[#1] problemy z Pegasosem II
Od jakiegoś czasu mój Peg zaczynał się dziwnie zachowywać, i mam podejrzenie, że płyta główna jest uszkodzona. Nie wiem jednak czy niektóre z poniższych błędów nie są winą MorphOS (który ciągle jest poprawiany) lub wynikają z innej przyczyny, więc wolę zaczerpnąć opinii innych. A mianowicie:

1. Dzisiaj przestała mi działać karta SoundBlaster Live!. Na jednym porcie PCI jej nie widzi, a podłączenie do drugiego powoduje że przy uruchomieniu preferencji AHI lub systemowych zaczyna strasznie zacinać się system, a preferencje się nie pokazują. Kartę sprawdziłem na PC z WinXP i karta tam działa bez problemów.

2. Mój HD dziwnie się zachowuje. Zazwyczaj normalnie działa, a czasami zaczyna czytać coś w kółko, lub się "odłącza" i pomaga tylko wyłączenie i ponowne włączenie kompa. Myślałem że z nim coś jest nie tak, ale może wina leży po stronie płyty?

3. Kodek AC'97 wydaje dziwny cichy piszczący dźwięk w czasie pracy komputera. SBL! pod tym względem był cichy, po podgośnieniu słychać było co najwyżej szum powstały ze wzmacniacza (mam stary wzmacniacz).

4. Czasami system nie startuje, gdy mam podpięte urządzenie pod USB. Trzeba wypiąć je i wpiąć na chwilę do innego portu.

5. Przy auto-zwijaniu się paneli Ambienta przeciągnięcie gdziekolwiek jakiejkolwiek ikony kończy się zwiechą systemu.

6. Mimo moich usilnych starań nie potrafię zmusić AmiNetRadio oraz gerontoo.library + timidity do odtwarzania MIDI. Wszystko mam zainstalowane, a wszystkie inne rzeczy odtwarzane przez plugin gerontoo dla ANR działają.

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 21:04
[#2] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #1

Hmmm a inne pamięci sprawdzałeś ?

Zrób kopie tego mosa i zainstaluj od nowa 1.4.5 + stery SB Live i
sprawdż . Może coś się gryzie
A jak coś to pisz do bplanu z dokładnym opisem problemu .. Pomogą :)

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 21:10

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 21:12
[#3] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #1

A pod linux-em jest wszystko OKI ?

[#4] Re: problemy z Pegasosem II

@Drako^lM, post #3

Nie mam linuxa

i uprzedzając propozycję instalacji:

Nie mam miejsca na HD na linuxa

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 22:51
[#5] Re: problemy z Pegasosem II

@Drako^lM, post #2

Acha... zapomniałem dodać, że obecnie po podłączeniu SBL! często są problemy z uruchomieniem samego MOSa. Wczytuje się przez chwilę i przerywa wczytywanie w momencie gdy ma się pojawić logo MorphOS, zarówno z HD jak i z płyty z MorphOS (a co jak co to powinno ruszać bez problemu).

Ostatnia modyfikacja: 27.03.07 22:55
[#6] Re: problemy z Pegasosem II

@Drako^lM, post #2

A co w pozostałych sprawach? Bez SBL! bym przeżył, gdyby kodek AC'97 nie "piszczał", co jest irytujące (szczególnie w słuchawkach).

[#7] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #1

ad.1. , ad.2. i ad.4 - typowe objawy padu... kiepskich zasilaczy.

ad.3. - takie "piszczenie" jest typowe dla każdego AC'97

Polecam, po pierwsze sprawdzić zasilacz, a po drugie, przeinstalowac mosa
:)

[#8] Re: problemy z Pegasosem II

@Olo, post #7

Wiedziałem że to zasilacz :P

[#9] Re: problemy z Pegasosem II

@Olo, post #7

A jesteś tego pewien? Dałoby się to jakoś sprawdzić?

A z piszczeniem sobie poradziłem. Zredukowałem PegasosMixerem głośność główną, a podgłośniłem poszczególne rzeczy (Wave, CD, itd). Efekt jest taki, że wszystko jest głośne, a "pisk" się zredukował do minimum.

[#10] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #9

A jesteś tego pewien? Dałoby się to jakoś sprawdzić?

Oczywiście, wystarczy podłączyć inny zasilacz i potestować. Zgadzam się z trOLLem, że zasilacz to najbardziej prawdopodobne źródło kłopotów.

[#11] Re: problemy z Pegasosem II

@Grzegorz Kraszewski, post #10

Chodziło mi o sposób na sprawdzenie bez podpinania zasilacza... jakiś program diagnostyczny, lub coś. Zasilacze raczej nie leżą na ziemi ani nie rosną na drzewach...

[#12] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #9

Następny problem... PegasosMixer nie zapisuje mi swoich prefsów. Nawet Snoopium nic nie pokazuje, może poza jakimś Action: LockScreen Target: ProStationAudio, którego nawet nie mam...

Ostatnia modyfikacja: 28.03.07 12:29
[#13] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #12

Mixer w MOS-ie 1.4.5 niestety nie zapisuje prefsów. Błąd w programie.

[#14] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #4

Z tego co wiem istnieją płyty LiveDVD dla Pegasosa II z zainstalowanym linuksem (np. dystrybucja Gentoo).

[#15] Re: problemy z Pegasosem II

@Grzegorz Kraszewski, post #13

A ma ktoś może starszą wersję która zapisuje?

[#16] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #15

wersja 1.4.2 zapisuje ustawienia
[#17] Re: problemy z Pegasosem II

@Norbert, post #16

A może ktoś mi wysłać sam PegasosMixer z tej wersji?

[#18] Re: problemy z Pegasosem II

@Solo Kazuki, post #11

Ale są w PC np. w tym, w którym testowałeś SBlive...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem