[#1] SAM440 i port MORPH OS-a?
SAM440 i port MORPH OS-a? No właśnie, co stoi na przeszkodzie (od strony technicznej) by przeportowac na SAM440 ten system. Może byłaby szansa na "sklonowanie" tej płyty (jeżeli potrzebny byłby inny procesor), po dogadaniu się z ACube i wydaniu SAM440 z MORPH OS-em. Dlaczego sie pytam, bo z jednej strony nie kryję , że parametry SAM440 jak dla mnie są lepszy niż Efiki, a z drugiej strony chciałbym poznać MORPH OS-a i stąd mój dylemat i rozdarcie. Kupno używanego Pegasosa nie wchodzi w grę. ( za drogi jak na używany sprzęt).

[#2] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #1

Po co portowac MorphOS-a na sprzet klasy Efiki ?
Obence trwaja prace nad skończeniem MorphOS-a na Mac Mini . Sprzet duzo szybszy , leprzy i tańszy.
Na portalu MorphZone pojawił sie podobny temat http://www.morphzone.org/modules/newbb_plus/viewtopic.php?topic_id=6122&forum=11

[#3] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #2

Wiesz używany sprzęt ma to do siebie, że się psuje znacznie częściej niż nowy. Ja chciałbym mieć kilka lat względnego spokoju. Swoją drogą to jak już ktoś zaproponował na forum mogli na imaca z G5 zrobić port. Ja jednak chciałbym nowy sprzęt. Cóż tak mam.

PS. Przeczytałem i zastanawiam się jak można zmodernizować maca mini? Mam tu na myśli szybszy układ graficzny lub więcej pamięci przy tym układzie. Poszukam, może coś znajdę w Internecie, choc szczerze wątpie w taką mozliwość.

Ostatnia modyfikacja: 15.12.2008 19:45:39
[#4] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #3

Co do technicznych to pewnie Acube musialo by spełnić wymagania MorphOS Teamu . Tak jak było to w przypadku Genesi i portu na Efike.

[#5] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #4

A jakie to były wymagania w przypadku Efiki? Po egzemplarzu dla każdego developera??
[#6] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Chaos, post #5

Poza wysyłka płyt do developerów Genesi zapłaciło również za portowanie

[#7] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #6

A ta suma to tajemnica handlowa? Albo przynajmniej w przybliżeniu coś o niej wiadomo?
[#8] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #3

No i znalazłem
http://www.myapple.pl/tuning-benchmark/11724-tuning-mac-mini-1-25ghz-1-5ghz-1-67ghz.html

[#9] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Chaos, post #7

To już pytanie do MorphOS Team

[#10] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #6

Gdyby było w tej cenie co SAM440 z Amiga os 4.1 , to byłaby chyba atrakcyjna propozycja. A może udałoby się przy okazji negocjacji zmienić układ graficzny na szybszy (choć to niekonieczne). Ile czasu mogłoby zająć portowanie systemu? Przy odrobinie dobrej woli (jakaś przedpłata w rozsądnej wielkości i rozsądny termin dostarczenia systemu i płyty głównej), to mogłoby się udać. Wbrew temu co piszą przeciwnicy tej płyty, to ona może pomóc zebrać dawnych fanów Amigi. Wiadomo, że nie w takiej ilości jak kiedyś, ale na początek wystarczy. Sprzęt jest nowy i ma parametry do zaakceptowania w nieco "zacofanym" amigowym świadku (cóż nie jest to sprzęt marzeń, ale wydaje mi się, że na poziomie Pegasosa z G3 600mhz).

Ostatnia modyfikacja: 15.12.2008 20:17:19
[#11] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #10

a moze byli i sa tylko fanami czasu mody.

Ostatnia modyfikacja: 15.12.2008 20:45:32
[#12] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #10

Co do zebrania amigowców to raczej pomógł by port OS4 na mini

[#13] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #12

tez prawda, bo dla fanow logo morphos to tylko linuks udajacy amige ;)

[#14] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Może. Tego nikt nie wie na pewno.

[#15] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #3

PS. Przeczytałem i zastanawiam się jak można zmodernizować maca mini?

To jak to jest, Samantha 440 Ci wystarcza, a Mac Mini za słaby?

[#16] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #4

Drako^lM napisał(a):

> Co do technicznych to pewnie Acube musialo by spełnić wymagania
> MorphOS Teamu . Tak jak było to w przypadku Genesi i portu na
> Efike.

Z tego co wiem, ACube bylo bardzo zainteresowane i zapewne gotowe udostepnic developerom Sam440. To raczej druga strona okazala calkowity brak zainteresowania.

[#17] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Grzegorz Kraszewski, post #15

Napisałem, że przede wszystki to chciałbym mieć nowy sprzęt ze względu na gwarancję, Mac Mini poza szybkim procesorem i większym ramem, to aż tak nie powala możliwościami (chyba?). Dobra zdecyduje się na maca, tylko sami piszecie, że te 32 mb ram ati ( to tu jest pies pogrzebany), to trochę mało. (Czytałem, że niby wystarczy, bo jest to jakoś rozwiązane. ) I co tu począć? Szczerze, to jestem totalnie ogłupiały. Nie chcę wyrzucać kasy w błoto na maca mini jeżeli nie będzie na niego MORPH OS-a lub będzie chodził jakoś kiepsko. Wolałbym już wydać kasę na Imaca z G5 na Allegro są już za 1400zł i moim zdaniem gdyby ceny Pegasosa oscylowały w tych granicach (Pegasos 2 1 ghz), to dla mnie byłby to zakup opłacalny (stosunek ceny do możliwości). Wiem hobby nie jest tanie i rozumiem to, ale piszę szczerze jak jest. Niestety jestem zmuszony wziąć kredyt na sprzęt i nie chcę "wtopić".

Ostatnia modyfikacja: 15.12.2008 22:25:11
[#18] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #17

Są też wersji Mac Mini z 64 MB vram

[#19] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #18

Wiem, ale trafienie takiej to prawie cud. Ciekawe dlaczego?

[#20] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #19

Nie jest tak źle. Jeśli się uważnie śledzi Alledrogo lub myapple.pl i dział giełda to można trafić na Maca Mini z 64MB. Ostatnio był za 650zł z uszkodzonym napędem, poszedł momentalnie. :D

[#21] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #17

Co tu począć? Szczerze, to jestem totalnie ogłupiały. Nie chcę wyrzucać kasy w błoto na maca mini jeżeli nie będzie na niego MORPH OS-a.

Nie lepiej zatem kupić go, wtedy, gdy już MorphOS będzie oficjalnie na niego wydany?

Wolałbym już wydać kasę na Imaca z G5

To w kontekście MorphOS-a byłoby zdecydowanie bardziej wyrzuceniem pieniędzy w błoto, niż zakup Mini. Chyba, że chcesz równolegle MacOS używać...

[#22] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@ender, post #17

Mac Mini poza szybkim procesorem i większym ramem, to aż tak nie powala możliwościami (chyba?).

W porównaniu do Sam440 na pewno powala.

[#23] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@szuler, post #16

To prawda. Nie rozdwoimy się - mamy za mało ludzi, żeby ciągnąć naraz dwa nowe porty. Tu nawet nie było się nad czym zastanawiać: robić port na hardware, którego może zostanie wyprodukowane kilkaset sztuk, hardware nieprzetestowany i produkowany przez firmę bez doświadczenia, czy port na sprzęt dobry, sprawdzony i choć z drugiej ręki to jednak dostępny bez większych problemów, produkowany w "nieco" większych ilościach. Nie mówiąc już o tym, że najsłabsze Mini jest szybsze i tańsze od Sam...

459.00 euro za hw + obudowa + hd + dvd + OS4... za to można by dwa Mac Mini z MorphOSem kupić :)

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2008 09:48:49
[#24] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Jacek Piszczek, post #23

a działa już sieć ?

[#25] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@rzookol, post #24

i muzyka?

[#26] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Sir_Lucas, post #25

Sieć ważniejsza :)

[#27] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #2

Po co portowac MorphOS-a na sprzet klasy Efiki ?

Po co było w takim razie portować MorphOSa na Efikę?

Jedną z podstawowych zalet systemu operacyjnego jest ilość sprzętu jaki obsługuje - ponieważ to się przekłada na jego popularność. Chociażby to miał być kalkulator Bolek, to lepiej żeby tam działał, niż nie.

[#28] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@MinisterQ, post #27

No na Efike już jest więc nie ma sensu portować na sprzęt podobnej klasy :)

[#29] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Drako^lM, post #28

Zawsze jest sens.

[#30] Re: SAM440 i port MORPH OS-a?

@Sir_Lucas, post #20

dokladnie za 700 zeta ;]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem