[#1] Wiecej RAMu
Znów mnie naszło na ami-zabawę i zacząłem spędzać więcej czasu przy
Pegasosie niż przy pececie. Coś tam sobie klepię, coś tam sobie
piszę robiąc wreszcie użytek z CubicIDE. :) No i przyznam się,
że kilka razy wkurzyła mnie ilość pamięci w mojej maszynie. Mam tylko
256MB. Wygląda więc na to, że trzeba byłoby ją trochę powiększyć. Ale
wiecie jak to jest z pamięciami w amigowych maszynach. Raz działa,
pięć razy nie. :) Do tej pory nie miałem problemów z pamięcią ani w
Pegasosie 1 ani 2 i teraz też nie chciałbym mieć. Mam wobec tego
pytania:

1. Czy jak dołożę do swojej kości 256MB jeszcze kość 512MB to będzie
działało i będę miał 768MB?

2. Jeżeli kupię dwie identyczne kości 512MB to będzie działało i będę
miał 1GB?

3. Jeżeli dokupię do mojej kości 256MB jeszcze jedną 256MB to będę
miał 512MB?

4. Czy jedna kość 1GB będzie bez problemów działała w Pegasosie?

5. Jakie to powinny być kości? Prawdę mówiąc to się już pogubiłem i
wiem tylko, że to są DDR ale jakie to już nie wiem na pewno. :D

Pisząc "bez problemów" mam na myśli brak problemów zarówno pod MorphOS
jak i LinuxPPC (na razie nie używam ale cholera wie co będzie w
przyszłości).

Jakby komuś się koszmarnie nudziło ;) i zechciałby odpowiedzieć na
moje pytanka to byłbym wdzięczny.

Ostatnia modyfikacja: 23.12.07 15:07

Ostatnia modyfikacja: 23.12.07 15:08
[#2] Re: Wiecej RAMu

@MDW, post #1

Podejrzewam ze wszystko zalezy od rodzaju pamieci na jaka trafisz. U mnie bez problemu dziala jedna sztuka 512. Ale juz 2x512 (takie same) nie, tzn sam pegaz startuje ale morphos juz nie bardzo. Chyba najlepszym sposobem bedzie zabranie pegaza do sklepu komputerowego "za rogiem" i sprawdzenie kilku pojedynczych kostek 1GB na miejscu.

Co do bez problemu. to jest trudne do zweryfikowania. Mialem kostke 512MB na ktorej zainstalowalem kiedys debiana bez problemow, ale ubuntu 2 lata pozniej juz nie chcialo sie zainstalowac, ale zainstalowalem je na innej kostce pamieci... po czym po instalacji zamienilem spowrotem i chodzi ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.12.07 15:39
[#3] Re: Wiecej RAMu

@MDW, post #1

1) Tak

2) Tak

3) Tak

4) Tak ( i to jest najelprze rozwiązanie zwłaszcza że są problemy z 2 kostkami ramu pod linuxem )

5) Ciężko powiedzieć Ja mam elixira 512 i 1 GB Kingstona i działają ..

[#4] Re: Wiecej RAMu

@MDW, post #1

Jak chcesz uniknac problemow ktore moga, choc nie musza, sie pojawic to uzywaj tylko jednej kosci - wtedy masz bardzo duze szanse ze pierwsza lepsza kosc kupiona za rogiem poprosu bedzie dzialac. Przy 2 kosciach potrafia sie czasem pojawic problemy.

[#5] Re: Wiecej RAMu

@MDW, post #1

Ja do swojego pegaza mam włożone 1GB TwinMosa (jedna kostka) i działa pięknie. Dokładałem też drugą tylko że Kingstona 512MB i Mos śmigał a linuch Fedora Core 6 i Ubuntu 6.06 wykładały się po pewnym czasie więc została tylko kostka z 1GB. Polecam DDR 400Mhz
[#6] Re: Wiecej RAMu

@MDW, post #1

Ja mam jedną kostkę 512 MB i działa pieknie, zarówno pod MOS jak i pod OpenSuse. Ogólnie to sprawdzałem trzy rózne 512 MB, z żadną nie było problemów pod MOSem, natomiast z dwoma pierwszymi Linux był średnio stabilny (przez jakiś czas byłem zmuszony do codziennego i wielogodzinnego używania Linuksa na Pegu, więc wymieniałem kostki do czasu aż trafiłem na bezproblemową... przy czym jak pisałem, MOSowi absolutnie było wszystko jedno - działał na każdej dobrze).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem