[#1] Monitor LCD
Mam zamiar kupic jakis LCD 19'(mysle o LG). Lepiej panorame czy zwykly? jak to jest z ta rozdzielczoscia max? Na Pegu mozna z monitora ktory ma rozdzielczosc 1280x1024 wyciagnac wiecej? Przy monitorach zwyklych udawalo mi sie to. Moze ktos poradzi na co zwracac szczegolna uwage przy zakupie? Mam Pega z Radeonem9250.
[#2] Re: Monitor LCD

@Arbuz, post #1

Teoretycznie można uzyskać wyższą rozdzielczość, tylko dla LCD to nie jest zdrowe. Dodatkowo kiepskie monitory LCD mają problemy z niskimi rozdzielczościami jeśli jeszcze odświeżanie jest niższe. Ja mam NECa i chodzi bardzo ładnie, ale jednego uszkodziłem pod logiem Actina (sprawdzę jaka rzeczywiście to firma), gdy instalowałem MorphOSa, gdzie na płycie instalacyjnej jest niska rozdzielczość. Musiałem dokończyć instalację na starym monitorze CRT.
Ponadto w standartowych monitorach LCD jest wyższa rozdzielczość niż w monitorach CRT o tej samej przekątnej. I np. 1280x1024 mam bez problemu na monitorze 17" LCD (przy dobrym odświeżaniu i bez interlace - tu trochę to inaczej działa niż na lampowych), przy 19" uzyskasz odpowiednio wyższą. Trzeba jeszcze pamiętać, iż na monitorach LCD nie uzyskuje się odświeżania tak wysokiego jak na lampowych. LCD mają odświeżanie standartowo 60Hz, ew. 70. Wyżej nie pociągną, ale pewien bezwaład tych monitorów powoduje, że obraz jest bardzo dobry. Przy monitorach CRT normą zdrowotną było najmniej 75Hz.

[#3] Re: Monitor LCD

@AS, post #2

Bardzo często spotykane jest że monitor LCD 19'' ma rozdzielczość 1280x1024 i to mnie martwi.
[#4] Re: Monitor LCD

@Arbuz, post #3

A to można spotkać LCD 19'' o wyższej rozdzielczości? O ile mi wiadomo 1280x1024 to standard dla 17'' i 19''.
[#5] Re: Monitor LCD

@Arbuz, post #3

Ja mam panoramę 19 cali (Acer AL1916W) pod pecetem, i szczerze
powiedziawszy ciut żałuję że nie kupiłem zwykłego LCD 17 cali. Sam
monitor prezentuje się bardzo ładnie, obraz też ma niezły (mimo że ma
tylko wejście VGA), do szpanowania przed znajomymi jak znalazł ;)
W praktyce taki monitor przydaje się głównie do oglądania filmów,
natomiast do pracy z systemem przydaje się średnio, a do pracy z
edytorami tekstu kiepsko, gdyż lepszy byłby niepanoramiczny LCD z
funkcją pivot.
Ja wogóle nie oglądam filmów na komputerze (do tego preferuję wygodną
kanapę, pilot, DVD i TV :) ), za to sporo pracuję, trochę za to gra
moja córka - i tu też jest tak sobie, bo większość gier proponuje
standardowe rozdzielczości 4:3. Oczywiście, monitor je wyświetla, ale
rozciągnięte w pionie i poziomie, co czasami wygląda trochę dziwnie
(chociaż obawiałem się, że będzie gorzej). Czyli jak pisałem - kupując
teraz poważnie bym się zastanowił czy na pewno panorama. Co do
rozdzielczości, to mój monitor (i chyba wszystkie 19 cali
panoramiczne) ma natywną 1440x900. Z ciekawości zaraz go podłączę do
Pega i sprawdzę. Wyniki opiszę niedługo :)
[#6] Re: Monitor LCD

@Arbuz, post #3

Jeśli chcesz więcej kup sobie lcd powyżej 20''. Nawet na crt uzyskanie wyższej rozdzielczości było często możliwe, ale na nielicznych modelach (tych drogich) był to obraz rozsądnej jakości. Po prostu za mała przekątna obrazu. Na lcd jest inaczej. Mamy jedną, nominalną rozdzielczość. Wyświetlanie w kążdej innej powoduje skalowanie obrazu. W dół jest to do zaakceptowania, w górę nie. Więc pomyśl czego dokładnie chcesz.
Przy zakupie lcd musisz zwracać uwagę na wszystko: rozdz., kontrast, jasność, szybkość reakcji, rodzaj matrycy, odświeżanie jest mniej istotne, rodzaje wejść, normy jakości (a więc i ilość martwych pixeli). Niektóre parametry mimo takiej samej nazwy są nikiedy nie porównywalne (np. jasność światła może być własna lub odbita itp.). W sumie masa rzeczy, a i tak niewiadomo czy dobrze wybrałeś. Co do panoramy to sam zdecyduj. Ja olałem, filmów na monitorze nie oglądam, a innej przydatnośći nie widzę.
[#7] Re: Monitor LCD

@wali7, post #5

to czy panel rozciaga obraz czy nie zalezy od panelu. ja moge ustawic zeby dodawal po bokach marginesy albo rozciagal.
[#8] Re: Monitor LCD

@wali7, post #5

Odpowiadam sam sobie ;)
Działa z Pegiem :)
Spokojnie można ustawić rozdzielczość 1440x900@75 Hz i jest zupełnie
przyzwoicie. Ambient całkiem ładnie prezentuje się w tej
rozdzielczości, jest dużo miejsca na ekranie. Programy też potrafią
skorzystać z tej rozdzielczości, a MPlayer korzysta z trybu
panoramicznego.
Co do wyboru monitora, to moim zdaniem w przypadku
nowych monitorów LCD można nie zawracać sobie głowy takimi parametrami
jak kąt widzenia, jasność, kontrast czy czas odpowiedzi matrycy.
Oczywiście są one ważne, ale obecnie monitory LCD znacznie
przewyższają parametrami te które wchodziły na rynek parę lat temu i
kiedy rzeczywiście warto było się parametrom przyglądnąć. Za to warto
zwrócić uwagę na obecność złącza DVI (o ile naprawdę chcemy go używać,
bo kupno "żeby było" chyba nie ma sensu, skoro modele z DVI są sporo
droższe). Z innych parametrów, to warto zwrócić na zwykłą estetykę
modelu, czy np. stabilność (monitory są spore w stosunku do podstawy i
nietrudno, aby np. dziecko rozwaliło nam nabytek). Co do
demonizowanych martwych pixeli, to nie jest tak źle - ja niedawno
odkryłem że mój monitor ma jeden - non stop zielony, musiał tam być od
nowości, ale odkrycie go zajęło mi jakieś 2 miesiące. W normalnej
pracy jest kompletnie niewidoczny (usiłuję go teraz znaleźć... ale nie
mogę), widać tylko przed przejściem w tryb standby, przy całkowicie
czarnym ekranie. Jeśli jednak nie tolerujesz żadnych martwych
pikseli to dokładnie sprawdź w sklepie, bo większość gwarancji nie
uwzględnia nawet kilku martwych pikseli za wadę.
Co do rozdzielczości większej od rozdzielczości matrycy, to część
monitorów wyświetli taki obraz, ale przeskalowany, w niskiej jakości.
Wymuszenie faktycznie wyższej rozdzielczości od natywnej jest
niemożliwe, a używanie przeskalowanego obrazu nie ma sensu.
[#9] Re: Monitor LCD

@kiero, post #7

mój tego nie ma - to najtańszy (750 zł) model z MediaMarktu (albo
Saturna - nie pamiętam)
[#10] Re: Monitor LCD

@Arbuz, post #3

Jeśli chodzi o monitory panoramiczne, to ich zastosowanie ma nie tylko w filmach. Ja przy Maku mam panoramiczny i przy składzie tekstu mogę sobie 2 strony ułożyć koło siebie (rozkładówka) w 100% i jeszcze jest miejsce na winiety programu. Przy "normalnym", w tej samej wielkości, nie zmieściłbym tego. Kiedy uruchamiam przeglądarkę to mam dobrą rozdzielczość jej i jest z boku jeszcze miejsce na np. gadu-gadu, gdzie mogę śledzić co się tam dzieje.
Jeśli chodzi o monitory 19" to taki trochę niewypał. Tak jak przy monitorach CRT, tak i przy LCD normalne rozdzielczości to 14", 15", 17", 20" i więcej. Kiedyś 20" było bardzo drogie, a 17" dawało za małą rozdzielczość (np. przy DTP czy grafice). Wtedy wprowadzono 19", aby za mniejsze pieniądze dać namiastkę większego monitora. Jednak to był tylko chwyt marketingowy, gdyż nawet w profesjonalnych monitorach elektronika była żywcem przeniesiona z 17". Stąd rozdzielczości takie same jak w 17" tyle, że kineskop był większy i ikony na blacie były większe. Wadą tego było rozjeżdżanie się obrazu w rogach praktycznie wszystkich 19". Dlatego praktyczniej kupić 17", a jeśli potrzeba większej rozdzielczości to 20" lub więcej. Wtedy też powstały dzięki użytkownikom "nietypowe" rozdzielczości, aby trochę więcej uzyskać na 19" monitorach.
Przy monitorach LCD obecnych trzeba zwracać uwagę głównie na szybkość reakcji i rodzaj matrycy. Reszta parametrów w większości jest dobra. Natomiast martwe piksele to oddzielna sprawa. Jeśli kupujesz tanie monitory do ok. 4000 zł., to w założeniu możesz mieć kilka martwych pikseli i nie podlega to gwarancji. I tak do 17" może ich być do 3, a wyżej do 5. Niestety, w tanich monitorach matryca jest gorszej jakości. W tych powyżej 4000 zł. - patrz profesjonalnych - jeśli pojawi ci się martwy piksel w czasie gwarancji to masz prawo do wymiany matrycy na nową. Stosowane są jeszcze sztuczki elektroniczne, ale w każdym razie robią to w ramach gwarancji. Martwy piksel może pojawić się w trakcie pracy po jakimś czasie, nie musi być od nowości.
Jeśli wybierasz firmę, to najlepiej znaną. I choć matryce robią tylko dwie na świecie, to reszta elektroniki też jest bardzo ważna. Ja mam NECa przy Pegasosie za 800 zł. (w promocji :D, bo normalnie kosztuje 2x tyle) i jak rozmawiałem na temat monitorów w jednym sklepie komputerowym, o jakości tam sprzedawanych i pochwaliłem się swoim to usłyszałem: NEC to NEC i nie ma co porównywać.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.07 13:17
[#11] Re: Monitor LCD

@AS, post #10

Nie mogę. Martwe pikseke są dopuszczalne? Gdzie o tym piszą? Ja mam w domy dwa LCDeki i oba są idealne bez martwych pikseli. A co do kupna monitora, to polecam telewizor LCD Samsunga model LE19R7. Kupiłem go jako telewizor panoramę 19" za 1599zł i jestem w szoku odnośnie jego parametrów. Wejść ma sporo: antemowe (to chyba normalka), VGA, DVI, EXT (RGB), S-Video i composite. W sumie można do niego podłączyć aż 5 różnych źródeł sygnału. Tak więc idealnie nadaje się do Amigi z kartą graficzną :). Co do parametrów jako monitor, to rozdzielczość optymalna to 1440x900 i 60Hz. Matryca ma kontrast 800:1, a telewizorek pobiera max 45W.
Jak widać dziewiętnastka spokojnie może mieć rozdzielczość 1440x900.
[#12] Re: Monitor LCD

@kmilota, post #11

" Nie mogę. Martwe pikseke są dopuszczalne? " tak, sa dopuszczalne przez producentow (w zaleznosci od klasy). niektorzy oferuja gwarancje braku martwych pikseli przez jakis czas, ale po tym terminie pojawienie sie ich nie jest od razu podstawa do wymiany.

"Jak widać dziewiętnastka spokojnie może mieć rozdzielczość 1440x900." bo to jest standardowa rozdzielczosc dla panoram 19''. dla 'normalnych' 19'' nominalna rozdzielczosc to 1280x1024
[#13] Re: Monitor LCD

@kiero, post #12

Thx za wsyzstkie podpowiedzi. Pytałem o tą dziewiętnastkę bo aktualnie posiadam ,,zwykły" monitor 17'' LG na którym na Grzybie pod Windą nie mogę osiągnąć większej rozdzielczości niż 1280z1024 a na Pegazie spokojnie łapię 1600x1200 i pięknie działa. Więc sobie pomyślałem że na LCD też tak będzie można obejść ,,rozdzielczości producenckie"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem