[#1] Twardy link
W Ambiencie mam coś takiego jak twardy link i miękki link. Co to?
proszę się nie śmiać bo wiem że w którymś miejscu w systemie mam plik zaznaczony jako twardy link i nie mogę go skasować.
[#2] Re: Twardy link

@Arbuz, post #1

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowi%C4%85zanie_symboliczne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowi%C4%85zanie_twarde

twarde linki są tylko pod ffs bo sfs ich nie obsluguje

[#3] Re: Twardy link

@Arbuz, post #1

W DUŻYM UPROSZCZENIU linki są tym, czym skróty w Windows albo aliasy w linuksie. Za pomocą linków tworzysz sobie skrót do pliku lub katalogu. Oczywiście są różnice między amigowymi OS a Windą (choćby problemy z usunięciem).

Żeby wytłumaczyć ideę linków posłużę się przykładem. Załóżmy, że masz w domyślnych ikonach obrazków jako wyświetlarkę wpisany DH0:C/Visage, którego nie masz na dysku. Obrazki chciałbyś przeglądać za pomocą MultiView (znajdującego się na DH0:Utilities/MultiView). Możesz we wszystkich domyślnych ikonach obrazków zmienić przypisanie z Visage na MultiView lub założyć twardego linka w DH0:C/ o nazwie Visage, odwołującego się do DH0:Utilities/MultiView. Z CLI zakładasz to tak:

MAKELINK FROM DH0:C/Visage TO DH0:Utilities/MultiView

Od tej chwili odwołując się do Visage w rzeczywistości uruchamiasz MultiView.
Jeżeli chciałbyś stworzyć link do katalogu, należy użyć opcji FORCE.

Jeżeli nie możesz namierzyć hard linka (twardego linka) na partycji, to najprościej jest użyć komendy DIR przekierowanej do pliku, np.:

DIR DH0: DIRS FILES >RAM:zawartość_dysku.txt

W ten sposób w RAM: pojawi się wylistowanie całej partycji DH0:. Teraz otwierasz ten plik edytorem tekstu i szukasz ciągu znaków:

W przypadku opisanego wyżej linku znacznik hl będzie przy pliku DH0:C/Visage, czyli:

Visage

Teraz już wiesz, że plik Visage to hard link.

Z usuwaniem linków uważaj, bo może zdarzyć się tak, że oprócz linku usuniesz również plik, na który link wskazuje.
[#4] Re: Twardy link

@APC74, post #3

THX. Przynajmniej jestem teraz uświadomiony :D
[#5] Re: Twardy link

@APC74, post #3

APC74 napisał(a):

> W DUŻYM UPROSZCZENIU linki są tym, czym skróty w Windows
> albo aliasy w linuksie.

Rzeczywiście dużym, bo skróty z linkami mają niewiele wspólnego. NTFS na szczęscie ma coś w stylu odpowiednika linków, czyli junctions. Zainteresowanych odsyłam na strony SysInternals.
[#6] Re: Twardy link

@Jacek Piszczek, post #5

Rzeczywiście dużym, bo skróty z linkami mają niewiele wspólnego...

I pewnie dlatego użyłem dużych, pogrubionych liter pisząc to... :D

...Zainteresowanych odsyłam na strony SysInternals.

Albo na polską Wikipedię - linki w swoim poście podał rzokol. Tylko co to ma wspólnego z problemem Arbuza to nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem