[#1] VLC MOS <-> WIN
Witam.

Próbuję postawić VLC między PC a PEG.

Na PEG zainstalowałem TinyVLC, a na PC - UltraVLC.

Jedyne do udało mi się osiągnąć, to zobaczyć pulpit Pegaza w oknie na Pegazie...

Jeśli ktoś już się tym bawił i osiągnął więcej niż na ;) [z sieci jestem noga], to proszę o kontakt, czy to na forum, czy na priva...

Dzięki i pozdrawiam!!
[#2] Re: VLC MOS WIN

@quantor, post #1

Dokladnie to VNC.
Na jednym kompie odpal serwer a na drugim klienta VNC.
Na pegu mam TwinVNC a na pc RealVNC i wszystko dziala na standardowych ustawieniach.
Na MOSie mam okna z xp
[#3] Re: VLC MOS WIN

@quantor, post #1

Sprawdz ustawienia windowsowego firewalla (może coś blokować). Pozatym soft powinien działać bez problemów.

[#4] Re: VLC MOS WIN

@Norbert, post #2

Ajj, jasne. Nie wiem skąd ta pomyłka. Prawdopodobnie skojarzenie z VideoLan. ;)

A może stać serwer na obu maszynach??... Na wypdek, gdyby zaszła potrzeba z trzeciego kompa zerknąć??...
[#5] Re: VLC MOS WIN

@JaCoP, post #3

Nie blokuje. Przy pierwszej próbie nawiązania połączenia odezwał się i dostał polecenia przepuszczenia wszystkiego...

Hmmm... Tak jest identyfikacja po IP... A jeśli mam NEO (zmienne IP) i chce się dostać do mojej maszyny na kompie spoza lokalnej??... Np. na uczelni?...

Poza tym, czy można zrobić, aby logowanie było np. przy utworzenia loginu i hasła?? Gdybym chciał dać dostęp wybranej osobie i tylko jej...

Ostatnia modyfikacja: 26.02.07 00:17
[#6] Re: VLC MOS WIN

@quantor, post #5

Jak masz Neo Piotrze to musisz sobie zainstalować jeden z darmowtych programików no-ip. Dzieki temu komp bedzie identyfikowany po nazwie, a nie ip. Sprawdz czy Twoj router nie ma opcji obsługi jakiegos serwisu no-ip. Ułatwia to sprawe.

[#7] Re: VLC MOS WIN

@quantor, post #5

Oczywiscie ze jest mozliwosc dania dostepu tylko konkretnej osobie znajacej hasło.
O IP juz napisane zostalo w poprzednim poscie.
[#8] Re: VLC MOS WIN

@JaCoP, post #6

Router to umożliwia po zmianie firmware. Zminiełem firmware i straciłem net na kilkanaście godzin (troszkę zawyżam, bo wliczam w to przespaną noc). ;) Poprostu stary f. w stosunku do tego nowego to głupomat!! :P Ten nowy ma tyle opcji, że zanim ustawiłem to stanartowe, wymagane, to zrobiło się... TERAZ... ;)

Ale teraz ten firmware to kombajn jest... ;) Oczywiście pytania co do VNC jeszcze napłyną. ;D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem