[#1] Morphos - start:)
Witam ponownie:)

Mam kilka nastepujących pytań i będe wdzięczny za odpowiedź w formie "krok po kroku" :)

1. Skąd wziąść Polskie czcionki do Morphosa (wszystkie które się przydadzą) i gdzie i jak je zainstalować i jak uruchomić abym mógł pisać na klawiaturze Polskie znaczki?

2. Mam Sputnika w wersji coś w stylu "Spieprzaj dziadu Special ediotion" - gy włączam ikonke "Install_me" coś się instaluje i pobiera z internetu - pytanie gdzie to sie instaluje, jak go uruchomić (nigdzie nie widze ikonki)? Czy wogóle ta wersja "spieprzaj dziadiu "(czy jakoś tak) jest dobrą wersję - sa inne lepsze?

3. To pytanie będzie raczej ogólne:) - jako że jestm świezym posiadaczem pegasosika II chciałem się dowiedzieć w jaki sposób "upiększyć blat Morphosa/Ambienta?" Jak patrze w necie to wasze pulpity są świetne, a mój to taki "zwykły".

To chyba wszystko o co chciałem się narazie spytac jak coś mi się przypomni napisze.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdro 4all
[#2] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #1

Czcionki w MOS-ie mogą być albo bitmapowe (podobnie jak w Amidze), albo truetype, czyli wektorowe. Te pierwsze muszą być w standardzie ISO-8859-2. Niestety większość czcionek amigowych jest w AmigaPL i są wtedy krzaczki zamiast polskich liter. Jeżeli interesują Cię czcionki bitmapowe, to mam interesujcy pakiecik i mogę wysłać na maila (albo może w końcu udostępnię gdzieś w sieci...). Wektorowe natomiast, to takie jak używane np. w Windows (z rozszerzeniem *.ttf). Te zwykle mają polskie znaki, ale instalując je FTManagerem koniecznie ustaw im stronę kodową na ISO-8859-2. Potem jeszcze tylko ustawienie mapy klawiatury na pc104_pl i gra muzyka.

Dekorowanie pulpitu - temat rzeka. Przede wszystkim jakiś podkładzik - tu pójdzie każdy ładny obrazek, ustawiasz w preferencjach ambienta i już. Poza tym "skórki" okien i gadżetów, jest w sieci co najmniej kilkanaście do wyboru, da się też robić własne, ale póki co nie ma edytora i wymaga to trochę rzeźbienia (ale da się, sam zrobiłem). No i konfiguracja MUI - polecam zassanie MUI 4.0 beta i tam to można wypasić na maksa... I bez końca...

[#3] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #1

2. Mam Sputnika w wersji coś w stylu "Spieprzaj dziadu Special ediotion" - gy włączam ikonke "Install_me" coś się instaluje i pobiera z internetu - pytanie gdzie to sie instaluje, jak go uruchomić (nigdzie nie widze ikonki)? Czy wogóle ta wersja "spieprzaj dziadiu "(czy jakoś tak) jest dobrą wersję - sa inne lepsze?

Instaluje potrzebne skladniki do systemu (trzeba jednak takze samemu sciagnac z www.ambient-desktop.com i zainstalowac nowego ambienta) - sam sputnik nie rusza sie ze tego katalogu i lezy w podkatalogu Sputnik - mozna go skopiowac gdzie sie chce samemu. A czy sa lepsze - sa, ale niepubliczne . Publiczna i uzywalna (bo ta wersje trudno nazwac uzywalna) wersja powinna pojawic sie pod koniec lutego.

[#4] Re: Morphos - start:)

@marcik, post #3

OK, mam ikonke sputnika, program sie uruchamia wszystko jest pieknie - grafike wyswietla,jednak nie widzi mi zadnej czcionki, w miejscu gdzzie powinien znajdowac sie tekst jest puso - jest i tak moge na to kliknac, bede wdzieczny za pomoc.

p.s. zainstalowalem niby cos takiego jak x coß tam coß tam...tak pisalo w dokumentacji:)

Bede wdzieczny za pomoc jak zrobic aby ukazaly sie literki?:)
[#5] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #4

Hmm, wlasnie sprawdzilem ze zniknely fonty ze strony gdzie byly one hostowane - poszukam innych mirrorow i przygotuje poprawiony installer .
[#6] Re: Morphos - start:)

@marcik, post #5

Ok, poprawilem installer - powinien dzialac znowu:
http://khtml.ppa.pl/bins/Install_me

[#7] Re: Morphos - start:)

@marcik, post #6

Działa pięknie - WIELKIE DZIĘKI !!!! :D mam jeszcze tylko pytanie bo coś mi sie wolno strojnki dogrywają ( a dokładnie grafika na nich) na IBrowse było szybciej jakoś jest tego jakas przyczyna - ustawienia? czy to ze to wersja beta czy z czasem jak stronki powchodza do historii bedzie lepiej?:)

Z góry dzieki.
[#8] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #7

Z nowa wersja powinno byc szybciej . Ta publiczna wersja jedynie pokazuje ze przegladarke mozna stworzyc i ze prace sa prowadzone. Dopiero kolejne zaczna byc uzywane.

Ostatnia modyfikacja: 12.01.07 20:24
[#9] Re: Morphos - start:)

@marcik, post #8

Wielkie dzieki za informacje:) Mam jednak pytanie czy na dzien dzisiejszy istnieje jakas przegladarka ktora obsluguje Jave? Jezeli tak to jaka i jak ja uruchomic (jave)?
[#10] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #9

Nie ma takiej

[#11] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #9

W zasadzie to nie, ale... ;) Jest Jamiga, którą za pewne (jeśli nie inaczej), można jakoś tam "podpiąć" pod browsery(AREXX, typy MIME), tyle że jak o to pytałem kiedyś, to ktoś mi na pisał, że Jamiga nadaje się w zasadzie tylko do zabawy w odpalenie i mierzenie czasu(ponoć sekundnik zalecany ), komu szybciej się wywali... ;)
No ale jeśli ci to bardzo potrzebne, to możesz popróbować...
[#12] Re: Morphos - start:)

@Torn, post #11

he he

[#13] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #9

A do czego Ci java konkretnie potrzebna? Do czatów? ;) Jesli tak, to zapomnij... To by wymagało bardzo dobrej implementacji tejże, i możliwości interakcji z jakimś browserem, a na to raczej nie ma co liczyć w najbliższym czasie.

[#14] Re: Morphos - start:)

@MinisterQ, post #13

Heh, szkoda, myślałem że będe mógł "ustawić" Pegasosika z Morphosem jako komputer nr 1 w domu:) Jednak bez Javy nawet na pocztę nie moge wejśc...wiem że są programy do poczty ale nie o to chodzi tylko ogółem - wiele stron wymaga javy niestety. Tak czy inaczej dzięki za info, trzeba będzie czekać na przeglądarke z Javą - a oficjalna wersja Sputnika też jej nie pociągnie?
[#15] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #14

javy czy javascriptu?

[#16] Re: Morphos - start:)

@MinisterQ, post #13

Java jest Open-Source. Więc ktoś mógłby przeportować :)
[#17] Re: Morphos - start:)

@x3nU, post #16

no to do dzieła...

[#18] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #14

A jaki to serwer poczty, na ktory nie możesz wejsc?
[#19] Re: Morphos - start:)

@Kaczus, post #17

Chętnie, ale na chwilę obecną nie mam amigi :)
[#20] Re: Morphos - start:)

@x3nU, post #19

co za problem. odpalaja winuae i do dziela.
[#21] Re: Morphos - start:)

@quaint, post #20

Nie lubię UAE, a poza tym 68k może być za słaby na javę.
[#22] Re: Morphos - start:)

@x3nU, post #21

Nie moge sie dostac przykladowo na pocztę Interii i wiele innych stron...nie moge nawet w kurnika zagrac :P. A czy są jakieś płatne produkty które obsłuża Jave na MORPHOSIE?. Mogę zapłacić każde pieniadze za to (oczywiście w granicach rozsądku) gdyż mi na tym zalezy aby mieć amisie jako nr jeden w domku:)
[#23] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #22

Jakby byly bysmy o tym Cie poinformowali... Jedyny taki projekt tp
jamiga... nawet nie wiem, czy zyje nadal....

[#24] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #22

Nie moge sie dostac przykladowo na pocztę Interii
SimpleMail lub YAM, nie wiem jak można się katować interfejsami WWW.
nie moge nawet w kurnika zagrac
A po co skoro jest QW? :P

Jeśli masz domową sieć to proponuję zainstalować TwinVNC na MOSie oraz RealVNC na PC.

[#25] Re: Morphos - start:)

@Korni, post #24

rdesktop u mnie działa szybciej

[#26] Re: Morphos - start:)

@uzdi, post #22

interia nie wymaga zainstalowanej javy, jedynie javascript. zeby pograc w kurniku java jest wymagana.
[#27] Re: Morphos - start:)

@marcik, post #6

@ marcik
Ok, poprawilem installer - powinien dzialac znowu:
http://khtml.ppa.pl/bins/Install_me

Chyba znowu te fonty przeniesli, bo skrypt install_me z archiwum Sputnika nie zrobil mi nawet katalogu _ttf w sys:
[#28] Re: Morphos - start:)

@R-Tea, post #27

Nie ma to jak ręczna instalacja bez lamerskich instalerów ;P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem