[#1] Czytnik kart pamięci
Mam pytanie czy komuś udał się uruchomić czytnik kart pamięci (różnych standardów), podpina się go pod wew. gniazdo usb i instaluje się na miejsce stacji dyskietek. Bo choć zamontowałem i poseidon jego "widzi" to nie "widzi" włożonej do niego karty pamięci. Czytnik jest firmy Mode Com model MC-CR 102. Samo gniazdo usb jest obsługiwane bez problemowo.

[#2] Re: Czytnik kart pamięci

@ZED^lM, post #1

Też miałem do używania dwa czytniki, ale zewnętrzne. Jeden działał bezproblemowo, drugi "nie widział" podpietych pod niego kart...

możliwe jest także, że karta flash ma zły format.

[#3] Re: Czytnik kart pamięci

@ZED^lM, post #1

Ten działa...
Poseidon widzi 4 napędy, możesz sobie bezpośrednio przeżucać dane między kartami, wszystko inne też ładnie bangla - generalnie bardzo fajne urządzenie. :D
[#4] Re: Czytnik kart pamiêci

@ZED^lM, post #1

Jak masz skonfigurowane masstorage.class?
Powinno widac 4 napedy.
http://free.of.pl/n/norbid/obrazki/mass.jpg
[#5] Re: Czytnik kart pamiêci

@Norbert, post #4

Niestety nie pomogło :(
[#6] Re: Czytnik kart pamiêci

@ZED^lM, post #5

Co wypisuje log z Poseidona po rozpoznaniu czytnika kart i wlozenie karty pamieci (jaka to karta)
[#7] Re: Czytnik kart pamięci

@Norbert, post #6

0-poseidon.library: Welcome to poseidon 3.3 (23.2.06) Š 2002-2006 by Chris Hodges (20060224)!
0-poseidon.library: This is the PPC native MorphOS version.
0-poseidon.library: New hardware MOSSYS:Devs/USBHardware/uhciusb.device/1 added. Plug in, baby!
20-Licence: Please note that Poseidon V3.x for MorphOS is an unlimited demo version.
20-Licence: Unless you buy a keyfile, you will get annoying requesters now and then.
20-Licence: If you appreciate my work, go ahead and get a keyfile.
0-poseidon.library: Root hub has been enumerated.
0-poseidon.library: Say hello to bluetooth.class V3.3 (Bluetooth HCI via usbbluetooth.device).
0-poseidon.library: Whoah! camdusbmidi.class V3.1 surprised as USB MIDI CAMD Interface class.
0-poseidon.library: The door bell rang for cdcacm.class V3.4 (USB modems via usbmodem.device).
0-poseidon.library: Welcome egalaxtouch.class V3.4 (Support for eGalax Touchscreens) to the party.
0-poseidon.library: Don't laugh at hid.class V3.8 for Generic support for human interface devices.
0-poseidon.library: Time has come for hub.class V3.5 (Root/external hub base class) to join the show.
0-poseidon.library: Start blaming massstorage.class V3.8 for helping at Supports storage devices via usbscsi.device.
0-poseidon.library: Ain't palmpda.class V3.2 useful for Palm PDA HotSync via usbpalm.device?
0-poseidon.library: Say hello to printer.class V3.5 (Bidirectional printer driver via usbparallel.device).
0-poseidon.library: Whoah! serialpl2303.class V3.3 surprised as PL2303 serial adapter via serialpl2303.device.
0-poseidon.library: The door bell rang for bootkeyboard.class V3.1 (Support for keyboards in boot protocol mode).
0-poseidon.library: Welcome bootmouse.class V3.2 (Support for mice/tablets in boot protocol mode) to the party.
0-poseidon.library: Don't laugh at dfu.class V3.2 for Firmware Upgrading/Downloading.
0-poseidon.library: Time has come for simplemidi.class V3.2 (Simple MIDI-IN Stream class mapping to keyboard) to join the show.
0-poseidon.library: Start blaming rawwrap.class V3.3 for helping at Simple USB bulk IO wrapper via usbraw.device.
0-hub.class: Hub with 2 ports successfully configured.
0-hub.class: I'm in love with hub 'Hub (VIA Technologies, Inc./0001)'.
0-hub.class: Detected device 'Mass Storage Device' at port 1. I like it.
0-hub.class: Hub has added 1 device(s). That'll be fun!
0-massstorage.class: Postconfig patchflags 0x1712 ModeXLate RemSupport SimpleSCSI NoReset FakeInq NoFallback.
0-massstorage.class: MSD 'Mass Storage Device' LUN 0 available through usbscsi.device unit 0!
0-massstorage.class: Device 'Mass Storage Dev' is of Direct Access type.
0-massstorage.class: Postconfig patchflags 0x1712 ModeXLate RemSupport SimpleSCSI NoReset FakeInq NoFallback.
0-massstorage.class: MSD 'Mass Storage Device' LUN 1 available through usbscsi.device unit 1!
0-massstorage.class: Removable Task started.
0-massstorage.class: MSD 'Mass Storage Device' LUN 2 available through usbscsi.device unit 2!
0-massstorage.class: MSD 'Mass Storage Device' LUN 3 available through usbscsi.device unit 3!
0-OnlineSupport: Success! Returned complex data format (124 bytes).
0-poseidon.library: PoPo kicks ass.
0-massstorage.class: Partition 0 is (probably) FAT formatted!
5-massstorage.class: Loading filesystem L:fat95 from RDB failed. Trying DOS...
0-massstorage.class: Loaded filesystem L:fat95 via DOS!
0-massstorage.class: Mounted usbscsi.device unit 3 as UMSD:

Oto co pokazuje Poseidon. Mam jeszcze jedno pytanie czy pod jedno gniazdo usb np. na płycie głównej można podłączyć dwa urządzenia usb jednocześnie?

[#8] Re: Czytnik kart pamiêci

@ZED^lM, post #7

ZED^lM napisał(a):

> 0-poseidon.library: PoPo kicks ass.
> 0-massstorage.class: Partition 0 is (probably) FAT formatted!
> 5-massstorage.class: Loading filesystem L:fat95 from RDB
> failed. Trying DOS...
> 0-massstorage.class: Loaded filesystem L:fat95 via DOS!
> 0-massstorage.class: Mounted usbscsi.device unit 3 as UMSD:

Urzadzenie jest podmontowane jako UMSD: i powinno byc widziane w CLI i pod Ambientem.
Czy na pewno jest ono w FAT ?
Co pokazuje SCOUT w oknie MOUNTED DEVS przy UMSD?

Mam jeszcze jedno pytanie czy pod
> jedno gniazdo usb np. na płycie głównej można podłączyć dwa
> urządzenia usb jednocześnie?

tak , ale przez huba

Ostatnia modyfikacja: 02.12.07 22:10
[#9] Re: Czytnik kart pamiêci

@Norbert, post #8

Pokazuje jako urządzenie nie w formacie dos. Sprawdzałem pod pc o ile pamiętam to jest w fat.
[#10] Re: Czytnik kart pamiêci

@ZED^lM, post #9

Jesli w FAT to powinna dzialac. Sprobuj ja sformatowac pod mosem lub w jakims aparacie cyfrowym
[#11] Re: Czytnik kart pamiêci

@ZED^lM, post #9

a jaki to fat?
Kolega mial problemy z karta sformatowana w aparacie( bodajze canon),nie dzialala nawet na win xp.
moze to taki fat specyficzny;)

[#12] Re: Czytnik kart pamieci

@ZED^lM, post #7

Użyj FATfilesystemu od Marcha.

[#13] Re: Czytnik kart pamieci

@Korni, post #12

Karta pamięci pod w/w czytnikiem kart jest widoczna ale z FATFileSystem w trybie konsolowym. Filesystem ten po zamontowaniu nie pokazuje ikony karty pamięci na pulpicie. Wielkie dzięki, także mogę polecić ten czytnik kart pamięci ;D Szkoda, że przy pomocy FATFileSystem nie można jeszcze nagrywać danych na kartę. Dla zainteresowanych w/w czytnik kart kosztował mnie 34 zł.

Ostatnia modyfikacja: 03.12.07 22:40
[#14] Re: Czytnik kart pamieci

@ZED^lM, post #13

Pobaw się w opcjach massstorage danego urządzenia. Trochę głupio, że nie można otworzyć okienka z preferencjami dla danego urządenia bez wtykania go do portu USB. W każdym razie jeden pendrive zachowywał się podobnie (nie pojawiał się na blacie), po kilku zmianach w preferencjach nie było już z nim żadnych problemów.

Ostatnia modyfikacja: 03.12.07 22:58
[#15] Re: Czytnik kart pamięci

@Torn, post #3

Dzięki za test do naszj Listy Kompatybilności. Szkoda tylko, że taki minimalistyczny, żadnych uwag itp. Przydatnych chociarz w Pegu ten wyświetlacz i jego ustawienia, i wszystkie te kabelki, czujniki?
[#16] Re: Czytnik kart pamiêci

@R-Tea, post #15

No cóż, kabelki, to po prostu kabelki - wyprowadzenie najważniejszych portów na przód obudowy. W komplecie dostajesz chyba 48 najpotrzebniejszych kabli, jedyny którego nie używałem to composite - w Radku mam wyjście S-Video i takiego kabla używam, a mój Tuner TV był padł, więc nie mam do czego tego nawet podłączyć.
Co do czujników, to nie przyglądałem im się szczególnie, ale wygląda na to, że są to termopary po prostu. Nawet jeśli to innego typu czujki, to i tak są to po prostu zwykłe termometry sztuk 2, możesz sobie podłączyć gdzie chcesz(najsensowniej na radiatorze CPU i n.p. na karcie graficznej). Na LCD pokazuje temperaturę z dokładnością do dzięsiętnych stopni celsjusza, lub Farenheihta.
Jeśłi chodzi o wiatraki, to po prostu podpinasz i już - Na LCD wyświetla ci prędkość obrotową wiatraka(RPM i aktualne położenie łopat) i masz możliwość płynnej regulacji(od 5V do 12, albo od 7 - nie pamiętam już dokładnie), do tego tryb auto, dobierający obroty do akualnej temperatury i zdaje się jakieś możliwości tworzenia profili(programów) temperaturowych, ale jako że nie bawię się w overclocking to się tak dokładnie nie przyglądałem.
Jedyną wadą, jest chyba to że Alarm ci nie wyłączy kompa(bo nie ma jak) - ja dałem nawet 11PLN więcej, czyli 199 i jestem jak najbardziej zadowolony.
[#17] Re: Czytnik kart pamieci

@ZED^lM, post #13

Ikona jest w "Mój Ambient".
Wyciagnij ja na pulpit (menu prawy przycisk) i juz bedzie widoczna za kadym razem.
Tez mialem podobne problemy fatem na karcie pamieci.
Pomoglo sformatowanie karty pod Ambientem. Od tej pory byla widziana poprawnie w pececie, aparacie i pegu.
[#18] Re: Czytnik kart pamięci

@R-Tea, post #15

Ok jak trzeba to napiszę jakąś recenzję dla PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem