[#1] Software
No właśnie - pytanie - czy jest jakiś software na Morph OS
którego nie ma na Amiga Os 3.x?
Chodzi konretnie o jakieś większe amigowe programy
(NIE porty z linuxa pod OpenGL, SDL,X11) których nie dałoby się uruchomić na WinUAE.
[#2] Re: Software

@norbert741, post #1

Jeżeli ściśle odrzucamy wszelkie porty, czy rzeczy oparte na kodzie nieamigowym, to mamy przede wszystkim Ambienta. Oprócz tego szereg mniejszych programów, ot chociażby PolyGlot opisywany w newsach niedawno, czy PolyOrganizer tego samego autora. Mogę się też pochwalić swoim Reggae, chociaż ono programem nie jest, ale posiada w sobie kilka małych aplikacji, ułatwia też znacznie pisanie innych. Istnieje natomiast trochę portów, które aczkolwiek bazowane na kodzie linuksowym, nie są prostymi portami typu "./configure; make" i wymagały od portujących wysokich umiejętności programistycznych i sporo wysiłku. Są one też w znacznym stopniu "zmorphosowane", czyli zmodyfikowane tak, aby uzyskać maksymalną wydajność i wysoką współpracę z systemem. Mam tu na myśli między innymi Blendera, MPlayera i Sputnika, zwłaszcza ten ostatni trudno nazwać "portem". Myślę, że inni użytkownicy MorphOS-a uzupełnią ten niekompletny wykaz.

Warto zauważyć, że większość dużych aplikacji jest w ten czy inny sposób oparta na kodzie z zewnątrz, z tej prostej przyczyny, że duże programy są pisane przez zespoły osób, a o takie zespoły trudno w środowisku amigowym. Pojedyncza osoba siłą rzeczy tworzy skromniejsze programy.

[#3] Re: Software

@Grzegorz Kraszewski, post #2

ja dodalbym ShowGirls :)
[#4] Re: Software

@quaint, post #3

Wiedziałem, że pominę wiele mocnych pozycji... No ale cóż, pamięć programisty cool.

[#5] Re: Software

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Chodziło mi o programy poza portami i nie dające się uruchomić na 68k.
Chodzi o to czy warto kupić Pegasosa, czy się na nim uruchomi coś więcej niż
na pc + winuae + linux.
[#6] Re: Software

@norbert741, post #5

Mamy więc na tę chwilę następujący wykaz: ShowGirls, Ambient, PolyOrganizer, PolyGlot, Reggae.

Z tym, że - żeby była jasność - chodzi Ci o programy, które nie mają wersji linuksowej, czy o takie, które nie mają odpowiednika pod Linuksem? Bo przy tym drugim założeniu, to pewnie niewiele znajdziesz. Aczkolwiek, o ile można znaleźć coś odpowiadającego ShowGirls pod Windows (IrfanView na przykład), o tyle pod Linuksem nie znam nic takiego. Można natomiast znaleźć odpowiedniki pozostałych programów (z tym, że są to inne programy, tyle, że pełnią tę samą funkcję).

Poza tym wymieniłeś w swojej kombinacji WinUAE - co implikuje posiadanie Windowsa. Na kombinację WinUAE + Windows + Linux znajdziesz, podejrzewam, odpowiednik każdego programu jaki tylko może przyjść do głowy... Więc unikalność oprogramowania nie jest argumentem za posiadaniem Pegasosa.

[#7] Re: Software

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Chodzi o programy które nie mają wersji linuxowej.
[#8] Re: Software

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Stefkosa mospaint.konsola,czytnik ssh jacy.Produkcje amigazeux.Taki anr,dopiero odpalony na pegu pokazuje na co stac:)

[#9] Re: Software

@norbert741, post #5

Są też takie programy które da się uruchomić pod m68k, ale ich używalność pozostawia wiele do życzenia, i dopiero pod nowymi systemami na szybkim hardware pokazują na co je stać.

[#10] Re: Software

@norbert741, post #1

No to aktualnie mamy: ShowGirls, Ambient, PolyOrganizer, PolyGlot, MUICON, SSHCON, AmiNetRadio (można odpalić pod 68k ale sporo rzeczy nie działa), TranspoClock, Reggae, MOSPaint, Gallerius, ImageMapper, April, warto też wspomnieć o OS4Emu... Kto przypomni więcej programów?

[#11] Re: Software

@Grzegorz Kraszewski, post #10

SFSDoctor ;)

[#12] Re: Software

Ripper faba :)

Z powstających programów wymienić można choćby BurnITa.
[#13] Re: Software

MorphOS Exec Monitor :)

[#14] Re: Software

@Jacek Piszczek, post #12

ripper - zajebisty program

btw. to jeszcze ten rejestrator do burnita nie jest dopisany czy burnit czeka na mosa1.5

do listy bym dodał:
Apdf z normalną obsługą pdf a nie ta kaszana co na klasykach
mui4 beta

[#15] Re: Software

@Jacek Piszczek, post #12

chyba wiecznie powstajacych....

[#16] Re: Software

@rzookol, post #14

Wersja, której używam, już rejestrator ma. Ale pojęcia nie mam, kiedy chłopaki to skończą. Wątpię, żeby na coś czekali, pewnie po prostu życie nie zostawia im dość czasu na to.
[#17] Re: Software

@Drako^lM, post #13

Statline też jest fajny. Skoro Ambient to i także MUI - część systemu MorphOS, która daje niepowtarzalny wygląd :D

Nie zapomnijmy też o takim killer appie, jakim jest bez wątpienia Mr. Banana :)

@Drako

Statline też jest niezły.

@Norbert

Przejrzyj archiwum PPA, jest całe grono godnych uwagi programów, które nie zostały tu wymienione :)

P.S: Opłaca się

Ostatnia modyfikacja: 03.02.07 20:36
[#18] Re: Software

@MinisterQ, post #9

AGG? :P ;)

[#19] Re: Software

MOSTitler
[#20] Re: Software

@norbert741, post #1

jeszcze nowa wersja natywnego Voyagera czasami sie jeszcze przydaje. Frogger natywny chyba nie ma limitu. Diavolo natywny jest w pelnej wersji. TranspoClock

Ostatnia modyfikacja: 03.02.07 22:11
[#21] Re: Software

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

frogger ma limit

[#22] Re: Software

Gallerius :)

[#23] Re: Software

@Drako^lM, post #22

Ta wiedza mi wystarczy.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem