[#1] Rozbudowa Efiki.
Witam !

Cchailbym rozbudowac Efike, co proponujecie podlaczyc?

Chcialbym podlaczyc DVDRW, ale gdzie? , przez USB?

Czy do Efiki mozna zamontowac katowke 1xAGP i 1xPCI ? Gdzie mozna w PL kupic?

Ostatnia modyfikacja: 06.07.07 22:10
[#2] Re: Rozbudowa Efiki.

@noowy, post #1

Hmm co do DVDRW ... lepiej przeslac dane przez siec :) . A co do kontowki ... to nie wiem ...

[#3] Re: Rozbudowa Efiki.

@noowy, post #1

Eee... pamiętaj że to tylko USB 1.1 - już bym prędzej stawiał na drugie urządzenie na IDE (choć wypowiedzi specjalistów są mocno sceptyczne - polecam wątki na powerdeveloper.org). Co do kątówki - myślę, że jeśli maszynka zyska na popularności to znajdzie się ktoś, kto takie cudo złoży (widzę tutaj pole do popisu dla np. Elboxu - nie ma to jak solidna kanapka i rozbudowywanie nierozbudowywalnego). Co do gotowych rozwiązań, to fachowcy twierdzą, że co poniektóre risery PCI powinny działać (vide powerdeveloper.org), ale nie widziałem tam nic o czymś w stylu PCI->1xPCI+1xAGP.

[#4] Re: Rozbudowa Efiki.

@recedent, post #3

Podobno efika ma IDE tylko na 1 urzadzenie....
[#5] Re: Rozbudowa Efiki.

@noowy, post #4

ZTCW powinno pójść i drugie, tylko kabel może mieć najwyżej 10 cm długości (co, zdaje się, jest do zrobienia, choć trzeba by zrobić wtyczkę męską i dwa gniazda żeńskie na taśmie, a twardy przypięty do taśmy chyba by się nie zmieścił w swoim normalnym miejscu). Chociaż niektórzy twierdzą, że procek nie jest do tego przystosowany i grożą uszkodzeniem płyty.
[#6] Re: Rozbudowa Efiki.

@recedent, post #5

Bo to tylko DVDROM/RW przez USB 1.1...
[#7] Re: Rozbudowa Efiki.

@noowy, post #6

Taaa... A teraz wyobraźmy sobie nagrywanie DVD z prędkością MAX 1,5 MB/s (czyli de facto 1x, albo niżej). 50 minut, jak w pysk strzelił. Chociaż, jak sobie przypomnę jak nagrywałem płyty CD na standardowym kontrolerze A1200...

[#8] Re: Rozbudowa Efiki.

@recedent, post #5

Za obsługę IDE odpowiada w Efice procesor, a model procesora w Efice obsługuje tylko jedno urządzenie.

[#9] Re: Rozbudowa Efiki.

@noowy, post #1

http://www.ppa.pl/gielda/index.php?cat=1

Sorki dla Was, ze skrobie tu, ale wole Amigowca opchnac... szukajcie mojego nicka na ofercie, a znajdziecie - oddam "po dobroci" ;).

[#10] Re: Rozbudowa Efiki.

@AS, post #8

...A więc pisząc "niektórzy twierdzą, że procesor nie jest do tego przystosowany i możesz uszkodzić płytę" miałem na myśli między innymi ciebie.

A teraz cytat z The EFIKA Book:

(najpierw lojalnie uprzedzają, że Genesi tego nie poleca i ogólnie może to nie zadziałać)

"(...) złącze IDE może posłużyć również do podłączenia dysku 3,5'' lub CD-ROMu. Będzie do tego konieczna przelotka z końcówki żeńskiej na męską i taśma krótsza niż 10 cm (którą będzie prawdopodobnie trudno znaleźć)(...)"

(...) procesor MPC5200B jest zgodny ze specyfikacją ATA-4 (więc powinien teoretycznie obsłużyć dwa napędy). Genesi twierdzi jednak, że kontroler Efiki nie poradzi sobie z urządzeniem, które będzie od niego za daleko (maksymalną odległością wydaje się być 10 cm, choć w oficjalnej instrukcji do MPC5200B autorstwa Freescale widnieje wartość 45 cm)(...)"

[#11] Re: Rozbudowa Efiki.

@AS, post #8

Nie jest to prawda, procesor jak najbardziej obsługuje 2 urządzenia - problemem jest, jak je podłączyć. ;)
Nie można zastosować kabla IDE, właśnie dlatego, że port IDE jest bespośrednio obsługiwany przez procesor 5200b. W/g Neko, jakiekolwiek przedłużanie tych ścieżek, prawie na 100% zapewni tylko jedno - niedziałanie PCI.
Co można zastosować, to przejściówkę z IDE na 2x CompactFlash - karty CF działają jako Master i Slave i co najmniej 2 osoby na powerdeveloper.org, potwierdzają, że to działa bez problemów.
A tak przy okazji, to Raiser można zastosować, ale musi to być aktywny(jeśli ma mieć więcej niż jeden port) raiser 3,3V - praktycznie nie do dostania. Można zamiast tego zastosować aktywny raiser PCI-X, z tym, że te raisery są tylko trochę większe, niż cała płyta Efiki, a do tego(jak wszystkie aktywne raisery), porty są skierowane w drugą stronę niż n.p. firmowy raiser AGP(znaczy od Efiki).
Osobiście, obawiam się, że będzie tu pewien problem, mianowicie mam wątpliwości, czy sterowniki do Radków z MOSa obsłużą kartę podłączoną przez PCI, to raz. Dwa, z tego co się orientuje, to jedyne kontrolery dyskowe na PCI obsługiwane przez MOSa, to SCSI(Symbiosy), czyli żeby podłączyć DVD, trzeba będzie zastosować nie-tanią przejściówkę ATA->SCSI...
Także z MOSem, to raczej nie pójdzie, ale pod Linuxa, to jak najbardziej można sobie zastosować Raiser, kartę PCI z USB 2.0/FW/SATA i Radeona 1300 PCI i śmigać...
[#12] Re: Rozbudowa Efiki.

@recedent, post #10

No właśnie, można podłączyć dwa urządzenia - tylko ta długość taśmy...
Ale problem z długością taśmy można obejść (przynajmniej teoretycznie) stosując przelotki umożliwiającej podłączenie urządzenia SATA (HD, CD/DVD) do kontrolera ATA. Wpina się takie przelotki na tasiemce ATA (wystarczy taśma ATA o długości ok. 5cm) i od nich idzie już kabel SATA do urządzeń. Cena przelotki ATA-SATA (nie mylić z przelotką SATA-ATA do podłączania urządzeń ATA do kontrolera SATA) to wydatek rzędu 20-50zł za sztukę.
Teraz tylko trzeba znaleźć chętnego do sprawdzenia tej teorii w praktyce. :D

BTW: Przy okazji zastosowania przelotek Efika nabierze bardziej Amigowego "feelingu" ;)
[#13] Re: Rozbudowa Efiki.

@APC74, post #12

Z drugiej strony... Gdyby to było możliwe i działało bez problemu to ktoś by to chyba do tej pory już zrobił... :-/ W końcu niektórzy swoje Efiki podostawali początkiem roku, czy jakoś tak.
[#14] Re: Rozbudowa Efiki.

@APC74, post #12

No... Przy zaproponowanym rozwiązaniu, to amigowego feelingu, będzie
aż za dużo...
Bo tak prosto, to to nie będzie. Zwykła przejściówka IDE do SATA nie
podłączysz, bo złącze Efiki to IDE 44pin, a takich przejściówek na
SATA jeszcze nie widziałem. Jakby tego było mało, muszisz zastosować
"zmieniacz płci", bo Efika "ma dziurki", a jakby tego nie było dość do
zapewnienia "amigowego feelingu", to zauważ jeszcze, że nie ma gdzie
tego zamontować, więc ta przejściówka razem ze "zmieniaczem płci"
będzie sobie zwisać z portu... Stabilność takiej kanapki, może nawet
posiadaczy rozbudowanych A1200, wpędzić do grobu, ale to jeszcze
nic... Czaj pełnię "feelingu" - ponieważ port IDE w Efice to
wyprowadzenia z Procesora MPC5200b, to jeśli z tej zwisającej kanapki
pójdą "złe prądy", to masz usmażony procek... O tak, feelingu będzie
sporo. :P
;)
[#15] Re: Rozbudowa Efiki.

@Torn, post #14

Ja bym się zastanowił nad zrobieniem płytki z dwoma portami ewentualnie od razu z wmontowanym portem ide 2,5" i portem na napęd slim wszystko na druku i do tego oddzielnie doprowadzić zasilanie co by nie brało z procka, myślę też nad przelutowaniem kostki z usb co by wyprowadzić od razu jakiś hub USB, z działaniem tego nie ma problemu raczej. Myślałem też żeby znaleźć riser PCI aktywny na 3 sloty. MOS chyba obsłuży Radeona 9200 na PCI nie ?

[#16] Re: Rozbudowa Efiki.

@noowy, post #1

Moim zdaniem napędy optyczne stają się już powoli przeżytkiem. Co prawda w świecie PC napęd przyda się chociażby do instalacji softu rozprowadzanego na takich nośnikach, względnie potem do uruchamiania coponiektórych (sporo gier krzyczy o nośnik w napędzie).
Ale w świecie amigowym w dobie dużych dysków i wszechobecnej sieci, przy wielkości binarek w większości wypadków nie większych od 1 MB dysk optyczny to już tylko kwiatek do kożucha. Przecież kupno dysku 2.5 cala 80 GB i używanie tego zgodnie z zaleceniami producenta to nie problem, tym bardziej że MOS nie będzie miał problemu z takim rozmiarem dysku. Ceny większych dysków 2.5 cala obecnie też są bardzo przystępne.
A w razie potrzeby zainstalowania czegoś z płytki można posłużyć się albo udostępnionym CD na innym sprzęcie, dorwać plik z pendrive, albo zassać plik prosto z sieci... przyznam się, że napęd CD w Pegu używałem ostatnio jakieś kilka miesięcy temu - do słuchaqnia muzyki. Teraz porobiłem sobie z ulubionych płyt MP3 i zastanawiam się nad wywalaniem CD i kupnam jakiejś supermałej obudowy do Pega.
Małe jest piękne...
a Efika jest mała, więc po co ją powiększać? ;)
[#17] Re: Rozbudowa Efiki.

@Dorrr, post #15

Co do robienia jakiś płytek pod port IDE, to nie wiem - najlepiej
pewnie się dowiedzieć u bPlanu.
IMHO, jest to kiepskie rozwiązanie - jeśli ktoś ma potrzeby, by
rozbudowywać Efikę ponad to co można, to IMHO, najlepiej jest
zrezygnować z wbudowanego IDE, bo poza wspomnianymi problemami, ma ono
jeszcze tą wadę, że jest stosunkowo wolne.
Co do Raisera, to jak pisałem musi to być Raiser 3,3V - a takich po
prostu nie produkują. Może, to natomiast być serwerowy raiser PCI-X -
wbrew pozorom, wcale nie musi być to takie trudne do zdobycia, bo jest
to w sumie dość często stosowane w przypadku instalacji rackowych.
Ciągle pozostaje problem "co do tego raisera" - jak już pisałem, pod
MOSem jedyny kontroler dyskowy to (IIRC) SCSI na Symbiosach. A co do
Radeona, to nie wiem, ale myślę że nie - najlepiej byłoby spytać kogoś
z MOSTu.
[#18] Re: Rozbudowa Efiki.

@Torn, post #14

Wiem - czytałem księgę Efiki. Ale to przecież żadne wyzwanie dla prawdziwego amigowca, wprawionego w bojach z A1200 :D

Ostatnia modyfikacja: 08.07.07 00:59
[#19] Re: Rozbudowa Efiki.

@wali7, post #16

Przecież kupno dysku 2.5 cala 80 GB i używanie tego zgodnie z zaleceniami producenta to nie problem

Dokładnie. Ja po prostu zamontowałem tani dysk 40 GB, a dane umieszczam na nim bądź to siecią, bądż to poprzez pendrive.

[#20] Re: Rozbudowa Efiki.

@Grzegorz Kraszewski, post #19

Widząc, że jesteś Grzegorzu od dłuższego czasu użytkownikiem Efiki mam wiec do Ciebie parę pytań:

W A1200 mam taśmę na 2 urządzenia 2.5" i chciałbym jej użyć do Efiki.
Odległość pomiędzy 2 najbliższymi złączami 2.5" to 24cm.
Czy Efika będzie "widzieć" dysk twardy bez problemów na mojej taśmie i na jak szybki transfer plików mogę liczyć przy kopiowaniu? Mam dysk 20GB.

Posiadam stary napęd CD-ROM 2.5" o prędkości 6x (900KB).
Czy jak kupię przelotkę USB-IDE2.5" to ten napęd CD-ROM 2.5" będzie działał bez problemu?

Czy mogę używać w Efice karty graficznej S3 Virge/GX pod Linuxem, MOSem 2.0 do czasu zakupu Radeona 9250?

Jakiego Linuxa mi polecasz na Efikę?

Mam zapasowy zasilacz do A1200 czy dało by się go łatwo przerobić do Efiki?

Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 08.07.07 14:05
[#21] Re: Rozbudowa Efiki.

@Leon, post #20

W A1200 mam taśmę na 2 urządzenia 2.5" i chciałbym jej użyć do Efiki.

Odradzam. Producent nie bez powodu pisze, że do złącza IDE na płycie powinien być podłączony jeden napęd i to bezpośrednio. Kombinowanie z taśmami, to szukanie kłopotów.

Na jak szybki transfer plików mogę liczyć przy kopiowaniu? Mam dysk 20GB.

Pod aktualną wersją MOS-a jest to około 4-6 MB/s.

Czy jak kupię przelotkę USB-IDE2.5" to ten napęd CD-ROM 2.5" będzie działał bez problemu?

Nie wiem. Ja kupiłem na Allegro tanią przelotkę za 25 zł i nie działa z niczym.

Czy mogę używać w Efice karty graficznej S3 Virge/GX pod Linuxem, MOSem 2.0 do czasu zakupu Radeona 9250?

Będzie problem, bo slot PCI w Efice jest na 3,3 V więc typowej, pięciowoltowej karty PCI zwyczajnie nie da się włożyć.

Jakiego Linuxa mi polecasz na Efikę?

Zależy do czego. Na serwerek Debiana, do pracy pod Linuksem jako desktopem żadnego, bo Efika jest za słaba w takim zastosowaniu.

Mam zapasowy zasilacz do A1200 czy dało by się go łatwo przerobić do Efiki?

Brakuje napięcia 3,3 V. W sytuacji gdy fajne zasilacze ATX na Allegro chodzą po 15 zł (sam kupiłem właśnie 2 takie do moich Efik) nie warto moim zdaniem się bawić w przerabianie zasilacza od klasyka.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem