[#1] pl5
Od jakiegos czasu zglebiam temat drukarek i sterownikow do nich. Chodzi mi przede wszystkim o HP. Chcialbym zasiegnac informacji, bo jak dotychczas, mimo usilnych prob nie dowiedzialem sie czy protokol HP PL5 gwarantuje kompatybilnosc sprzetu. Innymi slowy czy majac jeden driver np. do HP laserjet 2300 (ktora ten protokol wykorzystuje), bede mogl spokojnie uzywac jakiejs innej HP z PL5? Myle sie?
Niektore drukarki innych producentow posiadaja emulacje PL5 - czy jest ona 100%?
Czy moge gdzies znalezc specyfikacje tego jezyka?

[#2] Re: pl5

@Zbysiuk, post #1

Przetestowałem coś takiego w firmie - na serwerze Novela była kolejka printserwera ze sterami z HP LJ5, z biegiem lat podłączałem do tego print serwera drukarki z rodzin HP LJ 2200 (z dupleksem), HP LJ 3200 (z dupleksem) i ostatnio HP LJ P2015d (też dupleks) oczywiście bez zmiany sterowników - wszystko działało bez problemów o ile pominie się ograniczenia narzucone przez stary PCL5 oraz archaiczne stery, czyli brak obsługi dupleksu o ile na Windzie również były sterowniki od LJ5, niska rozdzielczość i stara wersja HPRet a co za tym idzie kiepskie przejścia tonalne itd. Jednak po zainstalowaniu aktualnych sterowników drukarki na Windzie wszystko wracało do normy.

Miałem również sytuację, że podłączona do komputera z Windowsem drukarka Xeroxa (niestety nie pamiętam modelu, ale drukarka wyglądała trochę jak HP LJ4 - kartki wkładało się od góry) działała na sterach od HP, bo sterowniki od Xeroxa nie działały pod WindowsXP - po prostu drukarka na oryginalnych sterownikach, przy próbie druku wieszała windę. Z ciekawości wybrałem w oknie sterowników stery od HP LJ 2200 i poszło. :) Drukarka w ten sposób pochodziła do swojej śmierci. (sobie przypomniałem: nawet dupleks był ;) w sterowniku - tylko jakoś działać nie chciał w tym Xeroxie - nie wiem czemu... :D ).
Więc można chyba zaryzykować stwierdzenie, że język opisu strony PCL5 jest standardem, którego trzymają się również inni producenci drukarek.

Specyfikacje języka znajdziesz oczywiście w google pomysł wpisując w okno wyszukiwarki słowo: PCL5

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 21:22
[#3] Re: pl5

@APC74, post #2

Dziekuje. To co napisales jest dosc wyczerpujace. Szczerze, to wlasnie tego oczekiwalem. Czyli standard jednak zachowano. To, ze nie chodzi dupleks to wiem - przed tym mnie ostrzegano, ale pocieszajace jest, ze emulacje sa, jak sie wydaje wierne.
Specyfikacje znalazlem.
Bardzo dziekuje.
P.S.
Jesli ktos ma jakies doswiadczenia w tym zakresie i moze sie nimi podzielic to bede zobowiazany.

[#4] Re: pl5

@Zbysiuk, post #3

Zajrzałem dziś na "szrot" zakładowy - Xerox jeszcze tam stoi, a model to:

Xerox DocuPrint P8ex Laser Printer
[#5] Re: pl5

@APC74, post #4

Wielkie dzieki, nie chcialem zebys sie az tak fatygowal. Poczytam troche o tym modelu (Xerox). Moje doswiadczenia z laserami zaczynaja sie i koncza na HP Laser Jet 4L, ale bede bogatszy o nowe bo wczoraj dowiedzialem sie ze jeden z moich znajomych ma 1018 (PCL5e) to sprobuje ja podlaczyc pod kilka driverow.

[#6] Re: pl5

@Zbysiuk, post #5

Ja mam w domu LJ 1010 (to ta sama rodzina co 1018), obecnie pod Win Vista jedzie na sterach od LJ1100 (bo Vista nie dorobiła się jeszcze sterów dla tego modelu, a te od XP nie instalują się). Na Pegu i MOSie tej samej drukarki używałem ze sterami LJ II.
[#7] Re: pl5

@wali7, post #6

Takie wlasnie sytuacje mialem z kilkoma Canonami. Uzywalem 5 roznych modeli i pracowaly na roznych sterownikach. Czasem bylo tak, ze w przypadku Amigi "oryginalny" driver byl gorszy od tego z innego modelu, ale byly to atrametowki. Niestety jak pisalem wczesniej nie mam doswiadczenia z drukarkami laserowymi - stad tez moje zainteresowanie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem