[#1] Pegaz+Grzyboskrzynia
Panowie tak na szybko potrzebuję pomocy w podłączeniu Pegaza i skrzyni przez sieciówkę. Nie aby udostępniać neta ale aby przerzucić na Pegaza zawartość dysku z grzyba. Kabel zcrossowany jest, podłączone jest, ale gdzie jakim softem to wszystko uruchomić. Niestety jestem lajkonikiem w tych sprawach i będzie to mój pierwszy raz a potrzebuję to zrobić natychmiast :D
Pozdrawiam i dzięki
[#2] Re: Pegaz+Grzyboskrzynia

@Arbuz, post #1

Wystarczy, że masz dobrze ustawione IP po obu stronach, oraz wyłączonego lub dobrze ustawionego firewalla. Jeśli się pinguje, to stawiać serwer FTP(Rc-FTP), lub HTTP(thttpd, apache)(tutaj oczywiśćie w zależności z której maszyny chcesz przesyłać dane na tej instalujesz :)). Gotowe :)

Ostatnia modyfikacja: 21.08.07 10:16
[#3] Re: Pegaz+Grzyboskrzynia

@Arbuz, post #1

Mozesz postawic serwer na Ami za pomoca RC-FTPd lub na pececie np. za pomoca Ceasara.

Jako kilenta FTP uzyj na Ami np. Ami Trade Center, a na pc dowolnego Win/Total Commandera.

Najlepiej moim zdaniem bedzie tak. Postawic serwer na pececie i polaczyc sie z nim amigowym ATC.

Jezeli bedziesz jednak stawial na Amidze, to wczesniej polacz sie z pecetem statycznie (wystarczy tylko IP, reszte przestaw na DHCP), poniewaz takie IP musisz wpisac w Win/Total Commanderze.

Dodane: Hmm, to wszystko opisalem w trybie jakim ja mam...Czyli pecet z dwoma sieciowkami (druga udostepniajaca), z WinXP.
Nigdy nie laczylem sie gdy w pececie byla jedna sieciowka. Tak czy inaczej opisany soft jak najbardziej dziala. Jezeli nie mozesz go znalezc to daj znac na priv.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.07 11:21
[#4] Re: Pegaz+Grzyboskrzynia

@Arbuz, post #1

Ja kiedyś używałem do tego SMBFS - proste polecenie dosu pozwalające na podłączenie jednego z udostępnianych przez PC katalogów jako amigowe urządzenie. Jest na Aminecie.
Nie prościej zaopatrzyć się w jakiegoś USB pena? 4 GB chodzą niewiele ponad 100 zł (jeszcze taniej za GB wyjdzie obudowa do dysku 2.5 cala na USB plus dysk - ja używam z dyskiem 20 GB i starcza naprawdę do wszystkiego)
[#5] Re: Pegaz+Grzyboskrzynia

@Arbuz, post #1

Zainstalowałem na Pegu MOSNet i Tango. W dwu plikach dokonałem drobnych modyfikacji:

MOSNet/db/general.config HOSTNAME=Pecet
MOSNet/db/hosts 127.0.0.1 localhost
192.168.0.173 Pecet

(oszywiście w PieCu trzeba ustawić nazwę Pecet).
To wszystko.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem