[#31] Re: EFIKA na Allegro

@Goramo, post #30

A MOS2.0 na Efice bez bajerów zaraz po starcie? (czy ktoś posiada takie informacje?)
Ciekawe czy Apache pod MOSem jest używalny. :) Ktoś próbował?
[#32] Re: EFIKA na Allegro

@Goramo, post #24

PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
14018 krashan 39 19 1196 700 620 R 98.7 0.6 350230:54 dnetc

I wszystko jasne . Bez dnetca obciążenia wahały się między 0.1 a 0.2.

[#33] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #31

A MOS2.0 na Efice bez bajerów zaraz po starcie?

Około 90 MB wolnej pamięci.

[#34] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #25

Dlaczego eth0 wykazuje tyle błędów?

Nie wiem, to jest chyba błąd w phpsysinfo, albo w części sterownika odpowiedzialnej za statystyki interfejsu. Przewalałem siecią spakowane /home z poprzedniego serwera, to był plik o wielkości 3,9 GB, suma kontrolna była zgodna. Nigdy nie zaobserwowałem jakiegoś zachowania sugerującego problemy z sieciówką.

[#35] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #34

Mam pytanko co do efiki, jak na tym instaluje się system, jak nie można podłączy cdromu

[#36] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #35

hmmm...na przykład z pena :P
[#37] Re: EFIKA na Allegro

@nex_t, post #1

A czy ktoś próbował kupić efike tutaj:

http://www.azpocitace.cz/productlist.php?cat=1000002&id_catalog=1

[#38] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #35

Mam pytanko co do efiki, jak na tym instaluje się system, jak nie można podłączy cdromu

Albo bootujesz z pena USB (tak instalowałem MOS-a 2.0), albo po sieci przez TFTP (a tak z kolei instalowałem Linuksa).

[#39] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #38

Zainstalowałeś mosa na efice , coś mnie omineło ;/ Myslałem że jeszcze niema mosa na efike ;/

[#40] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #39

MOS2.0 na Efikę (i nie tylko na Efikę) jest na razie tylko dla deweloperów systemu... publicznie nie jest dostepny, co jednak nie oznacza, że go nie ma :D
[#41] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #33

90 wolnego zostaje, czy 90 wolnego wymaga i je zjada?

Jeśli 90 wolnego zostaje, to wypas raczej do normalnego domowego użytku (ja używam W98 SE przy 128 MB na co dzień).

A ile bierze MOS z wszystkimi opcjami/bajerami włączonymi?

[#42] Re: EFIKA na Allegro

@wali7, post #40

xD

[#43] Re: EFIKA na Allegro

@GumBoy, post #41

napisalem wczesniej w tym watku ile bierze u mnie. okolo 100MB po starcie (zamiast ambienta mam magellana).

[#44] Re: EFIKA na Allegro

@GumBoy, post #41

u mnie stary MOS1.4 (na Pegu) zabiera na dzień dobry 42 MB, mam na starcie włączony ExecMonitor, Clonck, i ten kalendarzo-terminarz (nazwa wyleciała mi z głowy). inna sprawa, że o ile stare programy amigowe potrzebują stosunkowo niewiele RAMu, to MOS dorobił się kilku programów o sporym apetycie na pamięć.
można też spojrzeć na te 128 MB w Efice tak, że jest to maksymalna ilość pamięci na karcie CS PPC w A4000, a są użytkownicy MOSa pod tym sprzętem... tutaj Efika obok tej samej ilości pamięci, będzie szybsza.
podobno w nowym MOSie więcej rzeczy ma siedzieć w pamięci karty graf., więc możliwe, że jego pamięciożerność będzie mniejsza

przy okazji zadam pytanko o rzecz która dawno chodzi mi głowie:
czy w MOSie możliwe jest zaalokowanie części pamięci karty gfx jako pamięci systemowej? (swego czasu był taki programik dla klasyka z kartą graf. z CGX robiący ww rzecz) gdyby się dało, to użycie karty z 256 MB i zaalokowanie 128 MB jako FastRAM rozwiązałoby problem małego ramu w Efice... da się?

Ostatnia modyfikacja: 21.08.07 11:33
[#45] Re: EFIKA na Allegro

@wali7, post #44

"podobno w nowym MOSie więcej rzeczy ma siedzieć w pamięci karty graf., więc możliwe, że jego pamięciożerność będzie mniejsza"

nie wiem co wiecej moze siedziec w pamieci karty graficznej niz to co juz tam siedzi w publicznym mosie.

[#46] Re: EFIKA na Allegro

@kiero, post #43

kiero napisał(a):

> napisalem wczesniej w tym watku ile bierze u mnie. okolo 100MB
> po starcie (zamiast ambienta mam magellana).
>
>

no wez, jestes wspoltworca ambienta, a sam go nie uzywasz? :)
[#47] Re: EFIKA na Allegro

@nelson, post #46

ano nie uzywam, bo mi tak wygodniej rzy programowaniu. nie musze resetowac systemu zeby cos sprawdzic. tak samo nie odcinam sie od desktopu w momencie kiedy nie mam dzialajacej wersji ambienta.

[#48] Re: EFIKA na Allegro

@kiero, post #47

Czyli jednak czegos na wzor Tools Deamona, w dlaszym ciagu nie bedzie mozna sie spodziewac ;)
[#49] Re: EFIKA na Allegro

@Andrzej Drozd, post #48

to nie moja dzialka. ktos inny sie zobowiazal to napisac ale nie chwalil sie jak idzie.

[#50] Re: EFIKA na Allegro

@kiero, post #45

hmmm, słyszałem że tam mają być wszystkie otwarte ekrany (w MOSie 1.4 są w Faście... podobno ;) ) piszę tylko co słyszałem, jak się mylę ... to trudno
a jak wygląda ta sprawa z mapowaniem pamięci lokalnej na karcie GFX jako Fastu? jest to możliwe? (w klasyku z CGX było możliwe...)
[#51] Re: EFIKA na Allegro

@wali7, post #50

otwarte ekrany zawsze sa w pamieci graficznej. wywalane sa do fastu dopiero jak jej zabraknie. tak bylo od 'zawsze'.

[#52] Re: EFIKA na Allegro

@kiero, post #51

to szkoda, nie będzie lepiej w 2.0 ;)
a co z użyciem pamięci graficznej jako systemowej?
[#53] Re: EFIKA na Allegro

@wali7, post #52

nie wiem. nawet jezeli sie da to bedzie koszmarnie wolna

[#54] Re: EFIKA na Allegro

@kiero, post #53

no wiem, ale na pewno szybciej taka pamięć po AGP chodzi niż np. Fast po ZorroIII (a przeciez i takie używano, chyba nawet po ZorroII spotykano - ale to już musiała być masakra), załóżmy że będzie można uzywać jakiejś formy pamięci wirtualniej (choćby tylko "na niby" jak w ImageFX) - to alternatywa plik wymiany na Efikowym IDE 10 MB/s lub 10x wolniejszym USB1.1, a pamięć graficzna powiedzmy 100 MB/s - to chyba nie jest takie bezsensowne....
a mieć tylko 128 MB, i mieć 128 MB szybkiej i 128 wolniejszej pamięci to jest jednak różnica
[#55] Re: EFIKA na Allegro

@wali7, post #54

Odczyt pamięci z karty graficznej jest zbyt wolny, żeby coś takiego miało sens na MorphOSie.
[#56] Re: EFIKA na Allegro

@Jacek Piszczek, post #55

> Odczyt pamięci z karty graficznej jest zbyt wolny, żeby coś takiego miało sens na MorphOSie.

hmm to z IDE Efiki transfer jest szybszy?

[#57] Re: EFIKA na Allegro

@nex_t, post #1

Witam!

Polemizujmy więc - "następca" to coś następujące po czymś. EFIKA jest produktem nowszym od Pegasosa, produktem skierowanym m.in. do tej samej grupy odbiorców, więc można pokusić się o stwierdzenie "następca" ;)

Ale poważniej - zdanie zostało już zmienione na bardziej poprawne politycznie.

Kilka słów o aukcji - wczoraj została ona usunięta przez pracowników Allegro. Powód: zła kategoria. Doprawdy nie rozumiem takiego postępowania, ale to sprawa do wyjaśnienia między nami a Allegro i nie będę się nad tym rozwodził. Aukcja pojawi się niebawem ponownie. Najprawdopodobniej w weekend, może wcześniej.

Co do ceny, rozszerzenia pamięci, obudowy: nasze przedsięwzięcie jest przedsięwzięciem komercyjnym. Te kilka EFIK ma wybadać, czy gra jest warta świeczki i czy jest w ogóle jakaś szansa na stworzenie w Polsce czegoś, co można nazwać "rynkiem EFIKI". Dlatego sprawa rozszerzenia pamięci również leży w kręgu naszych zainteresowań, tak samo jak przystosowanie/produkcja obudowy do tego maleństwa, ale w tej chwili grono potencjalnych klientów jest po prostu .... bardzo nieliczne, łagodnie mówiąc.

Wasze pytania o Linuxa: Niestety w tej chwili, przyznaję się bez bicia, niewiele wiemy o EFICE i jej możliwościach pod różnymi systemami. Jednak w miarę możliwości będziemy uzupełniać tą wiedzę.

W planach mamy jeszcze kilka innych przedsięwzięć okołoamigowych. W miarę możliwości (czasowych i finansowych) będziemy je realizować.

życzę miłego dnia
[#58] Re: EFIKA na Allegro

@Arigato, post #57

Nastepca Pegasosa to efiki nazwac nijak nie mozna. Wziąłeś tylko część definicji.
1. «ten, kto po kimś następuje, obejmuje jakieś stanowisko, dziedziczy coś»
2. «rzecz, która zastępuje inną, wcześniejszą»
Jak widać nie pasuje to do efiki. Efika jest wyrobem innym, moim zdaniem nieudanym, ale to moje prywatne zdanie i inni nie musza sie z nim zgadzac, natomiast nastepca nie jest - jest wyrobem rownoleglym, zreszta sami tworcy o tym pisali, ze nastepca Pegasosa 2 bedzie Pegasos 3, ale czy bedzie i kiedy to pokaze czas, bo jest to zwiazane z pewnymi trendami i funduszami.

[#59] Re: EFIKA na Allegro

@Kaczus, post #58

Oczywiście, że tak. Na końcu wstawiłem " ;) "

Było to oczywistym nadużyciem tego słowa, popełnionym jednak nieświadomie. Zdanie zostało poprawione w kilka godzin po wystawieniu aukcji.
[#60] Re: EFIKA na Allegro

@Arigato, post #57

czy gra jest warta świeczki i czy jest w ogóle jakaś szansa na stworzenie w Polsce czegoś, co można nazwać "rynkiem EFIKI".

Nie w takim stanie dla Kowalskiego-Amigowca.
Trzeba to pozbierac do kupy, wlozyc w jakas obudowe, zaprzac HD, CD (niewazne czy pod USB) i ubrac w pare innych dodatkow.

Sama plyta, niestety nie jest atrakcyjnym produktem. Chyba ze dla ludzi lubiacych bawic sie dziwnymi konstrukcjami. Ale oni juz sobie kupili Efiki :)

Ostatnia modyfikacja: 23.08.07 09:38
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem