w Windows (z rozszerzeniem *.ttf). Te zwykle mają polskie znaki, ale instalując je FTManagerem koniecznie ustaw im stronę kodową na ISO-8859-2. Potem jeszcze tylko ustawienie mapy klawiatury na pc104_pl i gra muzyka.
Dekorowanie pulpitu - temat rzeka. Przede wszystkim jakiś podkładzik - tu pójdzie każdy ładny obrazek, ustawiasz w preferencjach ambienta i już. Poza tym "skórki" okien i gadżetów, jest w sieci co najmniej kilkanaście do wyboru, da się też robić własne, ale póki co nie ma edytora i wymaga to trochę rzeźbienia (ale da się, sam zrobiłem). No i konfiguracja MUI - polecam zassanie MUI 4.0 beta i tam to można wypasić na maksa... I bez końca...