[#1] April i Clonck - umieszczone w tle
Mam w na biurku Ambienta April i Clonck. Uruchamiam je mając w User-Startup wpis: RUN >NIL: Dysk:April >NIL: i tak samo odpowiednio Clonk. Otóż jak ustawiam w preferencjach tych programików aby były umieszczone w tle, to znikają - są uruchomione, ale nie ma ich na biurku. Jak jest uruchomiony jeden to wszystko jest dobrze, ale jak oba to występuje ten problem. Jak wywołać je / ustawić, aby nie było tego problemu?

[#2] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@AS, post #1

U mnie obydwa są jednocześnie... niestety nie pamiętam jak są odpalane. Odpalę jutro Pega, to sprawdzę i napiszę. :)
[#3] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@wali7, post #2

Dzięki, czekam na informację i pomysły.

[#4] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@AS, post #3

Mam Clonck 0.921 i April 1.291, obydwa mają okna w tle. Uruchamiam je
w user-startup , poprzez run <>NIL: ..... Najpierw April (jeśli ma to
jakieś znaczenie).
[#5] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@wali7, post #4

Dzięki Wali. Mam te same wersje programów i mam ustawione tak samo jak Ty. Ale u mnie po wstawieniu umieść okno w tle po zalogowaniu oba znikają. Może coś trzeba ustawić w Ambiencie?

[#6] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@AS, post #5

Tak sobie potestowałem i nie wiem, czy ten problem to nie sprawa MUI. Wyłączyłem Clonck i wcześniej sam April uruchamiał się poprawnie. A teraz znika. Jak wywołam ustawienia MUI (np. ogólne) i nacisnę test (nic nie zmieniając), to oba programiki pojawiają się na biurku. Wcześniej miałem MUI z jesieni tamtego roku, teraz mam z 25.04 2007. Czy może tu tkwić przyczyna?

[#7] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@AS, post #6

Dziękuję, już sobie poradziłem.

[#8] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@AS, post #7

A w czym tkwił problem?
[#9] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@wali7, post #8

Nie doszedłem. Wygladało to tak, jakby oba programy uruchamiały się za wcześnie i wchodziły w tło pod biurkiem (tak lakonicznie opisując). Obszedłem to uruchamiając je inaczej. Działa jak trzeba.
Myślę, że może to być wina jakiejś klasy MUI. Wcześniej było dobrze. Ale od czasu zainstalowania MUI z kwietnia doinstalowałem kilka nowych wersji klas i od pewnego czasu tak zaczęło się dziać. Ale jakiś czas nie miałem uruchomionego Aprila i nie mogę dość która. Myślę że z czasem problem sam zniknie po jakiejś aktualizacji.

[#10] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@AS, post #9

Sprawdż, czy ci się jakieś .mcc itd. itp. nie dublują w gąszczu katalogów przeznaczonych na komponenty MUI - miałem podobny problem(ale z innymi programami, konkretnie z MEMem) i rozwiązaniem okazało się właśnie dublowanie się czegoś tam(już nie pamiętam dokładnie)...
A generalna rada, to jest żeby nie używać instalerów, tylko ręcznie sobie klasy kopiować, nie ma takiego problemu. ;)

[#11] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@Torn, post #10

W pierwszym rzędzie sprawdziłem czy nie dublują mi się klasy i biblioteki. Była chyba dwa przypadki, ale po usunięciu "dublów" nadal problem istniał. Stąd to forum. A klasy na ogół instaluję ręcznie. Ale już działa, choć musiałem trochę pokombinować.

[#12] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@Torn, post #10

Właśnie - wychodzą wady mossysa.. co strasznie obsysa.

[#13] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@Kaczus, post #12

Ja jakoś problemu z tym nie mam :)

[#14] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@Drako^lM, post #13

Bo potrzebny nowy (lepszy) installer ;)

[#15] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@MaaG^dA, post #14

Jeden już się pojawił jakiś czas temu... ;)

[#16] Re: April i Clonck - umieszczone w tle

@wali7, post #4

@ wali7
Uruchamiam je w user-startup , poprzez run <>NIL:

a ja je po prostu do WBStartup wrzuciłem i gra
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem