[#1] Mime
Ostatnio postanowilem powalczyc z Mime w MOSie. Wszystko szlo dobrze do momentu gdy chcialem ustawic Strange jako domyslny program do odczytu amigaguide. Wpisalem WBRun 'type env:pathpp/strange' %sp a potem dodalem jako "Typ zdarzenia"dwuklik. Oczywiscie wszystko wczesniej zadeklarowalem w WBStartup/FileTypesPath (robilem to wczesniej przy wszystkich swoich nowych ustawieniach)i nic. Owszem Strange sie wczytuje ale nie z wybranym plikiem. Czy jest na to jakas rada, czy dac sobie spokoj i pozostac przy MultiView?

[#2] Re: Mime

@Zbysiuk, post #1

zobacz jak się wywołuje program Strange z linii poleceń, i czy wogóle jest taka możliwość, może trzeba przekazać jakiś jeszcze argument?
[#3] Re: Mime

@wali7, post #2

Niestety z linii polecen czyta tylko URL i Pubscreen (jako parametry). Tak wiec jesli podam np. www.ppa.pl jest ok a jesli system:doks/xxx.guide - nic. Troche sie zawiodlem bo fajny program, moze Ranieri to poprawi.

Pozdrowienia dla wszystkich - SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU

[#4] Re: Mime

@Zbysiuk, post #3

Jeżeli URL, to może spróbuj np.

"file:///system:doks/xxx.guide"

Ostatnia modyfikacja: 30.12.07 20:17
[#5] Re: Mime

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Pomysl super, tylko jak sie wydaje program nie wczytuje nic co sie zaczyna inaczej jak www.xxx.??. Jesli np probujesz zrobic cos takiego: http://akson.sgh.waw.pl/~ppawlo/an_polish.html to nic nie wyswietla, natomiast www.costam.pl - nie ma problemu. I jeszcze jedno - probujac http://www.ppa.pl tez nic nie uzyskasz. A niech to...

[#6] Re: Mime

@Zbysiuk, post #5

Chyba będziesz musiał uzyć innego programu :(
Musi to być Strange?
[#7] Re: Mime

@wali7, post #6

Chyba będziesz musiał uzyć innego programu

Albo zmolestować autora...

[#8] Re: Mime

@Grzegorz Kraszewski, post #7

No oczywiscie, ze nie musze. To tylko taka moja zachcianka. Chodzi o to, ze sam pomysl (jesli chodzi o program) wydaje mi sie trafiony. Zaraz zaczne molestowac Alfiego.
Mozna tego uzywac, bo kazdorazowo po dwukliku na xxx.guide, pokazuje sie okno Strange, ale wtedy nalezy ten plik "przeciagnac"

[#9] Re: Mime

@Grzegorz Kraszewski, post #7

No i doczekalem sie!!! Teraz Strange wczytuje poprawnie pliki amigaguide, jesli skojarzyc go z MIME.Jezeli natomiast chce wczytac z dysku plik .html to nie pokazuje nic. Strange jest jeszcze w wersji beta (0.11) i wszystko przed nim....

[#10] Re: Mime

@Zbysiuk, post #9

Akurat wczoraj miałem dokładnie ten sam problem, bo akurat zobaczyłem w nowinkach Aminetu Strange (dopiero pierwszy raz się z nim zetknąłem). Ustawiłem go sobie domyślnie, a MultiView wrzuciłem do menu kontekstowego dla AmigaGuide. Ale plików HTML faktycznie nie można odczytać przez filetypy.

A tak przy okazji... Co to jest "WBStartup/FileTypesPath". Ja czegoś takiego nie mam w WBStartup. O co w tym chodzi?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.08 23:51
[#11] Re: Mime

@MDW, post #10

W moim systemie ten plik jest wlasnie w WBstartup. Moze u Ciebie jest np. w env-archive? Tak czy inaczej w 'ram:env/pathapp' powinienes miec wszystkie sciezki dostepu do programow domyslnych. Kilka dni temu musialem tego poszukac, poniewaz nie mialem (ze zrozumialych wzgledow) takiej sciezki wlasnie do Strange. Rozgladnij sie u siebie i daj znac bo sam jestem ciekaw....

[#12] Re: Mime

@Zbysiuk, post #1

Właśnie zainstalowałem tego Dziwaka na twardym. Zaczyna mi się
podobać. :)

[#13] Re: Mime

@Kamul, post #12

Witaj w klubie. Jest jeszcze ubogi, ale z czasem moze stac sie fajnym programem.

[#14] Re: Mime

@Zbysiuk, post #11

Przeszukałem całą partycję i nie mam tego pliku FileTypesPath. :) No
kurcze, co jest? Filetypy przecież działają. Ściażki dostępu do
programów edytuje się w tym systemowym GUI do MIME. Ambienta mam
sprzed kilku dni i aktualizuję go dosyć często. Nie wiem co jest
grane...

[#15] Re: Mime

@MDW, post #14

Ten plik pochodzi jeszcze z czasów gdy nie było edytora akcji MIME w Ambiencie. Można go używać, lub nie. Jest w jakimś packu gotowych filetypów.

[#16] Re: Mime

@MDW, post #14

U mnie też tego nie ma. Ale czy to nie był plik odpowiedzialny za
skopiowanie wszystkich filetypów do ramu podczas startu systemu? Jeśli
tak, to go wywaliłem dawno temu, bo korzystam z ENV-handlera. :)
[#17] Re: Mime

@Kamul, post #16

Tak ten plik jest odpowiedzialny za kopiowanie filetypow do ramu, nie wiem czy wszystkich ale wielu. Dlatego pisalem o nim i o ENV:w ramie. Poprostu jesli w nim nie mialem ustawionego setenv pathapp/strange SYS:utilities/strange/strange" to u mnie program nie dzialal - stad moje poszukiwania.
Przy okazji; jak sie to robi inaczej?

[#18] Re: Mime

@Zbysiuk, post #17

czasem nie ustawialo sie tego raz?chyba nie potrzeba tego bylo wrzucac do wbstartup ZTCW.

[#19] Re: Mime

@Zbysiuk, post #17

Ja mam zrobione tak, że katalog pathaps wraz z cała jego zawartością
mam w ENVARC:. Resztą zajmuje się envhandler - dostępny na Aminecie.
Działa to tak, że pliki (m.in. właśnie z pathapps) nie są wszyskie
kopiowane do ENV: podczas startu systemu, a jedynie gdy są potrzebne.
Za starych czasów pozwalało to na zaoszczędzenie kawałka pamięci i
znacznie przyspieszało boot system. Teraz nie ma to aż tak dużego
znaczenia.
[#20] Re: Mime

@Kamul, post #19

Teraz juz wiem. Kiedy przeszukiwalem system w celu znalezienia pathapps (bo takie cos mialem w env:), najpierw sprawdzilem ENVARC:(env-archive) w prefs-ach i tam tego nie bylo.Dopiero potem znalazlem ten plik w WBStartup - wszystko rozumiem.
Ciesze sie, ze Wam sie spodobalo (zabawa ze Strange)

[#21] Re: Mime

@Zbysiuk, post #20

Alfie "wyprodukowal" w miedzyczasie dwie nowe wersje Strange. Teraz mamy 0.13. Jest troche zmian. Nadal jednak nie mozna wczytac .html z dysku. Wyslalem mu uwage na ten temat. Jesli macie jakies inne to chetnie mu je podesle (lub przeslijcie sami). Prosil o raporty.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem