[#31] Re: USB i sieć

@Norbert, post #30

Na sztywnym IP - podałem numer router`a - nic sie nie dzieje. Próbowałem połączyć się przy pomocy miami demo, ale tam od razu mam komunikat że SANA II nie może otworzyć (??? nie pamiętam dokładnie) prism2.device. Serwery DNS są te same co mam na kablu. Nie zmieniałem konfigu MosNetu tylko w interfaces - device=..../prism2.device unit=0 DHCP. W user-startup`ie mam uruchomiony program prism2default - chyba nie pomyliłem nazwy - ale i przy nim są jaja.

[#32] Re: USB i sieć

@Pero, post #31

Wlasnie mialem napisac abys sprobowal miami, ale jak piszesz tez nie chce dzialac.
Chodzilo mi o podanie zamiast np. ppa.pl IP do niego. Jesli zadziala to znaczyloby ze to wina DNSów
Chyba nie uzywasz najnowszej wersji (1.7) prism2.device. Ta nie dziala narazie na pegasosie.
Czy zachowales wielkosci liter przy nazwie prism2.device?
Czy w miami mozesz odczytac MAC tej karty sieciowej
[#33] Re: USB i sieć

@Norbert, post #32

MACadres sieciówki odczytałem pod Miami. Prism jest ten starszy - archiwum z Aminetu , wielkości liter zachowane. Z adresem IP spróbuję, ale na kablu to wszystko działa - adresy DNS są poprawne. Adresy DNS spisałem z peceta a później zweryfikowałem na laptopie. Oczywiście odczytałem je z preferencji routera.

[#34] Re: USB i sieć

@Pero, post #33

Ciekawe czy zadziala program WiFiSignal z aminetu.
Jest wersja programu dla OS3.5+
[#35] Re: USB i sieć

@Norbert, post #34

Mam problem - pyta o requester.class a tego nie mogę nigdzie znaleźć!!!

[#36] Re: USB i sieć

@Pero, post #35

a czy przypadkiem nie wymaga on ClassAct? tam jest requester.class
[#37] Re: USB i sieć

@wali7, post #36

Tak! Wifisignal działa,ale muszę uruchomić classact prafs.
wifisignal melduje :
sila sygnalu 45%
SSID, type, enc - mam puste
signal level -73 dB
noise -91 dB
signal to noise -18 dB
po przejsciu na kabel i via_rhinepci.device zgłasza mi OFFLINE.
W routerze nie mam zabezpieczeń tylko filtrowanie mac adresów. wpisy prawidlowe.
Dlaczego KU...A nie mam polskich znaków w Ibrowsie??? Wszystko mam poustawiane!!!

dodaję - podczas pisania postów !!! Oraz gdzie zlikwidować czarne tło w oknie pisania postów? nigdzie nie mam ustawionego czrnego lub niebieskiego tła!!!!

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 23:47

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 23:57
[#38] Re: USB i sieć

@Pero, post #37

Czy ja dobrze widzę? Pega masz podłączonego przez WIFI? Jaki tam sprzęt masz podłączony
[#39] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #38

Dokładnie mam to: - cytuję z któregoś to postu -
mam sieć kablową Chello z UPC.
mam peceta, który był podłączony do owej...
mam "klapatopa" z WiFi, który ma być podłączony do tejże "owej"
mam PEGAZICZKA, który ma mieć sieć powyższą
Zakupiłem więc router Linksys z dwoma antenkami i pięcioma dziurkami z tyłu.
Laptop działa w sieci dzięki antenkom szeroki uśmiech, pecet siedzi na kabelku i sieć ma. Ale jako że mój Pegaziczek jest komputerem chowanym do szafy i używany w różnych miejscach mieszkania oraz nie chcę uszkodzić portu od mieszania kablem więc chciałbym aby owe antenki dawały też sygnał do niego. Na kablu oczywiście działa. I to jest problem...

Pega nie mam na wifi - w nocy o godz 1:00 poddałem się po długiej walce!
na kablu chodzi wyśmienicie - na wifi NIE. Instalowałem od nowa MosNet`a, Miami melduje, że SANA II nie może otworzyć sterownika prism2.device. I to wszystko................................

[#40] Re: USB i sieć

@Pero, post #39

Pero napisał(a):

> Instalowałem od nowa MosNet`a, Miami melduje, że SANA II nie może otworzyć
> sterownika prism2.device. I to wszystko................................
>

Wczesniej napisales ze odczytales MAC karty sieciowej pod Miami, wiec jednak karta widziana jest przez prism2.device.
Czy cos podejrzanego pokazuje snoopdos podczas uruchamiania Miami dla sterownika prism2?
[#41] Re: USB i sieć

@Norbert, post #40

Nic więcej! Karta jest widziana - odczytałem przecież MAC`a, ale SANA II nie moze otworzyć (?) prism2.device... trzy posty wcześniej podałem info, że programik Wifisignal wreszcie sie uruchomił i wypisałem tam jego komunikaty. Po wyłączeniu mosnetu oraz zmianie wpisu w db/interfaces z powrotem na via_rhinepci.device , wifisignal zameldował że sieć jest OFFLINE i na kablu działa jak należy.

[#42] Re: USB i sieć

@Pero, post #39

A jest taka możliwość że podłączam do gniazdka z neostradą ruter z antenkami potem na klaptopie mam neo przez wifi a żeby mieć neta na pegazie bezkablowo to podłączam drugi ruter z wifi (już bez ADSL-a) przez sieciówkę?
Sorki za takie pytanie ale niedługo podłączę neta do pega z tym że wolałbym bez kabelków bo uwierzcie dużo w moim domu byłoby ciągnięcia kabla (jakby to nie brzmiało brzydko).
[#43] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #42

Nie brzmi "brzydko" ale problem z kablami mnie ZAchęcił do kombinacji...A potem ZNIEchęcił

[#44] Re: USB i sieć

@Pero, post #37

Bo Ibrowse suxx http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=8742&t=8603#reply_8742

[#45] Re: USB i sieć

@Korni, post #44

Nie wiem jak, ale tło ustawiłem po ludzku, w takcie pisania dalej mam krzaki...problem w tym, że Ibrowse napisał mi o braku dns, a sputnik nie mówi jeszcze nic...

[#46] Re: USB i sieć

@Pero, post #43

Ale brałeś pod uwagę możliwość dwóch ruterów(jeden przy gniazdku a drugi przy pegazie? Czy to będzie działać?
[#47] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #46

Mówisz o montażu rutera przy pegu a pegaz podpięty do niego na kablu? A potem jeszcze ruter po drodze itp. itd. ??? Nie mam miejsca - kombinuje jak tu zmniejszyć wielkość komputera, ale dopóki nie będzie mnie stać na nagrywarkę od laptopa i nowy 2,5 cala dysk twardy ten temat mi nie wypali. A do tego jeszcze drugi ruter - dodatkowy koszt. I tak już wsadziłem do obudowy desktop Della wzmacniacz i głośniczki. Ruter nie wejdzie :D Tym bardziej że puszkę obciąłem o 1/3

[#48] Re: USB i sieć

@Norbert, post #40

Norbert napisał(a):

> Pero napisał(a):
>
> > Instalowałem od nowa MosNet`a, Miami melduje, że SANA II nie
> może otworzyć
> > sterownika prism2.device. I to
> wszystko................................
> >
>
> Wczesniej napisales ze odczytales MAC karty sieciowej pod
> Miami, wiec jednak karta widziana jest przez prism2.device.
> Czy cos podejrzanego pokazuje snoopdos podczas uruchamiania
> Miami dla sterownika prism2?
MIAMI nie pokazuje nic, tylko w momencie przełączenia na ONLINE mówi "miami is unable to determine your local ip adress"
Próbowałem z różnymi konfigami na sztywnych IP. zarówno MIAMI jak i Mosnet się już nie buldoczyli, ale ibrowse korzystał tylko z pamięci cache a simple mail nie mógł się dostać do serwera poczty

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 22:49
[#49] Re: USB i sieć

@Pero, post #48

Nie masz zalozonych zadnych filtrow na routerze wifi?
Czy to po MAC sieciowki i/czy IP komputera.
Czy jesli ustawisz stale IP (miami, mosnet) to ida pingi z i do routera?
Czy router/ inny komputer/laptop widzi sieciowke wifi pegazie? (skanowanie sygnalu)
[#50] Re: USB i sieć

@Norbert, post #49

Właśnie zakupiłem na Allegro nową kartę z prism 2.
Zachowuje się dokładnie tak samo jak poprzednia. W routerze dałem ustawienia fabryczne. Czapa

[#51] Re: USB i sieć

@Pero, post #50

Wlasnie zamierzalem kupic karte wifi di p2.
Mozemy zrobic taki "myk". Ty mi podeslesz karte. Jesli zadziala u mnie to odkupie ją od ciebie. Jesli nie, to ja odesle.
Ale o tym to juz na maila.
[#52] Re: USB i sieć

@Norbert, post #51

A access point podłączony do pega przez sieciówkę zadziała?
Mam zamiar kupić go więc niech no ktoś napisze co potem instalować aby był net. Pliiisss.
[#53] Re: USB i sieć

@Norbert, post #51

Sprawdź, czy dostałeś majla.

[#54] Re: USB i sieć

@Pero, post #53

nie dostalem.
[#55] Re: USB i sieć

@Norbert, post #54

Sprawdź jeszcze teraz.

[#56] Re: USB i sieć

@Pero, post #55

Sieciowki doszly.
Narazie tylko jedna dala sie "oswoić" i dzieki temu pisze posta z P2 podlaczone do sieci przez karte PCI wifi (PRISM 2.5).
Calosc poprawnie dziala na mosnecie, w przypadku miami sa problemy przy wykonaniu OFFLINE. Zawiesza sie komp.
Narazie testuje wszystko na mosnecie.
[#57] Re: USB i sieć

@Norbert, post #56

Obie sieciowki sprawuja sie dobrze pod MOSNETem i Miami.
Tylko podczas wlaczania OFFLINE system sie "zamraza".
Uzylem wersji 1.6 prism2.device
Testowi poddane zostaly TONZE PC-2100G oraz WI-515

ps.
Pero bedzie zadowolony :)

Ostatnia modyfikacja: 28.02.08 23:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem