[#1] problem z zegarkiem
Od kilkunastu dni od czasu do czasu po włączeniu Pegasosa (dwójka) mam nieaktualną godzinę. Czasem o kilka, czasem o kilkanaście minut, czasem o godzinę. Jak ustawię datę, zrobię reboot albo właczę i wyłączę maszynę to godzina jest aktualna. Jednak następnego dnia godzina jest już nieaktualna.
Co się dzieje?

Kiedyś słyszałem, że jakieś tam Linuxy przestawiają godzinę. U mnie ta przyczyna odpada. Nigdy w życiu nie używałem na swoim Pegasosie czegokolwiek poza MorphOS 1.4.x. :)

Drugie pytanie - czy mogę jakoś aktualizować godzinę przez sieć jeżeli używam MOSNet? Jeżeli mogę to proszę o przepis. :)

[#2] Re: problem z zegarkiem

@MDW, post #1

1. Moze bateria pada?

2. NTPSync - http://sun.hasenbraten.de/~frank/projects/download/NTPSync.lha

Ja mam w wbstartup skrypt o tresci:

wait 6
run <>NIL: C:NTPsync_mos -d60 ntp.ubuntu.com

I po sprawie, linuchy moga robic co im sie podoba.

[#3] Re: problem z zegarkiem

@MDW, post #1

U mnie na klasyku tak się działo, gdy padała bateryjka na karcie BCTC1208 ;).

[#4] Re: problem z zegarkiem

@marcik, post #2

Dzięki wielkie. NTPSync działa bardzo ładnie. :) Nie wiedziałem o istnieniu tego programu. Jest nawet wersja dla MorphOS. Nono... Mam teraz czas ustawiany natywnie! ;)

Mimo wszystko trzeba byłoby się porozglądać za baterią. Orientujesz się jak się za to zabrać? To jest coś typowego? Allegro da radę (trochę nie chce mi się ruszać z domu)? :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem