[#1] Pegasos i laczenie z PC
Towarzysze! Potrzebuje na szybko jak podlaczyc mojego pegaza z laptopem PC (chodzi tylko o polaczenie sieciowe bez netu). Kabel sieciowy mam, checi tez natomiast wiedzy dot. softu i odpowiednich ustawien - brak. Prosze o jakies szybkie porady bo naprawde mam noz na gardle.
THX

ps. podejrzewam ze gdzies na PPA te dane siedza ale niestety nie mam czasu aby szukac.
[#2] Re: Pegasos i laczenie z PC

@Arbuz, post #1

1) kabel musi być skrosowany
2) ustaw ipeki 192.168.1.1 dla peceta I 192.168.1.2 dla pegaza
+ jakąś maske (255.255.255.0)

i powinno pójsc

[#3] Re: Pegasos i laczenie z PC

@Arbuz, post #1

Nie zapomnij o odpowiednim skonfigurowaniu firewalla, czy też jego wyłączeniu.

[#4] Re: Pegasos i laczenie z PC

@rzookol, post #2

Ok THX. A jakis sofcik najlepszy do obslugi sieci(MIAMI, MIAMIDX czy MOSNet)? Dysk PC bedzie widoczny na ambiencie czy pod magellanem?
[#5] Re: Pegasos i laczenie z PC

@Arbuz, post #4

Dysk PC będzie widoczny w zależności od sposobu jego udostępniania. W przypadku gdy udostępniasz za pomocą samby, można sobie podmontować taki dysk przez smbfs, widoczny jest z poziomu CLI czy filemastera. Zapewne ikonkę na Ambiencie też da się dorobić. Oprócz Samby można postawić serwer FTP. IMO najlepszy jest MOSNET :)

[#6] Re: Pegasos i laczenie z PC

@Arbuz, post #4

najprosciej przez server ftp (na pececie), jak nie chcesz miec przez ftp to tak jak Korni napisał użyj programiku smbfs (nie samby tylko tego programiku)

nie licząc swiecenia się diód na sieciówkach, dostępnośc połączenia sprawdzasz poleceniem ping

Ostatnia modyfikacja: 17.01.07 12:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem