[#1] Efika wędrowniczka u _artiego ;)

Kurier dzis przywiozl. Ja, zaopatrzony w butelke rudej na myszach usiadlem, podpialem.... i swiat sie zatrzymal. Zona jak tylko zobaczyla, ze placze na widok TV Painta, poszla z facepalmem na twarzy bazgrac w Photoshopie i powiedziala, ze mam nie nabrudzic i/lub ewentualnie w niedziele posprzatac ;)

Dobra chlopaki. Do sedna - jak ustawic 1900x1080 a z reszta sam sobie juz poradze :]

O jaaa..... pierwsza Amiga w domu od 8 lat! OK

[#2] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #1

Cos mi z tego amigowania zostalo. Poradzilem sobie. Jakby ktos to czytal - moge zrobic update do 2.7?

[#3] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #2

Dobra, dalej mecze te rozdzielczosc, bo jednak nie jest do konca tak, jak trzeba. Whisky juz prawie wypita a ja dalej mam obraz panoramiczny... w pionie, i to wcale nie przez to 0.7 ;)

Czy jest jakis tool, ktory potrafilby ustawic Pixel Clock co-do-wartosci? Nie, jak w ustawieniach MOSa, w postaci suwaka?

Moj monitor ma 1920x1080 przy 67.500 KHz/60Hz i PC na 148.500 i za cholere nie moge tego ustawic...

PS: Dzieki za Kaske Kowalska na dysku ;)

[#4] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #3

A dłubałeś w Ustawienia/Systemu/Monitors? Tam możesz z tego co wiem ustawić prawie wszystko. Tutaj odpowiedni (chyba) wątek.

Co do update do 2.7 - śmiało. Plik morphos_2.7_efikainstall.img możesz bootować albo z załączonego pendrive albo z twardziela.

P.S. Kasia Kowalska? To nie moja sprawka :P
P.S.S. A właściwie to czemu w Hyde Parku, a nie w dziale "MorphOS"?

Ostatnia modyfikacja: 11.12.2010 08:27:33
[#5] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@recedent, post #4

Bo nie chcialem smiecic. Pewnie jeszcze bede mial sporo glupich pytan ;)
Odnosnie Ustawienia/Systemu/Monitors, to wlasnie tam nie moge tym suwakiem trafic.

[#6] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #5

Zacznij od wyedytowania monitora i jako pasmo przenoszenia ustaw przynajmniej 300 MHz. Potem sprawdź, czy nie masz w liście predefiniowanych trybów docelowej rozdzielczości. Jak masz, to spróbuj wybrać stamtąd.

[#7] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@G. Kraszewski, post #6

Zrobilem, jak mowisz Krashan, obraz jest ok, poza jednym - jest od rozciagniety tak, ze wychodzi poza prawa czesc ekranu. Pralka (jak ja nazywam ten obraz kontrolny) konczy sie przy prawej krawedzi. Z lewej strony jest OK.

Sprawa wyglada tak:
- jesli ustawie z automatu - jest tak, jak powyzej;
- jesli ustawie pixel-clock jak w specyfikacji monitora, to nie zgadzaja sie odswiezania dla tego trybu i obraz jest rozciagniety;
- jesli ustawie odswiezanie, takie jak w specyfikacji, pixel-clock sie nie zgadza, obraz miesci sie na ekranie, jest mniejszy niz jego powierzchnia ale kolory "faluja";

PS Jesli ten watek jest cenny, to niech go admin przeniesie do odpowiedniego dzialu.

Ostatnia modyfikacja: 11.12.2010 17:06:22
[#8] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #5

Bo nie chcialem smiecic. Pewnie jeszcze bede mial sporo glupich pytan

Ja bardziej jestem skłonny nazwać "śmieceniem" powracające jak bumerang tematy w stylu "Jak nagrać amigową dyskietkę na PC", albo "czy da się podłączyć monitor od PC do Amigi". Poza tym - pytanie nie jest głupie, szczególnie zważywszy na to, że jak dotychczas nie udało się znaleźć na nie dobrej odpowiedzi. Może akurat komuś jeszcze się ten wątek przyda, a w Hyde Parku raczej nie będzie go szukał (pomijając fakt, że mniej osób - być może znających odpowiedź - go w ogóle przeczyta).

[#9] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@recedent, post #4

P.S. Kasia Kowalska? To nie moja sprawka :P

Moja tez nie ;)

[#10] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@olahughson, post #9

Przyznaję się, moja :) i mojej dziewczyny OK
Ale jest tam też mniej "grzeczna muza"

Cieszę się, że sprzęt już służy u Ciebie _arti, życzę udanej zabawy i jeszcze raz wielkie dzięki dla "recedenta"

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 11:42:48

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 11:43:22
[#11] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #7

Stracilem nadzieje na ustawienie tego trybu... ale mam drugi monitor, tym razem 1680x1050, moze tam zlapie tak jak trzeba. Problem w tym, ze jest on na DVI (Applowski). Teraz mam takie pytanie - czy kupic przejsciowke do VGA czy jakas karte z DVI?

Jako, ze przejsciowka jest tez applowska, cena wlasciwie bedzie taka sama, jak karta wiec mi obojetne ;) Tylko, jesli karte, to jaka? 9200 bedzie OK czy cos szybszego? Fajnie by bylo cos szybszego, to bym dorzucil ja do paczki dla kolejnego uzytkownika w formie podziekowania.

EDIT: wlasnie zauwazylem, ze tylni panel nie bedzie pasowal. Pomysl upadl.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 14:46:09
[#12] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #11

Bamp! Podbijam, coby sie na liscie pojawilo ;)

[#13] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #11

Może zagadaj do Jacy na #PPA? Albo wrzuć posta na MorphZone? Jeśli nie masz tam konta i nie chcesz zakładać, to mogę Ci pomóc i sam założyć taki temat.

Co do przelotki - nie ma gdzieś nie-applowskiej VGA-DVI? Ja swego czasu zakupiłem przelotkę "w drugą stronę" - tzn. DVI-VGA (żeby podłączyć Mini do starego monitora) za jakieś śmieszne pieniądze w Carrefourze (ale co ja się najpierw ochodziłem po sklepach komputerowych za taką przelotką to moje :) ). A co do nowej karty - zawsze możesz wykonać nowy tylni panel :) albo po prostu go zdjąć - mocują go tylko śrubki do mocowania wtyczek VGA i serial, o ile dobrze pamiętam. Tylko pamiętaj, żeby podłożyć coś między twardziela a kartę, bo inaczej może być zwarcie. No i nie będzie to zbyt elegancko wyglądać (nie żeby mój "panel" wiele pomagał, ale zawsze ;) ).

Co do karty - jak pewnie zauważyłeś, gniazda USB/LAN wystają dość znacznie i będą kolidować z każdą nie "low-profile" kartą grafiki. Co prawda kartę da się wygiąć w riserze tak, że zmieści się każda, ale ryzyko uszkodzenia sprzętu rośnie (no i nie domkniesz obudowy). Nie wiem czy są dostępne niskoprofilowe wersje np. Radka 8500. No i przydałoby się pasywne chłodzenie do bezgłośnej pracy. Poza tym - pamiętaj, że to AGP jest trochę "udawane" - przez riser na PCI, więc nie wiem czy w ogóle jest sens ładować jakąś inną, nawet teoretycznie dużo silniejszą, grafę do Efiki. Nie miałem niestety możliwości wykonać np. porządnych testów porównawczych 3d z jakąś kartą o lepszych osiągach, więc kwestia pozostaje otwarta.

[#14] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@_arti, post #11

tylko, jesli karte, to jaka? 9200 bedzie OK czy cos szybszego? Fajnie by bylo cos szybszego

Będzie OK - oczywiście LowProfile co by się ładnie zmieściła obok gniazd LAN/USB...IMO nie ma po co kupować kart na R300, raz że nie ma (jeszcze) sterów 3D a dwa że Efika ze względu na swoją konstrukcje nie będzie wstanie wykorzystać mocniejszych karta graficznych.

ŁEDYTA: Koszer był szybszy.

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 15:52:17
[#15] Re: Efika wędrowniczka u _artiego ;)

@waldiamiga, post #14

Wychodzi na to, ze zakup karty rzeczywiscie jest bez sensu. Sprobuje moze z ta przelotka.

@recedent
Ha, DVI -> VGA rzeczywiscie nie jest problemem i kosztuje grosze. W druga strone nie jest juz tak rozowo i "troche" kosztuje. Wlasnie sie zorientowalem, ze nie ma takiej przejsciowki. Potrzebny jest konwerter za kilkaset zlotych :/

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 16:04:42
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem