Od jakiegoś czasu mój Peg zaczynał się dziwnie zachowywać, i mam podejrzenie, że płyta główna jest uszkodzona. Nie wiem jednak czy niektóre z poniższych błędów nie są winą MorphOS (który ciągle jest poprawiany) lub wynikają z innej przyczyny, więc wolę zaczerpnąć opinii innych. A mianowicie:
1. Dzisiaj przestała mi działać karta SoundBlaster Live!. Na jednym porcie PCI jej nie widzi, a podłączenie do drugiego powoduje że przy uruchomieniu preferencji AHI lub systemowych zaczyna strasznie zacinać się system, a preferencje się nie pokazują. Kartę sprawdziłem na PC z WinXP i karta tam działa bez problemów.
2. Mój HD dziwnie się zachowuje. Zazwyczaj normalnie działa, a czasami zaczyna czytać coś w kółko, lub się "odłącza" i pomaga tylko wyłączenie i ponowne włączenie kompa. Myślałem że z nim coś jest nie tak, ale może wina leży po stronie płyty?
3. Kodek AC'97 wydaje dziwny cichy piszczący dźwięk w czasie pracy komputera. SBL! pod tym względem był cichy, po podgośnieniu słychać było co najwyżej szum powstały ze wzmacniacza (mam stary wzmacniacz).
4. Czasami system nie startuje, gdy mam podpięte urządzenie pod USB. Trzeba wypiąć je i wpiąć na chwilę do innego portu.
5. Przy auto-zwijaniu się paneli Ambienta przeciągnięcie gdziekolwiek jakiejkolwiek ikony kończy się zwiechą systemu.
6. Mimo moich usilnych starań nie potrafię zmusić AmiNetRadio oraz gerontoo.library + timidity do odtwarzania MIDI. Wszystko mam zainstalowane, a wszystkie inne rzeczy odtwarzane przez plugin gerontoo dla ANR działają.
Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 21:04