[#1] MOSNet
Ech, problem mam. Nie potrafie uruchomic netu pod mosem, walcze z tym juz dosc dlugo:). Po instalacji mosa (peg2) dorzucilem mosnet 1.2, skonfigurowalem zgodnie z mosnet.guide.

w interfaces mam eth0 dev=devs:networks/via_rhinepci.device unit=0 ip=dhcp up znaczy jak bog przykazal
z hosts wypierdzielilem wszystko z wyjatkiem 127.0.0.1 localhost
staticroutes mam czyste - zgodnie z instrukcja tak jak i resolv.conf

po stronie peceta mam oczywiscie zaznaczone udostepnianie polaczenia. Sieciowke za pomoca ktorej sie lacze ustawilem tak:
ip 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
brama 83.28.253.207
dnsy 194.204.152.34
217.98.63.164

Net mam dostarczany przez neostrade. OpenSuse zainstalowane na tym samym pegu smiga po dhcp bez zadnych problemow.
HELP

[#2] Re: MOSNet

@Fazior, post #1

PC zapewne nie dostarcza ci tego za pomoca dhcp, wiec musisz
skonfigorowac inaczej - polecam lekture dokumentacji od miamidx.

[#3] Re: MOSNet

@Kaczus, post #2

Hmmm na sztywno tez robilem, bez roznicy zreszta opensuse popierdziela na tym samym pegu przez dhcp . Ping z mosnetu wali mi caly czas no route to host - moze to cos pomoze:). Motyla noga nie podoba mi sie ze nie dziala:)

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 11:26

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 11:37
[#4] Re: MOSNet

@Fazior, post #1

Jest duży problem z używaniem sieciówki via pod mosem i linuksem. To ponoć jakiś bug na płycie jest. Jest na to łatka ale myśle, że prościej będzie dodać pegowi jakiegoś rtl8139. żadnych opsów

I oczywiście nie zapomnij w mosnecie zmienić sieciówki na rtl'a

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 11:58
[#5] Re: MOSNet

@Goramo, post #4

A widzisz o tym to ja nie wiedzialem nic to lece po sieciowke, dzieki.

[#6] Re: MOSNet

@Goramo, post #4

Nie jest to żaden bug na płycie:

http://www.ppa.pl/faq/index.php?akcja=odpowiedz&artid=81#81

[#7] Re: MOSNet

@Fazior, post #5

Szkoda że już poleciałeś, mógłbyś jeszcze sprawdzić czy pomoże Ci programik do budzenia sieciówki w pegu ;)

[#8] Re: MOSNet

@grxmrx, post #6

Na płycie czy nie bug jest bug. Rtl to rozwiązuje sprawnie i bez łatek. A jak jakiś większy prąd przyjdzie z modemu to rtl'a nie szkoda. a śieciówki na płycie nie wymienisz
[#9] Re: MOSNet

@Fazior, post #1

@ Fazior
Po instalacji mosa (peg2) dorzucilem mosnet 1.2, skonfigurowalem zgodnie z mosnet.guide.

Zdziwilo mnie to, bo ja W OGOLE nie musialem NIC konfigurowac w MOSNet nie liczac tego, ze przy instalicji wybralem opcje DHCP. Pozniej dwuklik i jestem online.

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 12:10
[#10] Re: MOSNet

@grxmrx, post #7

Heh ale u mnie to jeden pies czy odpalam po linuksie czy na dziendobry i tak nie dziala. Ale programik juz instaluje, zobaczymy

[#11] Re: MOSNet

@R-Tea, post #9

No widzisz to ja jednak pechowa bestia jestem:) Heh a tak na marginesie to wlasnie komence z pega bo mi zona na pececie siedzi, tyle ze spod p....ego linuksa i wszystko jak widac dziala na tej samej sieciowce

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 12:16
[#12] Re: MOSNet

@Goramo, post #8

idac dalej tym tokiem myslenia,nie uzywajmy ide wbudowanego,kupmy sil-a bo jak sie spali to karta a nie na plycie

A teraz powaznie,grx podal ten slawetny bug mos-a,zabaczymy czy to pomoglo.

[#13] Re: MOSNet

@AmiChris, post #12

Jak ktoś używa normalnego linuksa - Debian, to nie ma tego problemu. MorphOS po prostu nie budzi sieciówki jeśli linux ją usypia. Tu pomaga właśnie ten maly programik, albo odłączenie od sieci (elektrycznej ;) )na ok. minutę ;)

Co do MOSNETa to nie wiem czemu tyle osób ma problemy z jego konfiguracją. Łatwiejszego stosu TCP/IP nie widzialem :D

Ostatnia modyfikacja: 03.05.07 12:29
[#14] Re: MOSNet

@AmiChris, post #12

Muhahahaha to DZIALAAAAAAAAAAAAA:D Wlasnie z MOSA pisze "blad" na
plycie zlikwidowany:D. Dzieki Pany;)

[#15] Re: MOSNet

@Fazior, post #14

!suxx opensuse :P

[#16] Re: MOSNet

@Korni, post #13

Ja miałem Debiana i problem był taki sam, zależy jakiego jajka kto używa.

[#17] Re: MOSNet

@Korni, post #15

OK glupio sie przyznac ale od lutego sie z tym zmagalem i
balem sie przyznac coby nie wyszlo ze kretyn jestem

[#18] Re: MOSNet

@grxmrx, post #16

!suxx zepsute jajka :P

[#19] Re: MOSNet

@Goramo, post #4

Hmmm Ja uzywam bez problemów....

[#20] Re: MOSNet

@AmiChris, post #12

Jakoś do ide nikt nie robi protectnet'a czy innych zabezpieczeń przeciw przepięciowych. Więc można mniemać że kontlolry ide nie jarają się tak często jak siecówki.
A zjarana via znacznie obniży wartość sprzętu np przy ewentualnej sprzedarzy.
Pozatym instalowanie łatek to zabardzo staroamigowe i nowovistowe jest
[#21] Re: MOSNet

@Korni, post #13

@ Korni
Co do MOSNETa to nie wiem czemu tyle osób ma problemy z jego konfiguracją. Łatwiejszego stosu TCP/IP nie widzialem

Jeszcze jakby miał takie fajne GUI jak Miami...
[#22] Re: MOSNet

@AmiChris, post #12

idac dalej tym tokiem myslenia,nie uzywajmy ide wbudowanego,kupmy
sil-a bo jak sie spali to karta a nie na plycie

No niekoniecznie. Mnie na przykład padła zintegrowana sieciówka, bo
w okolicy na linię telefoniczną spadł przewód wysokiego napięcia.
A router/modem ADSL to wręcz eksplodował. :) Gdybym wtedy używał
zewnętrznej sieciówki, niewykluczone, że Peg by ocalał.

[#23] Re: MOSNet

@Goramo, post #20

Nikt nie każe korzystać z łatek. Wystarczy nie używać zepsutych jaj :P Masz sieciówkę na PCI, nieużywasz wbudowanej, jak wolisz. Ja używam wbudowanej i nie mam żadnych problemów, dodatkowa karta mi nie potrzebna.

[#24] Re: MOSNet

@R-Tea, post #21

GUI Miami mi się nie podoba :) Wolę edytor tekstowy. Ew. jako opcja, dla Ciebie ;)

[#25] Re: MOSNet

@Fazior, post #11

Czyli jesteś podobny pechman jak i ja! :D Z mosnetem walczyłem kupę czasu i psińco. Koledzy z forum podsyłali mi gotowe pliki i dalej NIC. Aż kiedys odpaliłem i chodzi do dzisiaj. Ale wcale nie pracuje mi na DHCP tylko na adresie sztywnym... Na dodatek - do dzisiaj nie działa mi Samba, Tango kiedyś chodziło a teraz NIE, mimo tych samych lików konfiguracyjnych. Próbowałem zainstalować sobie serwer Apache i MYsql'a i pomimo plików od Rafaela nie chodzi mi to do dzisiaj - chyba dlatego że za bardzo mi to było potrzebne...

[#26] Re: MOSNet

@Pero, post #25

Mam TEN SAM problem... ...i się poddałem...
[#27] Re: MOSNet

@quantor, post #26

Ty się poddałeś, ja trochę też, ale do dzisiaj szlag mnie trafia - niektórych rzeczy po prostu potrzebuję

A po prostu - WITAJ W KLUBIE

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem