[#1] Konfiguracja paska okien
Witam! Wczoraj znalazłem problemik w konfiguracji paska zadań okien. Mianowicie nie mogć za ch...... dodać kolejnej ikonki w preferencjach Ambienta. Działa tylko D&D ale dla odstćpników mićdzy ikonami. Stare ustawienie ikon można tylko skasować. To działa. Ambient najnowszy bez debugu, MUI z kwietnia 2007. Wczoraj zainstalowałem najnowszą wersjć MUI ale bez zmian. Tzn. zmiany mam ale w całym systemie
Jeszcze dwa pytania do naszych rodzimych twórców Ambienta: czy jest możliwe, aby w pasku zadań - docku na blacie ambienta wyświetlały sić nazwy programów - choćby w "dymkach"?
A drugie - marzy mi sić aby w Ambiencie można było tak działać na plikach jak w Opusie 5 (Magellanie). W tej chwili używam, od lat zresztą, Disk Mastera. I bardzo sić do tego przyzwyczaiłem. Chciałby aby była możliwość skonfigurowania i używania Ambienta tak jak wymienionych filemanagerów. Czy jest taka możliwość? Funkcjonalność Ambienta jest świetna, a była by jeszcze wićksza.
Proszć o pomoc!

[#2] Re: Konfiguracja paska okien

@Pero, post #1

"Witam! Wczoraj znalazłem problemik w konfiguracji paska zadań okien. Mianowicie nie mogć za ch...... dodać kolejnej ikonki w preferencjach Ambienta. Działa tylko D&D ale dla odstćpników mićdzy ikonami. Stare ustawienie ikon można tylko skasować. To działa. Ambient najnowszy bez debugu, MUI z kwietnia 2007. Wczoraj zainstalowałem najnowszą wersjć MUI ale bez zmian. Tzn. zmiany mam ale w całym systemie "

U mnie dziala(tm). Nie pamietam zeby cos sie tam ostatnio zmienialo. Powinno byc ok. W domu zweryfikuje ale nie dostawalem informacji o podobnych bledach.

"Jeszcze dwa pytania do naszych rodzimych twórców Ambienta: czy jest możliwe, aby w pasku zadań - docku na blacie ambienta wyświetlały sić nazwy programów - choćby w "dymkach"?"

I w dymkach sie wyswietlaja. Mozliwe, ze okno musi byc aktywne (u mnie nie musi), no ale tego pod starymi mosami nie bedziemy obchodzic.

"A drugie - marzy mi sić aby w Ambiencie można było tak działać na plikach jak w Opusie 5 (Magellanie). W tej chwili używam, od lat zresztą, Disk Mastera. I bardzo sić do tego przyzwyczaiłem. Chciałby aby była możliwość skonfigurowania i używania Ambienta tak jak wymienionych filemanagerów. Czy jest taka możliwość? Funkcjonalność Ambienta jest świetna, a była by jeszcze wićksza.'

Nie wiem co masz na mysli w tym momencie. Chodzi o automatyczne oznaczanie okna docelowego? Czy o osobne okno z akcjami dla plikow? Pierwsze bedzie, ale dopiero po wydaniu aktualnej wersji. Drugie nie jest planowane.

[#3] Re: Konfiguracja paska okien

@kiero, post #2

a ja mam takie pytanko...
czy nie rozważacie (a może to już jest? :) ) możliwości pisania własnych "silników" do wyświetlania zawartości okien? dzięki temu można by było np. "wpisać" sobie DOpusa w okno Ambienta, czy dowolnie modyfikować wygląd, funkcje i zachowanie okien.
coś takiego jak Maag umieścił w swoim Nemesis...
[#4] Re: Konfiguracja paska okien

@wali7, post #3

Nic nie stoi na przeszkodzie zebys sobie dopisal do zrodla (dorzucenie nowego widoku nie jest strasznie skomplikowane. Wystarczy dopisac klase, dodac deskryptor widoku i teoretycznie to tyle). Na razie nie jest planowane wydzielenie tego do zewnetrznych bibliotek (zbyt duze zaleznosci od innej funkcjonalnosci udostepnianej przez reszte kodu). No i sorry, ale porownywanie do nemesis ma sredni sens. Nemesis nie jest funkcjonalne. Nie ma nawet ulamka mozliwosci jakie daje ambient. Autor nie musial implementowac wszystkich mechanizmow istniejacych w ambiencie przez co wydzielenie widokow do osobnych plikow bylo proste/prostsze.

Ostatnia modyfikacja: 21.11.07 13:11
[#5] Re: Konfiguracja paska okien

@kiero, post #4

Ja wiem że Nemesis oferuje obecnie małą funkcjonalność.... Marian zaczął zdaje się je pisać, gdy wydawało się że Ambient jest martwy. Nie wiem, czy nadal je rozwija, bo nagle ruszyliście z kopyta z Ambientem :)
Jednak sama idea możliwości dokowania w oknach różnych klas, z dopuszczeniem użycia klas zewnętrznych daje potencjalnie fajne możliwości. Mam nadzieję, że Marian by się nie obraził, gdyby mu ukraść ;) ten fajny pomysł i zaimplemetować go w Ambiencie... dzieki czemu byłby jeszcze lepszy.
[#6] Re: Konfiguracja paska okien

@wali7, post #5

tutaj nie ma czego 'krasc'. ambient ma mozliwosc uzycia dowolnych klas w oknach (nazywa sie to widoki i aktualnie sa 4 takie klasy). po prostu nie sa one w osobnych bibliotekach. a 'zintegrowanie' (jakikolwiek mialo by to sens) nemesisowych widokow wiazaloby sie z ich przepisaniem. jestem pewien, ze interfejs jest kompletnie inny. no i jakos nie widze specjalnie kandydatow na kolejne widoki. "wpisanie" sobie DOpusa w okno Ambienta po prostu nie jest wykonalne. a jezeli ktos chce udowodnic, ze jest inaczej, moze zmodyfikowac po prostu kod ambienta. tutaj zewnetrzne biblioteki nie sa potrzebne.

[#7] Re: Konfiguracja paska okien

@kiero, post #2

Niestety! U mnie tego nie ma. Dodawanie ikon do okna działało mi "kiedyś". Niestety! SnoopDos oraz Snoopium nie wykazują nic. Podobnie nie mogć uruchomić April`a. Mam info o niemożliwości stworzenia GUI, ale obaj "szpiedzy" nic nie meldują o błćdach. O "dymkach" też nic nie wiem.
Natomiast co chodzi o filemanagery - o obie możliwości. Jeżeli nie bćdzie możliwe użycie okna z akcjami, to może by warto pasek ikon skonfigurować podobnie jak jest w Opusie? (rozwijalny gadżet z poleceniami)
Swoją drogą Ambient jest naprawdć świetny i chwała Wam za to! OK
Może wiesz, kiedy bćdzie wreszcie MOS 2?

[#8] Re: Konfiguracja paska okien

@kiero, post #6

Oczywiście, wszystko to prawda. Jednak dłubanie w nie swoim kodzie, o objętości źródeł Ambienta jest pracą na pewno przekraczającą ramy ... kilku wieczorów (a juz zwłaszcza dla takiego lamera jak ja). O ileż prościej by to wyglądało, gdyby Ambient oferował jakieś API dla pluginów, jedyne co trzebaby opanować, to SDK Ambienta. Pisałoby się zewnętrzny program otwierający okno Ambienta, i zajmujący sie obsługą wszystkich zdarzeń w jego obszarze.
Jak się nazywają w źródłach te klasy od widoków w Ambiencie?
Czy jest możliwe (bez żadnych przeróbek pozostałych elementów Ambienta) np. napisanie takiej klasy będącej powiedzmy prostym filemanagerem a'la pecetowy NC?
[#9] Re: Konfiguracja paska okien

@wali7, post #8

"O ileż prościej by to wyglądało, gdyby Ambient oferował jakieś API dla pluginów"

wcale nie. nauczony doswiadczeniem wiem, ze takie cos jest kompletnie zbedne. i tak nikt by tego nie uzywal. z naszej strony jest jedynie strata czasu.

"jedyne co trzebaby opanować, to SDK Ambienta. Pisałoby się zewnętrzny program otwierający okno Ambienta, i zajmujący sie obsługą wszystkich zdarzeń w jego obszarze". Musi tez odpowiednio reagowac na zdarzenia otrzymywane od ambienta. To jest normalna klasa MUI.

To wlasnie robi sie w klasach widokow. Poza oczywiscie otwieraniem okna. Widok (ktory jest subklasa bazowego widoku) jest osadzany w oknie juz przez odpowiednie mechanizmy ambienta. To co robi to wlasnie obsluga zdarzen. aktualne klasy to iconviewclass.c, listviewclass.c, imageview.c i textview.c. Jest jeszcze boopsiview.c, ale chyba wylaczony (nie jest przypisana do zadnego typu plikow).

"Czy jest możliwe (bez żadnych przeróbek pozostałych elementów Ambienta) np. napisanie takiej klasy będącej powiedzmy prostym filemanagerem a'la pecetowy NC?"

Napisalem co trzeba przerobic. Widok jest przypisany do konkretnego typu 'plikow' (URI). Trzeba napisac klase ktora implementuje podstawowe metody oraz dodac jej deskryptor. Reszta jest kompletnie dowolna. Oczywiscie pomijam takie podstawy jak dodanie klasy do listy klas itp. Jezeli tego sie nie wie to nawet nie ma co podchodzic (ale to sa banaly, kwestia skopiowania i zmodyfikowania kilku linijek).

Pomijam oczywiscie tutaj sens takiego czegos jak widok w postaci filemanagera. No ale to inna kwestia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem