[#1] Pegasos2
Na wstępie chciałem przeprosić za lenistwo:), nie chce mi sie szukać pozatym chcialbym mieć wiedzę skondensowaną w jednym temacie;). Jestem w przededniu sfinalizowania zakupu płyty głównej pegaz2 i mam następujące pytania:
1. Jaki ram kupic? (taktowanie itd).
2. Jaką najszybszą w pełni obsługiwaną (2D/3D) kartę graficzną kupić?
3. Pegaz2 to standardowy micro atx jest? Nie powinno być problemu z byle pecetową obudową w tym standardzie?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuję.

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 12:39
[#2] Re: Pegasos2

@Fazior, post #1

ad 1 . DDR 400 kongmaxy działają spokojnie :D
ad 2. najszybsza to radeon 8500/9100 (radeon 9250 to, wbrew mylącej nazwie wolniejsza karta)
ad 3. będzie pasować :)

[#3] Re: Pegasos2

@Olo, post #2

Jeszcze jedno. Chce miec 1 gb ramu cos mi sie kiedys obilo ze pod linuchami jest problem z ramem w 2 kosciach, prawda to? Jest sens kupowac 2x512 czy tez od razu 1gb w jednej kosci?

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 12:55
[#4] Re: Pegasos2

@Fazior, post #1

ad1. DDR DIMM od 266mhz w górę, większej ilośći MHz PegasosII nie wykorzysta. Polecam GoodRAM :)
ad2. Radeon 8500 i 9100
ad3. Mogą być problemy z małymi obudowami, które nie przewidują możliwości umieszczenia karty gfx :)

P.S: Leniwa krowa :P

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 12:50
[#5] Re: Pegasos2

@Fazior, post #3

Z dwoma kośćmi może być problem. U mnie np. gdy podepne dodatkowo starsza kosc 256MB, widoczna jest tylko ona, 512MB znika. Może update SmartFirmwaru by coś zmienił :)

[#6] Re: Pegasos2

@Korni, post #5

ja uzywam 2 kosci 512 i 256 i jest OK .. co prawda nie mam Linux-a :)

[#7] Re: Pegasos2

@Fazior, post #1

Odnosnie karty gfx to powiem tylko iz w kontekscie MOSa 1.5 nie jest glupim pomyslem kupienie karty ktora bedzie miala dosc duzo pamieci (np. 128 ).

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 13:41
[#8] Re: Pegasos2

@Drako^lM, post #6

Problem w tym, że jest tak samo pod Linuksem jak i MorphOSem

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 13:44
[#9] Re: Pegasos2

@Korni, post #8

Zgadza sie. Aktualnie dostepne wersje OF nie bardzo radza sobie z dwoma koscmi.

Poprostu MOS nie polyka takich ilosci pamieci i czesto nie widac zadnego problemu. Linux to inna sprawa i tam najczesciej dwie kosci pamieci koncza sie tragicznie.

O ile sie orientuje aktualne wersje OF'a nie maja juz tego problemu. Wiec albo jedna kosc albo trzeba poczekac na release nowego OF'a.

[#10] Re: Pegasos2

@Fazior, post #1

Ja kupiłem (nową w sklepie) ATI Radeon 9250 128MB 128bit AGP i działa bardzo ładnie. Żadnych problemów ani w 2D ani w 3D. Raczej nie kupuj Voodoo. Nawet jeżeli miałoby to być Voodoo 4 albo 5.
[#11] Re: Pegasos2

@marcik, post #7

Troll on:
w kontekscie MOSa 1.5

nie ma sensu teraz wydawać kasy na lepszą kasę, bo za "2 tygodnie" to będą lepsze o tańsze
Troll off
[#12] Re: Pegasos2

@Fazior, post #1

1. Ja mam najtańszego DDR 512 MB 400 MHz (wcześniej miałem 256 MB 266 MHz i też nie było żadnych problemów, jednak z tymi dwiema kośćmi jednocześnie Pegaz się nie uruchamiał)
2. Ja mam Radeona 9200 SE, nie jest to najszybsza karta (QuakeIII i FreeSpaceII idą w dużej ilości fps, ale np. Stellarium już tylko 18 fps) ale generalnie jest OK. Wszyscy mówią, że 8500 jest najszybasza dla MOSa 1.4, jednak nadchodzący MOS 1.5 może wszystko zmienić.
3. Pegaz to standardowy microATX, wejdzie do każdej obudowy ATX. Ja mam obudowę SlimTower dla płyt microATX - jest mniejsza od powszechnie spotykanych towerek ATX, do tego ma bardzo cichy zasilacz.
[#13] Re: Pegasos2

@MikeN, post #11

nie dwa tygodnie, tylko 1.5 - trzeba być na czasie ;)
[#14] Re: Pegasos2

@wali7, post #12

to mój 9200 SE jeszcze działa ? :)

[#15] Re: Pegasos2

@wali7, post #13

Czyżbym coś przespał - jakieś rewolucyjne informacje z owco-świata
[#16] Re: Pegasos2

@MikeN, post #15

tak, na execu jest działające forum :)

[#17] Re: Pegasos2

@wali7, post #12

Wszyscy mówią, że 8500 jest najszybasza dla MOSa 1.4, jednak nadchodzący MOS 1.5 może wszystko zmienić.

Nie wiem jak w mosie 1.5 ale jak narazie to z wszystkich obsługiwanych to r8500 jest najszybszy bo

Radeon 8500 to wersja pełna -> pociety to R9000 -> słabsza od niej to R9200 a radeon 9250 to wolniejsza wersja radeona 9200 :) Więc jak mos nie ma obsługi radeonów z serii RV3x0 (czyli np radeon 9550 i więsze) to radeon 8500/9100 jest najszybszy .

[#18] Re: Pegasos2

@Drako^lM, post #14

owszem :)
[#19] Pytanie o szybkość kart graficznych

@Olo, post #17

Jako że się obecnie kompletnie nie orientuję w osiągach i mozliwościach współczesnych kart graficznych (młodszych od 3-4 lat ;) ) mam pytanko - co różni karty Radeon 8*** i 9***?
Jak się mają ich możliwości i szybkość do MOSa, a jak do Peceta z Win?
Pytam, ponieważ kilka dni temu kupiłem dziecku całkowicie oryginalną (i nie najtańszą...) grę, więc co by nie sprawić pociesze zawodu zainstalowałem na moim PC i sprawdziłem. I problem - komunikat że mój wiekowy GF 2 MX nie ma shaderów, więc gra nie uruchomi się. Na szczęście miałem Radeona 9250 (rzekomo niesprawnego), zainstalowałem i gra ruszyła, ale uruchamiając różne programiki 3D odnoszę wrażenie, że leciwy GF2MX był szybszy...
Więc skoro nie można wierzyć numeracji, to co jest szybsze od czego, i co ma shadery i jeszcze inne wodotryski, a co nie?

Ostatnia modyfikacja: 08.02.07 18:32
[#20] Re: Pytanie o szybkość kart graficznych

@wali7, post #19

Teoretyczna wydajność - http://www.gph.benchmark.pl/gph/htm/gph_benchmark_page1.html

GF2MX nie uwzględnili. :D
[#21] Re: Pegasos2

@marcik, post #7

Po przeanalizowaniu za i przeciw kupiłem 9200 256Mb ramu/128bit.

[#22] Re: Pegasos2

@Fazior, post #21

Myślę, że to dobry wybór. Zwłaszcza to 256MB pamięci graficznej. :) Gratulacje! :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem