[#1] Księga Efiki
Zainteresowanych zapraszam do lektury polskiej wersji i czekam na uwagi, które pozwolą mi na poprawienie stylu/merytoryki tłumaczenia.

[#2] Re: Księga Efiki

@lord_spider, post #1

Że też Ci się chciało to tłumaczyć... OK
Numeracja strony - obcięta dolna część cyfr.
Brak polskich liter.
[#3] Re: Ksiêga Efiki

@APC74, post #2

Brak polskich liter.

Nie chce mi się wierzyć, że brak polskich liter jest spowodowany przez tłumacza. Chyba jakiś błąd w konwersji na PDF-a. W przeciwnym razie, nie widzę w ogóle celu w robieniu takiego tłumaczenia.
[#4] Re: Księga Efiki

@mailman, post #3

Hmm, w oryginale są polskie litery...

Może francuski OpenOffice coś pokręcił, wygeneruję plik PDF u siebie i wyślę do Geoffreya.

[#5] Re: Ksiêga Efiki

@lord_spider, post #1

Spis treści nie jest "klikalny" i ostatnie punkty pozostały w języku angielskim.

Ogólnie - dobra robota OK

Ostatnia modyfikacja: 23.06.07 20:00
[#6] Re: Księga Efiki

@lord_spider, post #4

Dziekuje OK

[#7] Re: Księga Efiki

@lord_spider, post #4

Dzięki :)

[#8] Re: Ksiêga Efiki

@lord_spider, post #4

Tak właśnie myślałem, że robiłeś to w OOo (ten niedziałający spis treści i brak ogonków...) czasami Open Office ma takie narowy i nie tylko francuski... Może spróbuj puścić "wydruk" przez wirtualną drukarkę (np. darmowy BullZip PDF Printer). Wprawdzie spis treści nadal nie będzie działał, ale przynajmniej ogonki pozostaną.
[#9] Re: Księga Efiki

@APC74, post #8

Bez przesady. Ja w OpenOffice zrobiłem wiele dokumentów w PDF (w dodatku wersją 1.1.3) i po pierwsze nie miałem problemów z polskimi znakami (ba, wzory matematyczne i wykresy szły), po drugie dokumenty nigdy nie wyglądały tak obleśnie. Moim zdaniem po prostu zwalona jest czcionka, kerning w niej to koszmar drukarza.

Ostatnia modyfikacja: 23.06.07 23:32
[#10] Re: Księga Efiki

@lord_spider, post #1

Dobra robota!! :) OK
[#11] Re: Księga Efiki

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Chyba Geoffrey coś nie tak zrobił, jak generował PDF-a. Ja skorzystałem z funkcji wbudowanej w OO i jest OK, tzn. są polskie czcionki, numery stron nie są obcięte i spis treści działa prawidłowo.

Plik dostępny na stronie został już podmieniony na właściwy.

[#12] Re: Ksiêga Efiki

@lord_spider, post #1

Wszystko pięknie. Gratulacje. Ale mam pytanie ogólnie do wszystkich nie wie ktoś czy w końcu pojawi się polska wersja Księgi Pegasosa?
[#13] Re: Ksęga Efiki

@Arbuz, post #12

Obecny ochotnik, którego nazwisko można znaleźć na stronie projektu, podobno od długiego czasu nie daje znaku życia.

Zaoferowałem swoją pomoc, oczywiście projekt jest zdecydowanie większy niż Księga Efiki i tłumaczenie potrwa dłużej.

Póki co nie mam tłumaczyć rozdziału czwartego (o Linuksie), bo szykują się w nim duże zmiany, ale jeśli zacznę od początku (rozdziały 1-3), to może do czasu jak skończę rozdział czwarty zostanie już przeredagowany.

No chyba żę większe zapotrzebowanie jest właśnie na rozdział czwarty...

[#14] Re: Ksiêga Efiki

@lord_spider, post #13

Zrób to o boski :D
[#15] Re: Ksiêga Efiki

@Grzegorz Kraszewski, post #9

A mnie się parę razy przytrafiło gdy miałem coś napisane w Wordzie, otworzyłem to w OOo i przerobiłem na PDFa.
[#16] Re: Księga Efiki

@APC74, post #15

Ten dokument od początku był tworzony w OOo, więc ten problem na szczęście nie wystąpił.

[#17] Re: Ksiêga Efiki

@lord_spider, post #16

No i teraz (po aktualizacji) "Księga" wygląda świetnie i nie ma się czego czepiać :( ... ;) Wszystkie linki działają.
Dobra robota. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem