@Zbysiuk,
post #1
Przetestowałem coś takiego w firmie - na serwerze Novela była kolejka printserwera ze sterami z HP LJ5, z biegiem lat podłączałem do tego print serwera drukarki z rodzin HP LJ 2200 (z dupleksem), HP LJ 3200 (z dupleksem) i ostatnio HP LJ P2015d (też dupleks) oczywiście bez zmiany sterowników - wszystko działało bez problemów o ile pominie się ograniczenia narzucone przez stary PCL5 oraz archaiczne stery, czyli brak obsługi dupleksu o ile na Windzie również były sterowniki od LJ5, niska rozdzielczość i stara wersja HPRet a co za tym idzie kiepskie przejścia tonalne itd. Jednak po zainstalowaniu aktualnych sterowników drukarki na Windzie wszystko wracało do normy.
Miałem również sytuację, że podłączona do komputera z Windowsem drukarka Xeroxa (niestety nie pamiętam modelu, ale drukarka wyglądała trochę jak HP LJ4 - kartki wkładało się od góry) działała na sterach od HP, bo sterowniki od Xeroxa nie działały pod WindowsXP - po prostu drukarka na oryginalnych sterownikach, przy próbie druku wieszała windę. Z ciekawości wybrałem w oknie sterowników stery od HP LJ 2200 i poszło. :) Drukarka w ten sposób pochodziła do swojej śmierci. (sobie przypomniałem: nawet dupleks był ;) w sterowniku - tylko jakoś działać nie chciał w tym Xeroxie - nie wiem czemu... :D ).
Więc można chyba zaryzykować stwierdzenie, że język opisu strony PCL5 jest standardem, którego trzymają się również inni producenci drukarek.
Specyfikacje języka znajdziesz oczywiście w google

wpisując w okno wyszukiwarki słowo: PCL5
Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 21:22