[#1] DVD RW pod MorphOSem
Zamierzam kupić sobie nagrywarkę DVD. W związku z tym mam parę pytań:

1) Jako, że od niedawna używam Pegasosa nie jestem zorientowany jak wygląda sprawa z obsługą napędu DVD? Czy płyta na której wypalę sobie jakieś dane (chodzi mi tu o jakieś backupy, zdjęcia, itp.), będzie normalnie "widziana" pod MorphOSem, jak zwykła płyta CD z danymi?

2) Jak wygląda sprawa z współpracą nagrywarek DVD z FryingPanem? Czy działa on bezproblemowo z wszystkimi nagrywarkami, czy tylko z wybranymi?

3) Jak się ma sprawa z filmami na DVD pod MPlayerem? Oczywiście rozumiem, że na G3 w dużej rozdzielczości filmów nie pooglądam za bardzo... Ale słyszałem, że z niektórymi napędami MPlayer odtwarza filmy lepiej, a na niektórych tnie... Od czego to zależy?

4) Czy mógłby ktoś z używających DVDRW pod MOSem polecić mi jakiś model, który współpracuje FryingPanem, pozwala bez problemów odczytywać zapisane dane i maksymalnie wykorzystuje możliwości procesora w przypadku oglądania filmów MPlayerem?

Chodzi mi tu najbardziej o jakieś współczesne modele, które jeszcze można kupić w jakimś sklepie ;) Np. coś z tej listy:

http://www.proline.pl/shop.php?g=Nagrywarki+i+Nap%EAdy

Ale proszę o podanie jakiegokolwiek modelu, nawet starszego, który spełnia podane przeze mnie warunki.
[#2] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

1) Jako, że od niedawna używam Pegasosa nie jestem zorientowany jak wygląda sprawa z obsługą napędu DVD? Czy płyta na której wypalę sobie jakieś dane (chodzi mi tu o jakieś backupy, zdjęcia, itp.), będzie normalnie "widziana" pod MorphOSem, jak zwykła płyta CD z danymi?

W zasadzie tak (w zasadzie - o tym dalej)

2) Jak wygląda sprawa z współpracą nagrywarek DVD z FryingPanem? Czy działa on bezproblemowo z wszystkimi nagrywarkami, czy tylko z wybranymi?

W zasadzie ze wszystkimi, choć nikt nie może przewidzieć wszystkiego.

3) Jak się ma sprawa z filmami na DVD pod MPlayerem? Oczywiście rozumiem, że na G3 w dużej rozdzielczości filmów nie pooglądam za bardzo... Ale słyszałem, że z niektórymi napędami MPlayer odtwarza filmy lepiej, a na niektórych tnie... Od czego to zależy?

Nie mogę potwierdzić plotki, jakoby na niektórych czytnikach dzialal lepiej a na niektórych lepiej, ale ja mialem tylko 3 w testach.
Natomiast istotna jest wersja mplayera... Na razie jednak żadna z dostępnych na mosa nie radzi sobie dobrze z kodowanym dvdjeśli dzwięk zakodowany jest w standardzie DTS... Jedynie najnowsza wersja potrafi odtworzyć dzwięk i obraz, tylko, że 2 razy wolniej.

4) Czy mógłby ktoś z używających DVDRW pod MOSem polecić mi jakiś model, który współpracuje FryingPanem, pozwala bez problemów odczytywać zapisane dane i maksymalnie wykorzystuje możliwości procesora w przypadku oglądania filmów MPlayerem?

Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej znaleźć model współpracujący z FP niż z Morphosem. Na 3 różne modele jakie miałem 2 pracowały bezproblemowo , 1 nie był widziany pod morphosem prawidłowo, jeśli była płyta dvd w środku. FP jednak potrafił wypalić dane, mplayer odtworzyć film.

Ale proszę o podanie jakiegokolwiek modelu, nawet starszego, który spełnia podane przeze mnie warunki

http://www.ppa.pl/opisysprzetu/opisy.php?idd=3

niestety dostać się do tego działu to droga przez mękę, dlatego zapewne tak mało wpisów tam jest...

[#3] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Kaczus, post #2

> Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej znaleźć model
> współpracujący z FP niż z Morphosem. Na 3 różne modele jakie
> miałem 2 pracowały bezproblemowo , 1 nie był widziany pod

A mógłbyś podać te 2 modele, o których wspomniałeś, że działały
bezproblemowo?

Na opisy sprzętu z PPA już zaglądałem, ale faktycznie jest tam tego
niewiele... Dodam swój, jak już się uporam z tym ;)

[#4] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #3

LiteON DVD-ROM XJ-HD165H (wada: tylko czytnik)
LG DVD-RW GSA-H22N1 (wada: dane z dvd nie widoczne pod MOSem - pod linuxem bez problemu) LiteON CD-RW LTR-52246S (wada: tylko CD-RW)
Samsung DVD-RW SH-S182MSB02 (działa na razie bez problemów)

[#5] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #3

Ja mam nagrywarkę dvd Toshiba SDR5472C, działa ok.
[#6] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #3

moja obecna nagrywarka DVDRAM LG (model - paubase) jak i poprzednie nagrywarki DVDRW Toshiba (ta testowalem tylko pod mos0.4, bo mos1.4 jeszcze nie bylo) i DVDRW LiteOn (tej model podalem w watku o dvdrtools na forum) dzialaja bez problemu pod mosem tez w systemie. pod mosem (1.4) mam problem z jedna nagrywarka LG ale CDRW (model - paubase) nie widac plyt w systemie.

Ostatnia modyfikacja: 30.04.07 19:14
[#7] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #3

LiteON DVDRW SOHW-1633S BSOS dziala ok. pod FP, MakeCD, Morphos
[#8] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

LG DVDRW 4163B - dziala bezproblemowo zarowno z morphosem jak i z frying panem
[#9] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #1

Ad1. nie ma problemów
Ad2. FryingPan pięknie nagrywa DVD z danymi
Ad3. Filmy DVD pod MPlayerem działają różnie tzn. na mojej poprzedniej nagrywarce LG (nie pamiętam modelu) szły elegancko a obecnie mam Nec-a i tną się jakbym miał 300MHz a nie 1GHz ale jestem z niej zadowolony (nie zwaliłem z Nec-kiem żadnej płyty (nawet jak zwiesiłem Mos-a w czasie nagrywania to po odczekaniu ok godziny i wyłączeniu pega wszystko było pięknie nagrane)
Ad4 Zawsze darzyłem sentymentem LG i jeśli chdzi ci o to aby odtwarzać filmy DVD to polecam właśnie LG. Ale jeśli masz możliwość podłączenia jak ja odtwarzacza i nagrywarki to odtwarzacz LG a nagrywarka NEC (u mnie się sprawdza) (zawsze możesz podpiąć dwie nagrywarki )
[#10] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Arbuz, post #9

Dziękuję wszystkim za odpowiedź! :)

W końcu zdecydowałem się na Samsunga DWD-RW SH-S182M DL LS - model
różni się tylko tymi czterema literkami od modelu polecanego przez
Kaczusia ;) Mam więc nadzieję, że również będzie działał
bezproblemowo. Innych polecanych modeli nie znalazłem już w cennikach.

Pod MorphOSem wszystko ładnie widać, FP też ładnie płytki pali. :)

Nie jestem tylko w 100% usatysfakcjonowany prędkością filmów DVD.
Trochę się jednak tną... Obraz z dźwiękiem się rozsynchronizowuje
i jedynie z "framedrop" jest sens oglądać. Rozdzielczość filmu nie
jest bardzo duża - coś ok. 800x600. Normalne filmy avi przy takiej
rozdzielczosci śmigają mi ładnie i zostaje jeszcze z 20 % wolnego
procesora. Z reszta w przypadku tych filmów na DVD też zostaje jeszcze
jakieś 10-20 % (zależnie od filmu) wolnego CPU. Znów więc mam zestam
pytań: ;)

1) Czy jakoś da się takie oglądanie filmów usprawnić?
2) Jak Wam chodzą filmy DVD w podobnej rozdzielczości? Pytanie do osób
używających G3 600 MHz.
3) Co jest winne takiego wolnego odtwarzania filmów? Napęd, MPlayer,
czy CPU?
4) Czy jest szansa, że na innym napędzie film w rozdziale ok 800x600
mógłby chodzić płynnie bez "framedrop" przy moim CPU i obecnej wersji
MPlayera?

[#11] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #10

Przy mplayerze trzeba wybrać właściwego inaczej będzie się ciął. Stary
0.91 i to też w odpowiedniej wersji powinien dać radę. Chodzi o brak
bufora, co przy czytaniu z dvd daje o sobie znać, no i oczywiście
należy ustawić overlaya.

[#12] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #10

> Nie jestem tylko w 100% usatysfakcjonowany prędkością filmów DVD.

ciekawe co by powiedzial klient ktory kupil DVD made by Manta za 50 zeta zachodzac do domu oplala jakis film ze sciazka DTS i kaszanka, bo jego sprzet za 50 zeta nie moze przepchac tylu danych zeby wyodrebnic z voba scizeke AC3 2.0 / 5.1 no ale nie ma problemu na takim "drogim" sprzecie ok, racja OK

[#13] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #10

@ Adam_K
2) Jak Wam chodzą filmy DVD w podobnej rozdzielczości? Pytanie do osób
używających G3 600 MHz.

Na poprzedniej instalacji MOSa (przed padem dysku) używałem jakiejś srarszej wersji MPlayera, chyba 0.9x, tak jak pisze Kaczuś, i filmy DVD chodziły właściwie płynnie. Właściwie - bo przy skupieniu się na tym aspekcie (tzn. prędkości) można było na upartego, uznać że czasami delikatnie tnie - przy niektórych co bardziej dynamicznych scenach. Ale generalnie, trudno to zauważyć. Ja mam G3 600.
[#14] Re: DVD RW pod MorphOSem

@R-Tea, post #13

A ja mam g4/1GHz i niestety DVD tnie niemiłosiernie. Muszę jeszcze sprawdzić z MPlayerem 091, choć muszę przyznać że na amp filmy DVD idą elegancko. Czyli że wina stoi po stronie MPlayera
[#15] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Arbuz, post #14

Mplayery po pierwszym 0.91 (kolejne wersje 0.91 też są spieprzone) nie
mają buforowania i tak naprawdę tną się przy odczytywaniu danych z
plyty. Ot cała filozofia. Teraz jest jakiś eksperymentalna wersja z
buforem - możesz spróbować.

[#16] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Kaczus, post #15

A jakiś namiar?
[#17] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Arbuz, post #16

jakby wyszukiwarki nie było na moszone:
http://www.morphzone.org/modules/mydownloads/singlefile.php?lid=90

[#18] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Kaczus, post #17

Niestety rwie dalej ale to jest stara wersja.
[#19] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Arbuz, post #18

Wszystko zalezy co uwazasz za rwanie.... na Pegasosie 1 mialem 3% skipu. Może nie ustawiles wlasciwie parametrow? Zreszta napisalem, że stara wersja dziala dobrze, nowsze nie.

[#20] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Kaczus, post #17

Czy ta wersja MPlayera, która jest pod linkiem podanym przez Ciebie powyżej, to na pewno ta wersja, która powinna najlepiej odtwarzać DVD?

Bo też jakąś 0.91 już wcześniej znalazłem, ale nie wiem, czy to ta optymalna... ;)

Czy ewentualnie mógłbym proisić o wrzucenie mi tego MPlayera na ftp? Oczywiście, jeśli posiadasz tą wersję? Jeśli tak, to podam adres.
[#21] Re: DVD RW pod MorphOSem

@Adam_K, post #20

Tego nie wiem, czy to ta, musialbym sciagnac, rozpoakowac i porownac binarki. Podeslac moge na jakis ftp to co mam, ale chyba dzis bedzie z tym problem, bo w domu bede naprawdę pozno i moge zapomniec... ale mozesz podeslac maila z namiarami - to bede pamietal i jesli nie dzis to jutro sie tym zajme.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem