@Adam_K,
post #1
1) Jako, że od niedawna używam Pegasosa nie jestem zorientowany jak wygląda sprawa z obsługą napędu DVD? Czy płyta na której wypalę sobie jakieś dane (chodzi mi tu o jakieś backupy, zdjęcia, itp.), będzie normalnie "widziana" pod MorphOSem, jak zwykła płyta CD z danymi?
W zasadzie tak (w zasadzie - o tym dalej)
2) Jak wygląda sprawa z współpracą nagrywarek DVD z FryingPanem? Czy działa on bezproblemowo z wszystkimi nagrywarkami, czy tylko z wybranymi?
W zasadzie ze wszystkimi, choć nikt nie może przewidzieć wszystkiego.
3) Jak się ma sprawa z filmami na DVD pod MPlayerem? Oczywiście rozumiem, że na G3 w dużej rozdzielczości filmów nie pooglądam za bardzo... Ale słyszałem, że z niektórymi napędami MPlayer odtwarza filmy lepiej, a na niektórych tnie... Od czego to zależy?
Nie mogę potwierdzić plotki, jakoby na niektórych czytnikach dzialal lepiej a na niektórych lepiej, ale ja mialem tylko 3 w testach.
Natomiast istotna jest wersja mplayera... Na razie jednak żadna z dostępnych na mosa nie radzi sobie dobrze z kodowanym dvdjeśli dzwięk zakodowany jest w standardzie DTS... Jedynie najnowsza wersja potrafi odtworzyć dzwięk i obraz, tylko, że 2 razy wolniej.
4) Czy mógłby ktoś z używających DVDRW pod MOSem polecić mi jakiś model, który współpracuje FryingPanem, pozwala bez problemów odczytywać zapisane dane i maksymalnie wykorzystuje możliwości procesora w przypadku oglądania filmów MPlayerem?
Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej znaleźć model współpracujący z FP niż z Morphosem. Na 3 różne modele jakie miałem 2 pracowały bezproblemowo , 1 nie był widziany pod morphosem prawidłowo, jeśli była płyta dvd w środku. FP jednak potrafił wypalić dane, mplayer odtworzyć film.
Ale proszę o podanie jakiegokolwiek modelu, nawet starszego, który spełnia podane przeze mnie warunki
http://www.ppa.pl/opisysprzetu/opisy.php?idd=3
niestety dostać się do tego działu to droga przez mękę, dlatego zapewne tak mało wpisów tam jest...