[#1] Zakup picoPSU
Wszystkich zainteresowanych zakupem zasilacza picoPSU informuję, że w przyszłym tygodniu zamierzam zamówić picoPSU-90 w USA. Obecnie poza mną są 2 chętne osoby, więc 3 sztuki picoPSU, z kosztami przesyłki z USA i VATem na granicy dają finalną cenę 119,27 zł (oczywiście trzeba doliczyć koszty wysyłki Polską Pocztą ode mnie do zamawiającego i mieć na uwadze, że podana cena może się zmienić). Ew. zainteresowani zakupem razem z nami proszeni są o kontakt ze mną na priv w celu ustalenia szczegółów.
Ostateczny dead time zgłoszeń to najbliższy wtorek.
Tu http://cgi.ebay.pl/PicoPSU-90-90W-12V-DC-DC-ATX-Power-Supply_W0QQitemZ130201698332QQihZ003QQcategoryZ80172QQtcZphotoQQcmdZViewItem można znaleźć opis tej konkretnie oferty. Cena w Polsce jest sporo wyższa (np. 230 zł na Allegro - chociaż nie jest to dokładnie ten sam model).
[#2] Re: Zakup picoPSU

@wali7, post #1

A do czego to właściwie służy? :) Zupełnie nie kumam co to jest. :)

[#3] Re: Zakup picoPSU

@MDW, post #2

Zasilacz do efiki na ten przykład?;>

[#4] Re: Zakup picoPSU

@Hugen, post #3

Taki mały? To jakiego grzyba ja mam te grzmoty w swoich obudowach skoro to może być wielkości pudełka od zapałek? :D

Wybacz lamerskie pytanie... Gdzie się to wkłada do prądu? :) Zwisają z tego 4 wtyczki. Pierwsza do do napędów ATA, druga to chyba napędy SATA, trzecia do płyty głównej i czwarta jakaś dziwna (DC JACK 2.5mm). A gdzie tu miejsce żeby wetknąć ten normalny kabel od zasilania, którego potem wsadza się do gnizadka w ścianie? :)

[#5] Re: Zakup picoPSU

@MDW, post #4

ta dziwna to na zwykly zasilacz 12V, w filmie jest pokazane strzałka w prawo

http://video.google.pl/videoplay?docid=-8171653520814387339

[#6] Re: Zakup picoPSU

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Zastanawiam się czy taki z laptopa 19V 75W by działał poprawnie.
Ale myślę, że chyba by było po Efice.
Może ktoś sprawdzał czy działa 19V zasilacz?
[#7] Re: Zakup picoPSU

@Leon, post #6

jak chcesz 19 V to raczej tego zasilacza musisz uzyc: http://cgi.ebay.ie/PicoPSU-120-WI-25-12-25V-Wide-Input-ATX-Power-Supply_W0QQitemZ130201698007QQihZ003QQcategoryZ80172QQtcZphotoQQcmdZViewItem
[#8] Re: Zakup picoPSU

@Leon, post #6

Raczej mógłbyś to użyć, aby tylko pasowała biegunowość i wtyczka.

Ostatnia modyfikacja: 01.03.08 18:17
[#9] Re: Zakup picoPSU

@Valwit, post #7

Zakres od 12 do 25V w sam raz dla mnie ja mam w domu same zasilacze w laptopach 19V (75-85W) w razie czego jak by 1 padł to zawsze mam zapasowy.
Ten PicoPSU 12V (90W) co znalazł wali7 nie jest wcale zły ale znów musiałbym szukać zasilacza 12V min. 40W.
Obecnie mam zasilacz 300W do Efiki i mi to wystarcza. Chyba dlatego, że rzadko kiedy ją załączam (czekam na MOSa).
Chciałbym włożyć Efikę do obudowy po zewnętrznej nagrywarce DVD Iomega ale niewiem czy w przypadku braku chłodzenia Efika się sama wyłaczy czy spali.
[#10] Re: Zakup picoPSU

@arti4-92, post #8

Wolałbym nie ryzykować zbyt duża różnica napięcia no chyba, że ktoś już sprawdzał i zna odpowiedź. 7V różnicy to jest już dużo, to tak jakby zamiast 5V dać 12V. Niemam pojęcia ale myślę, że byłaby zasmażka.
[#11] Re: Zakup picoPSU

@Leon, post #10

Nie wiem jak jest zbudowany picoPSU, ale myślę że te wyjściowe 12 V jest jakoś przetwarzane, to znaczy nie idze po prostu bezpośrednio z wejściowego 12 V...
a jesli nie, to zawsze możesz, jak radził Valwit, zdecydować się na tę (niestety droższą) wersję zasilaną do 25 V (tu laptopowy zasilacz jak znalazł - chociaż nie wiem, czy nie dało by się takiego przerobić na 12 V).
Z tym, że nie chciałbym mieszać zamówień - pewnie jest to możliwe, ale mogą powstać jakieś komplikacje i nieporozumienia - gdybym kupował tylko dla siebie, to może bym i się na to zdecydował, to w rachubę wchodzi róznież niemoja kasa - stąd proponuję ten picoPSU-90 zasilany 12 V dla wszystkich zamawiających - do Efiki jak znalazł, a ze znalezieniem zasilacza 12 V (nawet o większym amperażu) nie powinno być problemu. W ostateczności mozna znaleźć jakiś stary, miniaturowy zasilacz AT.
[#12] Re: Zakup picoPSU

@wali7, post #11

Póki co mamy 4 chętnych, co daje pełną kwotę 117,53 zł za jeden picoPSU-90
[#13] Re: Zakup picoPSU

@wali7, post #12

Listę chetnych zamykam dziś o północy, jutro zamawiam picoPSU. Jesli ktoś jest jeszcze chętny, prosze sie zgłaszać teraz.
[#14] Re: Zakup picoPSU

@wali7, post #13

Ja jestem chętny - wysłałem Ci informację na maila z profilu i gg.
Dzięki Piotrze za tę potrzebną i odważną inicjatywę.

wiosenny śnieg
efika mała
jak cena dolara

Niech to nieudolne haiku na razie wystarczy za podziękowanie.

[#15] Re: Zakup picoPSU

@il_capitano, post #14

odpowiem nieudolną rymowanką:

raz pewnego amigowca eksperta
z efiką lecz zasilaczem jak Gruba Berta
naszła refleksja: gdy dolar malutki
to zamiast wódki,
czy nowej obroży psu
lepiej kupić picoPSU

powiem: Stony - zaj....iście
jesteś na naszej liście

Ostatnia modyfikacja: 04.03.08 14:58
[#16] picoPSU zapłacone

@wali7, post #1

- lista zamówień na picoPSU została zamknięta we wtorek wieczorem
- 5 sztuk picoPSU zamówiłem w środę 6 marca i zapłaciłem przez PayPal
- według informacji które otrzymałem, paczka powinna iść 6-10 dni roboczych
- nie znam jeszcze ostatecznej ceny, gdyż zależy to od kwoty którą ściągnięto z mojej karty [nie wiem, czy PayPal nie nalicza jakichś drobnych opłat] i oczywiście od ew. VATu na naszej granicy.
- o dalszych postępach będę informował zainteresowanych via e-mail
[#17] Re: picoPSU zapłacone

@wali7, post #16

no wiec moj picopsu przyszedl dzis, zamowilem w ten sam dzien co postnalem tutal linka do wersji 12-25 V. zadeklarowany jako "gift" o wartosci 40 $, przyszedl ladnie bez nalepek wiec 0 cla i 0 vatu czyli za calosc 41 eur :)

zapomnialem dodac ze dziala z zasilaczami 12 V 13.8V 16 V i 19 V :) czyli de facto wszedzie

i jeszcze jeden dopisek: wysokosciowo jest dokladnie tej samej wysokosci co przelotka agp. na zewnatrz wystaje o 1 mm poza plyte efiki, ale mozna na upartego podgiac elementy tak zeby bylo tych samych rozmiarow

Ostatnia modyfikacja: 10.03.08 15:52
[#18] Re: picoPSU zapłacone

@Valwit, post #17

Czyli szło do Ciebie jakieś 6 dni roboczych, to dla naszego zamówienia wyszłoby coś koło tej środy. Zobaczymy :)
[#19] Re: picoPSU zapłacone

@Valwit, post #17

Kupiłeś Efikę? :)

[#20] Re: picoPSU zapłacone

@MDW, post #19

owszem :)
[#21] Re: Zakup picoPSU

@Leon, post #6

Zamówione picoPSU dotarły do mnie dzisiaj, mogę wypisać oficjalne zapotrzebowanie na prąd [z instrukcji obsługi]: 12 V regulated, min=2A, max=10A [load dependent]. Over-voltage shutdown will occur at ~13-13.5V.
Jak widać bezwględny [ale raczej niezalecany] max to 13-13.5V, zaś wyjściowe napięcie 12 V to dokładnie napięcie wejściowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem