[#1] LCD i DVI
Chciałbym sobie sprawić taki monitor do Pegaza:
http://www.allegro.pl/item324335369_monitor_lcd_iiyama_x486s_b_gw_36m_cy_0_bad_pix_.html
Mam Radka 9250 i małe pytanie:
Czy to DVI normalnie zadziała pod MOS-em? Gdzieś czytałem że są różne rodzaje DVI a nie wiem jakie mam na Radku.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
[#2] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #1

Powinien zadziałać, bo to DVI-D, czyli najczęściej spotykane
Mój Peg też niedługo dostanie nowy monitorek z DVI, bo na starym z VGA obraz jest nienajlepszy
[#3] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #1

Ogólnie pewnie będzie ok. Ja nie uznaję LCD o rozdzielczości mniejszej niż 1600x1200 ale to moje zboczenie. :) Dlatego czekałem z kupnem LCD do czasu aż mnie będzie stać na taki, który ma 1600x1200. No ale tak jak powiedziałem - na pewno będzie działał i będzie fajny. :)

[#4] Re: LCD i DVI

@MDW, post #3

Też bym wolał 1600x1200 ale nie stać mnie a te tanie to jakieś podejrzane 20-stki Acera
Dzięki za pomoc

Ostatnia modyfikacja: 07.03.08 22:59
[#5] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #1

Działa normalnie.

Mam monitor LG, model L1972H i MOS pod DVI chodzi pięnie!! :)

--
Pozdrawiam - Piotr G.
[#6] Re: LCD i DVI

@quantor, post #5

Dzięki
[#7] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #6

a u mnie nie chodzi bo mos chyba nie obsluguje dvi w moim radku.
[#8] Re: LCD i DVI

@nelson, post #7

U mnie na radeonie dziala dvi bezproblemowo z monitorem MAG PS766D, dzialal na Radeonie 7000 i teraz dziala na radeonie 9000. W zasadzie DVI dzialalo od wersji 1.0 Morphosa....

[#9] Re: LCD i DVI

@Kaczus, post #8

A czy przed połączeniem LCD-ka robisz jakieś zmiany w ustawieniach?
Parametry to pewnie trzeba z książki wpisać? Bo takiego modelu jak zamówiłem na allegro nie widzę w Mosie.
[#10] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #9

Znalazlem model o podobnych parametrach i stworzylem wlasny. Edytujac tamtego...

Ostatnia modyfikacja: 10.03.08 13:43
[#11] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #4

Acer? hmm? Bardzo ładne kolory. Serio.

[#12] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #9

Eeee, nic nie trzeba wpisywać. Tak to było na CRT. :) Na LCD po prostu ustawiasz/wybierasz rozdzielczości takie jakie potrzebujesz (pamiętając, że ta dedykowana monitorowi LCD jest do normalnego użytku) w 60 Hz i tyle. Jeżeli podłączysz się przez D-SUB, a nie DVI to może coś tam nie pasować. Ale przycisk AUTO zrobi wszytsko w 2 sekundy i wszytko będzie grało. Co jak co ale idealnej geometrii to LCD odmówić nie można. To w CRT było wieczne kombinowanie, naciąganie częstotliwości, kręcenie geometrią. W LCD 99% problemów odpada. Wybierasz sobie w EditMode najgorsze (w rozumieniu CRT) tryby i wszystko jest gotowe do zabawy. Działa bezproblemowo.

Jedna mała rada. Jak już będziesz chciał odłączyć swój CRT i podłączyć nowy LCD to ustaw sobie jakiś padacki tryb w 60Hz. Na CRT pewnie masz jakieś 85-100 Hz i jak z takimi ustawieniami odpalisz MOSa na LCD to po prostu nic nie zobaczysz. Będziesz musiał albo podłączyć znów na chwilę CRT (ja tego nie mogłem zrobić, bo mi padł) albo zabootować MOSa z płyty i skasowac preferencje monitora z dysku.

[#13] Re: LCD i DVI

@MDW, post #12

Dzięki o to mi chodziło
[#14] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #1

I kupiłem ten monitor i pięknie śmiga i co lepsze PIĘKNIE ŁAPIE 1600x1200 a w instrukcji napisane że 1280x1024 no i ten bajer z czujnikiem światła w pomieszczeniu (automatyczna regulacja parametrów jasności) i czujnik ruchu na podczerwień jest naprawdę funkcjonalny. Polecam
[#15] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #14

I kupiłem ten monitor i pięknie śmiga i co lepsze PIĘKNIE ŁAPIE 1600x1200

Łapać to może i łapie. Niemniej matryca ma rozdzielczość 1280 x 1024, więc w wyższym trybie albo pomija niektóre piksele, albo skaluje, fundując Ci przy okazji "pięknego" blura. Ostry obraz na LCD masz tylko w jednej rozdzielczości - naturalnej rozdzielczości matrycy.

[#16] Re: LCD i DVI

@Arbuz, post #14

Tego 1600x1200 używaj tylko wyjątkowo jak naprawdę do czegoś trzeba. Normalnie tego nie używaj, bo po prostu nie widzisz niektórych pixeli. :) To tak jakbyś na obrazek 1600x1200 patrzył przez tekturkę, która ma 1280x1024 dziurki. Po prostu niektóre pixele uciekają. Obecne monitory LCD (na pewno także Twój) trochę starają się eliminowąć ten efekt rozmywając obraz jeżeli nie jest to dokładnie taka rodzielczość jaką ma monitor. No ale to bardzo źle wygląda. W jakiejś grze czy na filmie to luzik - może być ale na ekranie systemowym w którym patrzymy na małe literki to jest nie do przyjęcia. Przestaw koniecznie na 1280x1024. :) Ja mam tak w pracy i nie jest tak tragicznie jak wcześniej mówiłem. :D Ja mam po prostu zboczenie na punkcie rozdzielczości.

Fajnie, że działa. Ja tez się przekonałem do LCD. Teraz śmieję się ze swoich dawnych obaw czy wątpliwości dotyczących LCD.

[#17] Re: LCD i DVI

@MDW, post #16

Nie chodziło mi o to że pracuję w 1600x1200 ale o to że działa
[#18] Re: LCD i DVI

@MDW, post #16

Czy to normalne że nie mogę na LCDeku uzyskać rozdzielczości 320x240?

Edit: Działa tylko miałem ustawiony normal zamiast dublescan. Sorki

Ostatnia modyfikacja: 13.03.08 16:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem