[#1] Kontrola Pegaza
Potrzebuje dziecku ograniczyc dostep do Pegaza (pilne). Poniewaz czesto mnie nie ma w domu to chodzi mi o jakis soft ktory np. pokaze mi o ktorych godzinach i jak dlugo byl wlaczany Pegaz. Jest cos takiego?
Pozdrawiam
[#2] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #1

Kiedys bylo cos takiego dla amigi - ale nie pomne jak sie to nazywalo...

[#3] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #1

Jeśli nie chcesz aby ktoś uruchamiał Pegaza, to możesz też wychodząc wyłączać autoboot (abo np. zmienić boot-device) i bootować wpisując ręcznie boot.
Możesz też założyć partycję niemontowaną automacznie, gdzie będziesz trzymał poufne dane.
Co do softu monitorującego - nie wiem... na upartego możnaby sporządzić skrypcik uruchamiany w tle z user-starup, zapisujący do logu godzinę odpalenia MOSa i wpisujący tam powiedzmy co 5 min informację że nadal działa. Albo napisać coś podobnego w C.
[#4] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #1

Kup dzieciakowi jakas A1200 z 8 MB Fast. Zainstaluj na WHDLoad ze 100 gier ktore uznasz za stosowne i niech dzieciak sie bawi ;)
[#5] Re: Kontrola Pegaza

@wali7, post #3

Nie chodzi mi aby ktos nie uruchamial ale chodzi o pelen zapis uruchomien. Skrypcikow nie umiem pisac moze bys mi cos machnal?
[#6] Re: Kontrola Pegaza

@Andrzej Drozd, post #4

A1200 mam z 040 i 64MB ram ktora lezy w szafie. Mi chodzi o Pega jednak bo tam chodzi praktycznie wszystko co chce.
[#7] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #5

To może odpal snoopdosa/snoopium?

[#8] Re: Kontrola Pegaza

@Korni, post #7

W sumie dobry pomysl, w tooltypach nalezy ustawic DONOTWAIT, HIDE=YES i sciezke do logu, np. OPENLOG=HD:snoop.log oraz wrzucic go do np. WBStartup :)
[#9] Re: Kontrola Pegaza

@Andrzej Drozd, post #8

...Ale trzeba pomyśleć jakie funkcie włączyća jakie nie, bo po 5 minutach pracy taki log potrafi tonę ważyć...
[#10] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #1

a nie mozesz dopisać do startup-sequence?

date >> sys:plik_uruchomien

masz rozwiązaną sprawę z uruchomieniami, gorzej z czasem wychodzenia z systemu bo jak wiadomo odbywa się to przez reset :)

[#11] Re: Kontrola Pegaza

@quantor, post #9

To kwestia odpowiedniej konfiguracji, co nie zmienia trafności mojego pomysła

[#12] Re: Kontrola Pegaza

@rzookol, post #10

THX sprawdze. Wlasciwie to nawet wystarczy czas wlaczenia
[#13] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #12

Najprościej - dołóż sobie do user-startup time >jakiś_plik (może komenda nieco inna, piszę z pamięci) i już masz czas uruchomienia.

Acha, już dwikozy napisał ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.03.07 14:16
[#14] Re: Kontrola Pegaza

@rzookol, post #10

date >> sys:plik_uruchomien

A czy przypadkiem gdy dziecko wylaczy kompa, to po ponownym zaladowniu systemu plik nie zostanie podmieniony na nowy?

W SnopDOSie zamiast OPENLOG mozna wpisac APPENDLOG i kontynuowac logowanie.
[#15] Re: Kontrola Pegaza

@rzookol, post #10

maly programik zapisujacy date otwarcia i co 5 minut zmieniajacy date zamkniecia.... z dokladnoscia do 5 minut masz informacje ile byl uzywany komp...

[#16] Re: Kontrola Pegaza

@Andrzej Drozd, post #14

dlatego masz nie > a >>

[#17] Re: Kontrola Pegaza

@Arbuz, post #5

Oto skrypcik CZAS (mozna go napisac na wiele sposobow):

Date >>dh0:czas.txt
Wait MIN 5
execute c:CZAS
[#18] Re: Kontrola Pegaza

@Norbert, post #17

sądzę, że taka rekurencja zwiesi szybko kompa, a dodatkowo nie
zadziala tak jak napisalem... czyli nie zmodyfikuje ostatniej daty,
tylko dopisze nowa....

[#19] Re: Kontrola Pegaza

@Kaczus, post #18

Skrypt nazywa sie CZAS.
Znajdzie sie w katalogu C:

Wait MIN 5
execute c:CZAS

Modyfikacja bedzie z ostatnich 5 minut.

Moze lepiej jak bylo tak:

LAB start
Wait MIN 5
SKIP start BACK
[#20] Re: Kontrola Pegaza

@Norbert, post #19

Nadal źle.
dh0:czas.txt będzie rósł co 5 minut. :P

Jeżeli komuś zależy, to mogę napisać skrypt Arexxa chodzący w tle i logujący czasy odpaleń systemu (od - do) - tego typu prośby jednak tylko na maila.
Oczywiste jest też, że w wypadku niefortunnego wyłączenia kompa/resetu akurat w momencie zapisu tego pliku (czyli np. co 5 minut) może dojść do uszkodzenia systemu plików (może więc jednak wystarczy tylko data włączenia?).
[#21] Re: Kontrola Pegaza

@Mario, post #20

Plik czas.txt (zapisuje logi) bedzie rosl co 5 min. o dane jakie wyswietla komenda DATE.

Skrypt tez dziala w tle.
[#22] Re: Kontrola Pegaza

@Norbert, post #21

Ale lepiej aby nie rósł - w tym rzecz.
Najczytelniejszy log byłby w takim formacie:
-
-
itd...
[#23] Re: Kontrola Pegaza

@Mario, post #22

My tu kombinujemy, piszemy skrypty i takie tam inne pomysly a na Aminecie jest gotowy program polskiego programisty Karola Bryda DailyUP, ktory znakomicie rozwiaze problem podany w pierwszym poscie, łącznie z wykresami i statystyką na dany okres
[#24] Re: Kontrola Pegaza

@Norbert, post #23

Dzięki za wszystkie prpozycje ale jednak najbardziej przypadł mi do gustu DailyUp (choc ma kilka wad np. sumuje wszystkie wlączenia kompa w danym dniu ale może być)

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem