[#1] Jaki eMac pod MorphOS
Na stronie MorphOS jest napisane:

"* - Only 1.25 Ghz eMac models have been tested and are officially supported."

- Czy to oznacza, że na eMacu 1 GHz lub 1.42 GHz nie zadziała ?
- Czy faktycznie są jakieś różnice poza GFX oraz CPU które wskazywały by na to że Mos na takim sprzęcie nie zadziała ?

Poluje na jakiegoś eMaca na allegro i nie chcę się wkopać.

- Jak duża różnica wydajności jest między tymi 3 prockami (1, 1.25, 1.42) ?
- Czy mając 32 MB VRAM odczuje jakąś znaczną różnicę w stosunku do 64 MB ?

Wybrałem eMaca, ponieważ od kilku lat korzystam w domu tylko z laptopa i nie mam nawet monitora. Tak za nie wielką cenę, będę mógł się pobawić MorphOS, bez zbędnych dodatkowych kosztów poza kompem oraz systemem.

Jeszcze mam kilka pytań do samego eMaca bo na Macach się nie znam.
- Czy da się rozbudować w eMacu pamięć ?
- Czy da się wymienić kartę GFX ?
- Czy klawiatura i myszka są na USB ?

Kiedyś Mac miał myszkę z 1 przyciskiem więc sądzę, że od razu trzeba będzie ja wymienić jeśli nadal tak ma. Z tego nie da się korzystać, a przynajmniej ja nie potrafię i wywołuje u mnie dużą frustracje.

[#2] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Sventevith, post #1

Witam

W związku z tym, że w eMacu nie ma żadnej możliwości rozbudowy polecałbym jednak polowanie na PowerMaca.

[#3] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Sventevith, post #1

Wersja 1GHz nie pójdzie wcale. 1.42 prawdopodobnie zadziała (nie testowaliśmy), ale nie będzie na niej 3D.

W eMacu można ZTCW dołożyć RAMu i zmienić napędy - reszta jest na stałe. Klawiatura i myszka są na USB oczywiście.

Co do 2giego przycisku myszy, to MorphOS ma programik ShiftClick emulujący drugi przycisk.
[#4] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@pampers, post #2

Dzięki za odpowiedź. Czyli poluje na 1.25 Mhz :)

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 15:02:57
[#5] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Sventevith, post #4

napisz do uzytkownika KJB z ppa, ma na sprzedaz chyba emaca1.25

[#6] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@atarens, post #5

Chyba waćpan jaja sobie robisz ;)

Mam eMaca 1,25 i czekam na pełną obsługę dżwięku w następnej wersji MOSa.

@Sventevith

Ja za eMaca dałem 280zł + 50zł wysyłka.
Jak pisze pampers, lepiej PowerMac.
Dla mnie ten wygląd eMaca ma swój klimat retro :)
Z drugiej strony, jeśli zaoferowałbyś tyle samo co ja dałem... Hmmm

[#7] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@kjb, post #6

Powiedz, jeszcze czemu uważasz, że lepiej PowerMaca ?

Ile masz ramu w eMacu ?

Jak wygląda sprawa pod względem wydajności mac mini 1.42/1.5 vs eMac 1.25 vs PowerMac (które PowerMaci są mocniejsze od wcześniej wymienionych) ?

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 16:12:02
[#8] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Sventevith, post #7

Jeśli chodzi o wydajność pomiędzy 1.25 vs 1.42 vs 1.5 to przeogromnej przepasci nie ma.
Mini mac g4/1.5 jednak ciezko dostac a jak jest to jest dosyc drogi ze względu na 64MB vram a nie na szybkość cpu, sam takiego niedawno sprzedalem i to mysle ze mało chcialem mianowicie 700zł ale ciężko będzie w takiej cenie kupić.

Zostają mini 1.25 i 1.42 i emac1.25.
Tu już zależy kto co woli raczej bo wszystkie są szybkie i bez sensu co do mipsa zachwycać się że ten szybszy czy drugi.
Z eMaciem jest jeszcze jedna ciekawostka że pełnej obslugi mixera dzwieku nie ma, moze w 2.7 bedzie ulepszone (dzwięk oczywiście jest)

Oczywiście są jeszcze powermaki, tu tez tylko kilka wersji ma obsluge dzwieku, w innym wypadku trzeba dokupic sb.
Zegary powermaków są już jednak dosyć zróżnicowane i według mnie nie ma sensu kupować powermaka 400mhz czy nawet 700mhz, zarejestrujesz mosa na 400mhz i z takim zostaniesz a ta szybkosc juz pewnie nie do konca bedzie odpowiednia.
Powermaki sa tez w miare tanie wiec mysle ze od 887mhz w zwyz można celować.

Na tle powermaków eMac jak widać nie wyglada źle, szybki cpu i wbudowany monitor z tym ze zostaje 32vramu na zawsze (ale jakos wiekszosc uzytkownikow mini z 32vramu zyje i uzywa mosa nawet na wiekszych monitorach niz ten co jest w eMacu).

Wybór jest, jeden woli jedno inny drugie, wybór należy do Ciebie ;)

[#9] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@atarens, post #8

zarejestrujesz mosa na 400mhz i z takim zostaniesz

que? A czemu nie możesz podmienić procka/karty procesorowej po rejestracji systemu? Z tego co wiem, to nikt nie broni.

[#10] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@recedent, post #9

owszem, ale to znowu nowe koszty a przepasci cenowej pomiedzy wersjami 400 a 887 nie ma jakiejs strasznej wiec nie widze sensu pchania sie w starsze modele, (teraz na allegro poszedl jakis quicksilver za 61zł) poza tym taka karta cpu kosztuje co 2 albo i 7 powermaków ;) no i trzeba szukac ;))

I jeszcze to ze nowszy komputer to zawsze nowszy, lepsza szyna, lepsze pamieci itd

No ale przyznaje, mozna zrobic upgrade cpu (to takie amigowe ;)-

[#11] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@atarens, post #10

Zawsze można zrobić myk w stylu:

1. kupuję na Allegro szybszą wersję Maka
2. podmieniam karty procesorowe (szybsza leci do "zarejestrowanej" maszyny)
3. sprzedaję na Allegro "spowolnionego" Maka.

Proste. A przy odrobinie szczęścia można jeszcze na tym zarobić

[#12] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@recedent, post #11

Tylko w Makach taka podmiana procesorów nie jest taka prosta. Sam się na tym przejechałem, gdzie ten sam Mak (ten sam model, nawet takie same prcesory - chodziło o awarię płyty), ale wypuszczony pół roku później - i już procesory z tego nowego nie działały z płytą tego starszego.

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 19:32:27
[#13] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@atarens, post #8

Odpowiedz uzyskałem w innym temacie. Nie chodzi mi o wydajność dla samej wydajności, tylko co zyskuje a co tracę. Już wiem, że mając 32 MB są problemy z niektórymi efektami przy wyższych rozdzielczościach, a na 1.25 Mhz nie działają za bardzo filmy HD. Czy przy rozdzielczości w jakiej pracuje eMac są te problemy czy przy wyższych których i tak przy eMacu nie uzyskam, nie wiem.

W piwnicy znalazłem moją starą 17 CRT firmy NEC, jednak jej nie wyrzuciłem.
Zastanowię się nad PowerMac, lubi mini. Na pewno chcę kupić Maca bez klucza do MorphOS. Po testuje sobie sprzęt na demie jak mi nie będzie pasował, zawsze z małą stratą mogę sprzedać i kupić inny.

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2010 11:49:31
[#14] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Jacek Piszczek, post #3

Posiadam emaca 1.42 / 1 G ram / dysk 80 giga / grafika ATI 9600 ,64 ram.
MorphOS 2,6 pięknie działa z dzwiękiem.Jestem zadowolony ze sprzętu i systemu.
To moje początki pracy na tym zestawie.
:D
[#15] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@wblinski, post #14

To były 1.42 GHz z 64 MB VRAM ?

[#16] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Sventevith, post #15

eMaki ? tak byly, te ostatnie

[#17] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@rzookol, post #16

Dobra źle przeczytałem. eMaki faktyczne są nawet pytałem na początku tego tematu o taką wersje eMaca. 3d nie działa na nich.

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2010 23:37:17
[#18] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@Sventevith, post #13

Jeśli byłbyś zainteresowany do sprzedania ma eMaca 1.25Ghz w obudowie PC.
512MB ram, 40GB dysk i jakiś tam napęd optyczny.

http://img180.imageshack.us/g/dsc0203resize.jpg/

Pozdrawiam

[#19] Re: Jaki eMac pod MorphOS

@rzookol, post #16

Były tez 1.67ghz(widziałem na własne oczy, u mnie w szkole są).

[#20] MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@pampers, post #2

Na stronie MorphOSa jest info że MOS2.6 obsługuje dźwięk tylko w modelach 3.4 do 3.6.
Czyli jakie są to modele i jak szukać ich np. na Allegro?
[#21] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Andrzej Drozd, post #20

Digital Audio, Quicksilver, Mirrored Drive Door.

Mam na sprzedaż te 2 ostatnie, niestety MDD ma jakiś dziwny błąd i trzeba MOSa uruchamiać z altem, QS - z powodu błędu w MOSie działa tylko z Rage128 i Radeonem 7500 póki co.
[#22] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@madman15, post #21

Jest planowane wsparcie 3d dla kart 9600 ?

[#23] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #22

planowane jest ale nie pytaj kiedy bedzie

[#24] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Andrzej Drozd, post #20

@Andrzej Drozd

Tutaj dokładnie jest tabelka mapujące numerki na nazwy powermac.

http://www.morphos-team.net/releasenotes-2.6.html

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2010 23:34:52
[#25] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@madman15, post #21

A jak to jest z kartami gfx. Wystarczy kupić na allegro taką, którą wspiera MOS i będzie działała w MAC po wgraniu flaszki ?

Czy może trzeba wybierać konkretne modele, którym się uda zrobić aktualizacje ROM'u ?

I jeszcze jedno mi się przypomniało.

Czy to "1.25 GHz PowerPC 7455 (G4)x2" oznacza, że są PM z 2 prockami ?

Ostatnia modyfikacja: 02.11.2010 23:43:28
[#26] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #25

1.25 GHz PowerPC 7455 (G4)x2" oznacza, że są PM z 2 prockami

Są. Sam mam powermaca z dwoma procesorami, co prawda nie 2 x 1.25 GHz...

[#27] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #25

A jak to jest z kartami gfx. Wystarczy kupić na allegro taką, którą wspiera MOS i będzie działała w MAC po wgraniu flaszki ?

Czy może trzeba wybierać konkretne modele, którym się uda zrobić aktualizacje ROM'u ?

Flash, czasami trzeba coś przelutowywać, czasami jest jeszcze gorzej... Polecam stronę http://themacelite.wikidot.com/ati-flash , no a podobno najbardziej podatne na przerobienie są Radeony 9000 na referencyjnej płytce ATi (ZTCP czerwona, firma ATi lub Sapphire).
[#28] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@madman15, post #27

Po długim zastanawianiu się zakupiłem eMaca 1,25 Ghz. Odbiorę w przyszłym tygodniu. Pobawię się MorpohOS na nim, a w międzyczasie poszukam mini maca 1.5 Ghz:)

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2010 23:30:47
[#29] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #28

eMaczka odebrałem. Zakupiłem, bez klawiatury i myszki. Z jednej strony dobrze bo będę miał 2 przyciski w myszce.

Z drugiej jak bez klawiatury otworzyć CD ?

[#30] Re: MOS2.6 na PowerMac G4 model 3.4 do 3.6

@Sventevith, post #29

Wciśnij F12 na klawiaturze ;) Prawie każda klawiatura na USB powinna działać.

Ostatnia modyfikacja: 09.11.2010 19:56:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem