Zastanawiam się z praktycznego punktu widzenia, jaką linię czasu wprowadzić w świecie Ondorr Drakmo. Dlatego zapraszam Was do dyskusji.
Czy dzień i noc powinny następować równolegle z naszym czasem w Polsce? Jest to o tyle istotne, iż zostanie wprowadzony zestaw grafik wszystkich lokacji podczas dnia, świtu/zmierzchu oraz nocy. I tak, przy wprowadzeniu czasu równolegle płynącego, jeżeli ktoś wchodzić będzie do gry na przykład wieczorami, zawsze będzie widział "nocne" grafiki. Wiąże się to z kilkoma innymi aspektami, jak choćby tym, że nasza postać może mieć naturę wampiryczną. Wtedy będzie mogła poruszać się swobodnie tylko w nocy, w dzień będzie musiała ukrywać się w budynkach, bądź nakładać na siebie pełne ubranie: cylinder, płaszcz.
Znowu, jeżeli wprowadzić, że na przykład w ciągu jednego rzeczywistego dnia w świecie Ondorr Drakmo mija 2 lub 4 dni, nie wiem, czy gracz nie straci orientacji. Można oczywiście powiedzieć: no wchodzisz do gry i grasz, reszta nieważna. No tak, ale wtedy powstaje pytanie: jak powinien biegnąć czas, czy sekundy trzeba mnożyć 2x lub 4x? Na pewno nie jest to dobrym rozwiązaniem dla kilku wprowadzonych już systemów, trzeba byłoby zrobić dwa czasy w grze, jeden do rzeczy technicznych, drugi do samej linii czasu, a potem jeszcze powiązać to ze sobą jeżeli chodzi o przyjazdy tramwajów, które zatrzymują się na przystanku na minutę i przemieszczają się na kolejny przystanek w ciągu jednej, dwu minut. Czy może skrócić czas trwania doby na przykład do 12 godzin (w przypadku 2 dni przypadających na jedną rzeczywistą dobę).
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest jednak wprowadzenie równoległego czasu, nie kłóci się to z "orientacją" gracza, sklepy i tak mogą być otwarte całą dobę, by nie wpływać na to, że ktoś specjalnie w dzień będzie musiał wchodzić do Ondorr by coś kupić w sklepie. No i łatwiej się umówić gdzieś, napisać ogłoszenie na słupie. W Arkadii - tekstowym LpMUD - rozwiązane jest to tak, że dni szybciej następują po sobie zaś wszelkie daty związane z terminami, jakimiś spotkaniami czy zjazdami kółek tematycznych ;P podawane są w odniesieniu do czasu rzeczywistego: spotkanie będzie miało miejsce 25. "przaździernika" (jakoś tak, do świata Arkadii nie może przenosić żadnych elementów "Naszego" świata - dotyczy to także Ondorr!!), gdy zegar wybije 18. Oczywiście w Arkadii nie ma zegarów, pora dnia jest opisywana przymiotnikowo, w Ondorr jest czas, są zegary.
Ostatnia możliwość jaka przychodzi mi do głowy, choć średnio mi się podoba, to kwestia: w ciągu rzeczywistej doby mijają dajmy na to 4 dni w Ondorr, ale czas wskazywany na zegarach, do którego jeżdżą tramwaje i do którego utworzony został rozkład jazdy jest rzeczywisty.
I'm confused

&