[#1] MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC
zassalem iso z ta wersja odpalilem na A1200 i nie startuje. zlokalizowalem i okazalo sie, ze przez nowy "module.com1 1248192 03-Apr-06" nie startuje. wymienilem na stary i jest ok.

http://powerup.morphos-team.net/

wersja ok "module.com1 1248202 10-Aug-05" zainteresowanym moge podeslac.

[#2] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Podeślij mi na priv, co prawda mnie żadna wersja MOSa PUP jeszcze nie wystartowała ale może podmiana tego pliku coś pomoże (chociaż wątpię )

[#3] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Ja poprosze na: lokaty_tg@o2.pl - z gory dzieki...
A i jeszcze jedno - ten modol wczesniej sie znajdowal gdzie??
Jak u przedmowcy jak narazie tez zaden MOS_PUP nie ruszyl, ale z checia powalcze jeszcze... :). Czy moglbys jeszcze cos napisac o problemach/trudnosciach, ktore napotkales uzywajac/startujac MOSa??

[#4] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@Lokaty, post #3

u mnie chodziły (chodzą wszystkie wersje), w ostaniej musze wybrać inny plik z uwagi na posiadanie 4xeide elboxu (ze standardowym tez idzie ale system wgrywa sie 30 minut)

co do problemów to nie za pierwszym razem mos się uruchamia, przeważnie jest tak że zaczyna czytać i staje (ekran czarny). wtedy resetuje i próbuje jeszcze raz do skutku

[#5] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@amigafan, post #2

moze startuje tylko nie masz obrazu. jaki jest objaw i jak go w ogole odpalasz?
btw. wyslalem na priva wczoraj.

[#6] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@Lokaty, post #3

problemy z wystartowaniem to tylko te ktore opisywalem juz w innych watkach. ogolnie nie ma za wiele i wszystkie idzie spokojnie rozwiazac. problemy z uzywaniem to tylko brak scroll automatically w pionie i brak sterownika dla fastaty.

btw. tak jak wczesniej poszlo na maila.

[#7] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@rzookol, post #4

> co do problemów to nie za pierwszym razem mos się uruchamia, przeważnie jest tak że zaczyna czytać i staje (ekran czarny). wtedy resetuje i próbuje jeszcze raz do skutku

masz zle ustawiona obsluge pamieci. u mnie mos startowal za kazdym razem na pierwszej karcie z ppc ibm i startuje tez teraz za kazym razem na obecjej karcie z ppc motoroli, oczywiscie po odpowiednim ustawieniu pamieci w menu karty.

[#8] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Dzięki.
Startuje tzn. wczytuje się loader MOSa, następuje reset i potem wogóle brak nie tylko obrazu ale wogóle sygnału z karty graficznej (tzn monitor wyświetla "no signal"). Może Twój monitor nie pokazuje "no signal" więc w sumie objaw byłby identyczny jak u Ciebie czyli brak obrazu.
Swoj problem opisałem dawno temu tu (niestety w kolejnych aktualizacjach nie został on rozwiązany):
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=4551&t=4551#reply_4551
Na forum MorphZone było że jest to powszechny problem na A4000 i trzeba podmienić module.com1 na module.com1.idehack ale niestety okazało się, że u mnie to nic nie pomogło.
Czy w MOSie wcześniejszym niż 6.06.06 też była wersja module.com1.idehack?
Jeżeli tak to czy mógłbyś mi ją podesłać?
A tak wogóle to czy nikt nie miał problemów z MOSem na A1200 mając podłączony dysk do kontrolera SCSI na karcie PPC?

Ostatnia modyfikacja: 18.01.07 12:16
[#9] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@amigafan, post #8

idehack jest tylko w najnowszym, w starszych wersjach był tylko jeden plik

[#10] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

mam ustawione najwolniejsze tryby dla pamięci więc to nie to

[#11] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@amigafan, post #8

rozumie ze po zaladowaniu romu przez startup i restarcie nic sie nie dzieje tzn nic nie czyta z dysku?

pod podanym linkiem przeczytalem, ze jednak odpaliles, ale na standardowym kontrolerze. w ostatniej wersji dokladnie to module1.com ma "fixed A4000T mainboard SCSI support"

mozesz zrobic loga z ramdebug z poziomu aos programem debugramdump i podeslac mos-team jest w archiwum z mos_pup moze poprawia jesli jest blad.

co do dzwieku to wszedzie mam ustawione Paula:HiFi 14 bit stereo++ calibrated i mam zaladowany tez kickstart ROM 3.1 dla audio.device

http://powerup.morphos-team.net/changelog.html

mam SCSI ale jeszcze nie odpalilem, bo nie mam aktywnego terminatora i nawet nie wiem czy mam w ogole dyski sprawne, bo nie mam gdzie sprawdzic.

[#12] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@rzookol, post #9

z idehack byl juz poprzednim iso ten sam plik

[#13] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@rzookol, post #4

co do problemów to nie za pierwszym razem mos się uruchamia

U mnie zawsze za pierwszym, ale za to po resecie juz nie. Musze zrobic zimny kilkunastosekundowy.
A co do wersji to ktoras mi sie nie uruchomila (nie pamietam teraz czy ta z lutego czy czerwca).
[#14] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@rzookol, post #10

> mam ustawione najwolniejsze tryby dla pamięci więc to nie to

jak ustawilem wlasnie u siebie na najwolniesze tryby pamieci 70ns i 60ns i wszystkie tez w "preconfig" na najwolniejsze i najszybsze tryby to tak sie wlasnie u mnie dzialo jak opisales to jak nie to jak to. jak mialem tez zle ustawiona pamiec to przykladowo nawet filmy odpalone na amp2 z vcd tez mi sie wieszaly pod aos roznie czasami po kilku minutach, a czasami dopiero w polowie filmu, albo sam dzwiek padl, a film lecial dalej bez dzwieku.

[#15] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@Andrzej Drozd, post #13

jak bedziesz odpalal to sprawdz z resetlevel 0 i 2 i zmien delay na 2 lub 3 sekundy.

Delay = seconds to wait until the load of all files before the real hw banging starts.

[#16] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Wlasnie jestem na MOSie, niestety nic nie pomoglo.

Resetlevel = 0 (efekt taki sam jak przy 1, mianowicie po resecie system wczytuje sie jakby do polowy i wylacza sie karta graficzna (albo przelacza w jakis tryb ktorego nie lapie monitor) - byc moze taki sam efekt maja koledzy ktorzy juz o tym pisali. U mnie jednak MOS wczytuje sie po zimnym resecie

Resetlevel = 2 (Amiga popada w nieskonczone resety i nie odpala MOSa nawet po zimnym resecie - moze tak resetowac sie caly dzien i nie pozostalo mi nic innego jak odpalic Ceda z boot no startup sequence. Ogolnie wszystko co ma double reset odpada.

Teraz ustawilem na 5. Efekt identyczny jak przy 0 i 1

Chyba sie musze z tym pogodzic. Dobrze ze MOS w ogole dziala...chociaz po zainstalowaniu MUI4 Debug, nie moge juz powiedziec ze praca jest przyjemniejsza (szybsza) niz na 040 + WOS ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.01.07 16:15
[#17] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@Andrzej Drozd, post #16

szkoda to moze odpal mos tak jak ja z kickstartem

set kickstart "kickstart=Devs:ROM3.1"

pamietaj zeby skasowac fakerom.elf z boot/extmoudles

skasuj jeszcze verbose i debug przy startup

i przy okazji odpal pod mos demko starstruck :)

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=10&i=1098&t=1098#reply_1178

Ostatnia modyfikacja: 18.01.07 17:04
[#18] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

Nie pomoglo. Ale nie szkodzi. Odkad wyrzucilem cnet.device v1.9beta i wrocilem do starej 1.8 i cos tam jeszcze zrobilem, to MOS sie nie wiesza zbyt czesto, a czasami w ogole. Wiec zimne resety nie sa takie straszne :)

Kick3.1 mialem juz ustawiony wczesniej aby uzywac stacje dyskow, a reszte zrobilem teraz. I tak zostawie :)

A co do demka i Trance. Pisales kiedys w jakims watku ze udalo ci sie zmusic go do zmiany priorytetu w s-s jakims zewnetrznym programem, czy mozesz jeszcze raz podac ta linjke?

A wracajac do np. Ocean Machine TBL, to oczywiscie pojdzie ono na AGA podlaczonej do PAL?

DODANE: Nie chodzilo o cnet 1.9beta tylko wersje natywna (zdaje sie 1.7). V1.8 68k jest OK.

Ostatnia modyfikacja: 18.01.07 19:40
[#19] Re: MOS PUP 2006/06/06 ISO BPPC

@Andrzej Drozd, post #18

> A co do demka i Trance. Pisales kiedys w jakims watku ze udalo ci sie zmusic go do zmiany priorytetu w s-s jakims zewnetrznym programem, czy mozesz jeszcze raz podac ta linjke?

LINK

> A wracajac do np. Ocean Machine TBL, to oczywiscie pojdzie ono na AGA podlaczonej do PAL?

Tak OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem