[#31] Re: Nowe ficzery Ambienta

@kiero, post #26

> sigh, to JEST cos w stylu toolsdaemona

Domyśliłem się, ale...

> po prostu na razie nie ma czesci konfiguracyjnej (GUI)

...no właśnie. I dlatego wspomniałem o TD. ;)

I dobrze czytać że "na razie" ;)

Mnie do pełnej funkcjonalności jeszcze tylko brakuje czegoś w stylu Schedulera 1.3 (obecnie go używam pod MOS), i będe w pełni szczęśliwą MOfcą ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.03.08 11:22
[#32] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Solo Kazuki, post #31

do pelnej funkcjonalnosci czego? nie widze sensu dodawania funkcjonalnosci schedulera do desktopu jezeli mozna to zrobic (lub tym bardziej jest zrobione) osobna aplikacja.

[#33] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #21

a jaka ciekawa dyskusja :) Najbardziej bawi mnnie fakt, że wszędzie pisze się, nawet na execu, że wb niewiele się zmieniło od strony użyszkodnika od wersji 3.9, ale jak ktoś napisze to w kontekście ambienta to jest święte oburzenie. A wtręt jednego redaktora o tym, że nie wolno wypowiadać się na temat WB nie znając odpowiednio dobrze AmigaOS4 to już kuriozum. Cieszę się, że tam już konta nie mam :)

[#34] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #12

Zapisałem sobie przykładowy skrypcik, który podałeś do pliku tekstowego nazwanego "AmbientMenu01". Potem otworzyłem CLI i odpaliłem skrypik w ten sposób:

rx SYS:Prefs/AmbientMenu/AmbientMenu01

i dostałem taki komunikat:

Command returned 5/1:

O co chodzi? RexxMast jest odpalony na pewno. Przypisanie REXX: jest zrobione do SYS:S. Próbowałem też skopiować do REXX: ale rezultat jest ten sam (czyli żaden).

[#35] Re: Nowe ficzery Ambienta

@MDW, post #34

Mam ten sam problem, trochę kombinowałam i nie udało mi się uruchomić tego menu. Komunikat wyświetla mi się taki sam.

[#36] Re: Nowe ficzery Ambienta

@kiero, post #32

> do pelnej funkcjonalnosci czego?

Do pełnej funkcjonalności MorphOS. ;)

> nie widze sensu dodawania funkcjonalnosci schedulera do desktopu
> jezeli mozna to zrobic (lub tym bardziej jest zrobione) osobna aplikacja.

Wiesz... Scheduler ma jedną wadę... jest STARY. W związku z tym brakuje mu paru rzeczy, które mogłyby ułatwić życie zwykłemu użytkownikowi. Nie wspominając o bardzo nieestetycznym GUI Schedulera. Można by było także "sprzędz" TaskManager, Exchange, SysMonitor i Schedulera w jedno narzędzie. Wtedy można by było właściwie bez większych problemów zrobić praktycznie wszystko to, co można zrobić windowsowym task managerem (dla nieobeznanych: "to coś" aktywowane w windzie kombinacją CTRL+ALT+DEL)

[#37] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Solo Kazuki, post #36

ale co to ma do ambienta bo nie rozumiem?

[#38] Re: Nowe ficzery Ambienta

@kiero, post #37

Może zadam głupie pytanie ale do czego jest w ambiencie opcja zakładki?
[#39] Re: Nowe ficzery Ambienta

@MDW, post #34

U mnie nadal to menu nie działa. Heeeeeelp! :)

[#40] Re: Nowe ficzery Ambienta

@MDW, post #39

@MDW:

;BEGIN Arexx
RUN >NIL: REXXMAST
;END Arexx

Żadnego przypisania nie mam. Arrex sprawny? Sprawdź czy nie masz żadnych dubli, ew. wersje.

rexxmast 36.5 ( 9.04.91)
rexxsyslib.library 44.1 (25.12.99)
rexxsupport.library 34.9 (01-DEC-89)

P.S: Na #ppa! :P.

Waliemu obcięło /**/. Dodaj na początek skryptu i się ciesz :).

@Arbuz:

O zakładkach był już wątek na ppa. Zresztą dodaj i dowiedz się sam ;).

Ostatnia modyfikacja: 09.05.08 22:48
[#41] Re: Nowe ficzery Ambienta

@kiero, post #37

Well... może nie tyle bezpośrednio do Ambienta, co do systemu MorphOS. Jednakże można "dodać" taki program do update Ambienta ;)

[#42] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Korni, post #40

Korni:

Dzięki za pomoc - już działa. :) Wymieniłem RexxMast i biblioteki rexxa na ten stare z AmigaOS, dodałem komentarz na początku skrytpu i wszystko pięknie zadziałało. Trochę dziwne, że musiałem wymienić ARexxowe rzeczy na stare. Byłem przekonany, że mam stare. Od zawsze wiadomo, że MOSowy ARexx jest nieskończony i najlepiej go wymienić na ten z AmigaOS. I zrobiłem to lata temu. Nie kumam dlaczego znów miałem nowe. Możliwe, że menu działałoby z nowymi ARexxami po dadaniu tego komentarza na początku srkyptu. Nie chciało mi się sprawdzić. :)

No to lecę konfigurować menu. Dzięki wielkie za skuteczną pomoc! :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem