[#1] Adres MAC karty sieciowej
Moze mi ktos powiedziec jak ustalic jaki adres MAC ma zintegrowana karta sieciowa w moim Pegasosie?

[#2] Re: Adres MAC karty sieciowej

@MDW, post #1

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=6721&t=6721#reply_6721

[#3] Re: Adres MAC karty sieciowej

@Korni, post #2

Dzięki wielkie! Działa.

W międzyczasie pytałem też na innej liście dyskusyjnej o to jak to zrobić pod Windows. Przy okazji wspomniałem coś o tym, że w sieci jest też PegasosPPC z MorphOS. To dziwne ale na pecetowej liscie dyskusyjnej tez mi podano jak na MorphOS sprawdzic MAC. :) Tak po prostu gostek mi napisał. Tak jakbym zapytal o Windows. Zatkało mnie! :) Wystarczy w CLI wpisać:

ifconfig -a

i wyskakuje:

lo0: flags=9 mtu 1536
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
eth0: flags=863 mtu 1500
address: 00:0b:2f:4d:34:70
inet 192.168.1.143 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.1.255

Ostatnia modyfikacja: 08.09.07 18:23
[#4] Re: Adres MAC karty sieciowej

@MDW, post #3

Current addr: 00:0B:2F:4D:34:70, Default addr: 00:0B:2F:4D:34:70

gdzie default, jak sie domyślam, jest adresem wpisanym na stałe 'w sprzęt', a current, to adres po ew. nadpisaniu. Jeżeli są identyczne, to znaczy że aktualnym jest adres wpisany 'w sprzęt'

nie mam pega, więc jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi

[#5] Re: Adres MAC karty sieciowej

@baderman, post #4

Dzięki. Już się zorientowałem i wyedytowałem swój poprzeni post. No ale Ty byłes mega-szybki i już zdążyłeś mi odpowiedzieć. :D Ech, wszyscy chcą mi pomóc. :D Dzięki!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem