[#1] MorphOS.pl?
Właśnie się u Was zarejestrowałem i wypada się przywitać :) Miałem kiedyś Amigę, a teraz tylko UAE, ale właśnie kupuję sobie sprzęt pod Arosa.

Zainteresował mnie też MorphOS, czy cos wiecie na temat adresu www.morphos.pl? Jest informacja, że będzie tam portal o tym systemie, wiadomo może kiedy i kto go będzie tworzył (tzn. czy użytkownicy czy może ktoś z twórców tego systemu)?

Pozdrawiam :)
Tomek
[#2] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #1

Portal będzie wkrótce na razie czytaj http://morphzone.org/modules/news/

AROS nie jest w stanie odpalić aplikacji 68k. MOS jest pod warunkiem, że nie korzystają bezpośrednio z układów specjalizowanych Amigi. Tego softu jest naprawdę dużo. To nie tylko programy ale także biblioteki.

Tutaj masz bazę softu na Mosa: http://morphos.lukysoft.cz/ Jest tam podział czy program jest napisany specjalnie na MOS, czy to program z Amigi Klasycznej na Mosie się odpalający (68k).

Ja swojego eMaca 1,25 Ghz zakupiłem za 300 PLN. Obecnie baza sprzętu na której działa MOS jest spora i wymieniona tutaj:

http://www.morphos-team.net/hardware.html :D

[#3] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #2

Portal będzie wkrótce

Ale wkrotce, tzn. w jakim czasie mniej wiecej? Chodzi mi też o to czy robią go ludzie związani z twórcami MOSa (developerzy) czy po prostu grupa użytkowników? Jak dla mnie to zasadnicza różnica.

AROS nie jest w stanie odpalić aplikacji 68k.

No przeciez jest UAE, wiec jaki to problem? Wiem, że to nie to samo z technicznego punktu widzenia (dla programisty), ale dla użytkownika tak samo - klikam i byle się uruchomiło :)

Za resztę informacji - dzięki wielkie. Ogólnie myślałem o Maku Mini, tym bardziej, że można go kupić niedrogo na Allegro, tylko później pozostaje koszt samego MOSa. A Aros jest darmowy.

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 09:11:03
[#4] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #3

Nie rozumiem, co za różnica kto tworzy portal ? Na to odpowiedzieć Ci nie potrafię może ktoś inny odpowie.

Nawet zintegrowane UAE to nie to samo co program działający pod systemem, poza tym tak jak mówiłem to także biblioteki.

Swoją drogą czy pomiędzy AROS<->UAE copy/paste działa ?

Możesz kupić Maca i odpalić demo. Jak się nie spodoba możesz komuś odsprzedać, dużo nie stracisz. Tylko abyś przy zakupie nie przepłacił.

Jak też nie wiedziałem czy mi się spodoba i z ewentualną odsprzedażą z niewielką stratą się liczyłem. Jednak po instalacji MOSA i 2 dniach zabawy zakupiłem pełną wersję. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 09:49:16
[#5] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #3

O morphos.pl była gadka na forum PPA i to tutaj powstał pomysł. Znajdziesz na pewno. :)

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 10:10:52
[#6] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #4

Swoją drogą czy pomiędzy AROS<->UAE copy/paste działa?

W świetle aktualnej wiadomości informującej spełnienie warunków tego bounty można przyjąć, że wymiana danych pomiędzy aplikacjami w UAE a aplikacjami AROSa przy pomocy schowka jest faktem.

[#7] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #4

Nie rozumiem, co za różnica kto tworzy portal ? Na to odpowiedzieć Ci nie potrafię może ktoś inny odpowie.

No właśnie dla mnie to zasadnicza różnica, bo jeśli tworzą developerzy MOSa to informacje są niejako z pierwszej ręki, a nie znam innej polskiej strony, gdzie można takie znależć.

Po komentarzach na PPA sądziłem, że to jakaś grupa od Was ma tworzyć MorphOS.pl, jeśli się mylę to jeszcze lepiej, bo to znaczy, że użytkowników MOSa jest więcej w Polsce niż sądziłem, a to super wiadomość :)

Możesz kupić Maca i odpalić demo. Jak się nie spodoba możesz komuś odsprzedać, dużo nie stracisz.

Fakt, ale czy MOS działa bezproblemowo na każdym Mini Maku z PowerPC? Czy są jakieś ograniczenia? Chodzi mi o takie rzeczy jak na Arosie, że działa, ale np. brakuje sterowników, itd. Jak to wyglądana na Mini Maku?

Jednak po instalacji MOSA i 2 dniach zabawy zakupiłem pełną wersję.

Ze mną pewnie będzie tak samo, ale zobaczymy :)
[#8] Re: MorphOS.pl?

@MDW, post #5

O morphos.pl była gadka na forum PPA i to tutaj powstał pomysł. Znajdziesz na pewno.

Dlatego myślałem, że to projekt związany z PPA i że dowiem się u Was kiedy można liczyć na uruchomienie, kto go tworzy itd. Waham się z zakupem Maka Mini + MOS i każdy taki fakt przybliża mnie do przekonania, że warto :) Chociaż i tak myślę, że MOS sam w sobie jest wart zakupu.

Ogólnie chodzi mi o to, czy można liczyć na jakiś bardziej oficjalny support ze strony polskich developerów? Z tego co wyczytałem to całkiem duża grupa osób.

A jaki sprzęt polecacie do OS4? Bo chcę też kupić ten system, tyle że później ze względu na fundusze. Tylko chciałbym mieć te systemy na oddzielnych kompach, aby nic nie kolidowało ze sobą.

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 11:05:25
[#9] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #7

Wiadomości będą z pierwszej ręki. :)

Użytkowników, MOS jest w Polsce zdecydowanie więcej niż OS4. Obecnie kiedy sprzęt pod MOS jest bezlitośnie tani w postaci Maców ta ilość się zwiększa. Przygotowywana jest także wersja MOS na PowerBooka, będzie to historyczne wydarzenie kiedy to system amigowy będzie natywnie bez emulacji działał na notebooku.

Nie będę pisał o przewadze MOS nad OS4 bo te informacje były już podawane wielokrotnie zaraz oskarżą mnie o bycie trollem.

MOS działa bezproblemowo na Mini Mac. Na stronie którą podałem są informacje co działa, a co nie jest wspierane przez MOS na różnych konfiguracjach Maków. Pod MOS najlepiej upolować wersję 1.5 GHz Mini Maca z powodu 64 MB VRam.

Zastanów się też nad PowerMac, tam karty graficzne mają więcej niż 64 MB VRam i jest możliwość rozbudowy konfiguracji.

VRam jest istotny jeśli chcesz używać wypasionego GUI z cieniami itp. Jeśli nie jest to dla Ciebie istotne, 32 MB wystarcza spokojnie tyle mam w swoim eMacu.

Jak będzie miał np. z allegro przykładowy sprzęt zapytaj na pewno uzyskasz informacje co będzie działało z MOS.

[#10] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #8

Na ppa (oraz na #ppa) postuje regularnie kilku członków MorphOS Team, więc wiele informacji jest przynajmniej weryfikowanych tu przez kogoś z Teamu. Nie wiem, co rozumiesz przez "oficjalny" support.

Do OS4 mogę Ci polecić Pegazosa 2 - mam na sprzedaż akurat :P
[#11] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #8

Jeśli chcesz sprzęt pod OS4 i myślisz o zakupie MOS to najlepszym rozwiązaniem będzie Peg. Odpalisz na nim i OS4 i MOS. Peg to sprzęt z 2 ręki nowego nie kupisz, ale z drugiej strony dostajesz sprzęt dobry, dużo wydajniejszy od nowych SAM i jednocześnie tańszy.

Nie miałem nigdy Peg, ale chyba da się zainstalować oba systemy aby ze sobą nie kolidowały.

[#12] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #8

Nie mam, nie używam, ale:

Do OS4 najszybszy dostępny będzie Pegasos II z G4 1GHz. Może jeszcze odkupić od Morphosowców, którzy przesiadają się na Maki.

Z dostępnych masz jeszcze nowe Sam440ep i Sam460ex przy czym ta druga płyta ma chyba nie do końca dopracowane sterowniki..
[#13] Re: MorphOS.pl?

@zyga64, post #12

Najmocniejszy obecnie sprzęt pod OS4 to SAM460Ex, jednak obecnie brakuje w pełni działających sterowników.

Tutaj masz obiektywną recenzję tego sprzętu: http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=57334

Wnioski z tej recenzji są jasne, do czasu poprawienia OS4 na ten sprzęt nie jest on warty zakupu. Nadmienić, należy że sprzęt ten jest dużo droższy od Peg2 a jednocześnie od niego wolniejszy.

[#14] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #2

AROS nie jest w stanie odpalić aplikacji 68k. MOS jest pod warunkiem, że nie korzystają bezpośrednio z układów specjalizowanych Amigi.

AROS PPC jest w stanie odpalić aplikacje 68k, w takim samym stopniu, jak MOS.

[#15] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #9

Przygotowywana jest także wersja MOS na PowerBooka, będzie to historyczne wydarzenie kiedy to system amigowy będzie natywnie bez emulacji działał na notebooku.

To "historyczne wydarzenie" miało miejsce wiele lat temu - znowu AROS.

[#16] Re: MorphOS.pl?

@Jacek Piszczek, post #10

Z jakim jest prockiem i za ile chcesz go sprzedać?
[#17] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #13

Sorki, ze sie wtracam, ale troche nie rozumiem. Na poczatku piszesz, ze sam460 jest najmocniejsza dla os4, a na koncu piszesz, ze peg jest najmocniejszy. Mogl bys wyjasnic co miales na mysli ? Ok, eot z mojej strony.

[#18] Re: MorphOS.pl?

@Andrzej Drozd, post #16

Zapewne ten.

[#19] Re: MorphOS.pl?

@APC74, post #14

Chyba o czyms nie wiem, AROS PPC jest w stanie odpalic aplikacje z klasycznego AmigaOS bez emulatora typu UAE?

[#20] Re: MorphOS.pl?

@APC74, post #14

AROS PPC jest w stanie odpalić aplikacje 68k, w takim samym stopniu, jak MOS.

serio?

[#21] Re: MorphOS.pl?

@Jacek Piszczek, post #10

Nie wiem, co rozumiesz przez "oficjalny" support.

Chodzi mi o cos takiego jak np. w Linuxie, ze na oficjalnej stronie dystrybucji mam linka czy formularz, gdzie mozna zadac pytanie. Ma to zalete, ze wiadomo gdzie pytac kogos kompetentnego, a po drugie odpowiedzi mozna zamieszczac na stronie i gromadzi sie jednoczesnie fajna baza roznych podpowiedzi dostepna dla kazdego.

A mozesz mi przeslac mailem dokladne informacje, jaki i jaka cena?

[#22] Re: MorphOS.pl?

@eastone, post #17

Mój błąd powinienem napisać jest najmocniejsza z nowych dostępnych rozwiązań. Peg2 to sprzęt używany.

[#23] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #13

Najmocniejszy obecnie sprzęt pod OS4 to SAM460Ex, jednak obecnie brakuje w pełni działających sterowników. Wnioski z tej recenzji są jasne, do czasu poprawienia OS4 na ten sprzęt nie jest on warty zakupu

No tak, nawet w przypadku Windowsa mimo wielu developerow sa na poczatku przy nowych wersjach problemy ze sterownikami, wiec az tak bardzo sie nie dziwie. Tylko w jakim czasie moga byc poprawki do OS4?

[#24] Re: MorphOS.pl?

@stefkos, post #19

AROS PPC jest w stanie odpalic aplikacje z klasycznego AmigaOS bez emulatora typu UAE?

Przeciez wiadomo, ze nie jest, nawet ja to wiem :) Tylko, ze jak masz skonfigurowany AmiBridge to po prostu klkasz i uruchamiasz. Na dobra sprawe nawet pod Windows mozna tak ustawic UAE. Tylko nie wiem czy o to chodzi.

[#25] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #21

Na IRC kanalł #ppa (dostęp do do niego jest też przez www)
http://www.ppa.pl/irc.html
możesz zadawać pytania ktoś zawsze pomoże. Przebywają tam też często twórcy MOS.

Jest jeszcze PPA idealne miejsce aby zadawać pytania, tutaj też często odpowiadają ludzie związani z zespołem pracującym nad MorphOS.

Forum jest lepszym rozwiązaniem, niż wspomniany przez Ciebie formularz.
Wątek na forum jest otwarty dla innych.
Na to samo pytanie nie trzeba odpowiadać wielokrotnie, jak by to miało miejsce w przypadku formularza.

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 18:29:42
[#26] Re: MorphOS.pl?

@monohrs, post #24

Po pierwsze to UAE nie załatwi sprawy bibliotek 68k. Druga sprawa to odczucia, nie wiem czy są takie same. Moim zdaniem nie.

Na początku nie docieniałem softu 68k i nie widziałem sensu tej wstecznej kompatybilności.

Jednak jest sporo softu naprawdę przydatnego i dobrze działającego. Ja osobiście mam TV Paint, który działa bardzo dobrze oraz ostatnio zainstalowałem World Construction Set po obadaniu mogę stwierdzić, że działa i obrazy generuje.

Wykorzystywał do GUI MUI więc wygląd od razu mam systemowy MOSA. :D

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 18:06:40
[#27] Re: MorphOS.pl?

@Sventevith, post #11

Bzdury piszesz , pokaż mi Pega2 tańszego od Sam 440??? Peg jest dużo szybszy od Sam ale na pewno nie tańszy , jeśli miałeś na myśli Pega1 to ceny są podobne , ale możliwości na pewno Peg1 lepszych nie ma . Bądz bardziej obiektywny...
[#28] Re: MorphOS.pl?

@vegeta, post #27

a ile wg Ciebie kosztuje sam440?

[#29] Re: MorphOS.pl?

@vegeta, post #27

O cenach Peg2: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&t=19845

Cena SAM 440 Flex:
http://www.vesalia.de/e_sam440epflex.htm

559 Euro x 3,9353 (kurs NBP) ~ 2199.

SAM440 EP jest tańsza na eFunzine 1999 PLN, ale nie wiem czy jest produkowanabo nie ma jej w sklepach zachodnich jak AmigaKit czy Vesalia ?

Nie piszę bzdur.

Ceny SAM460EX wyglądają następująco:
http://www.vesalia.de/e_sam460ex[7179].htm

898 Euro x 3.9353 (kurs NBP) = 3533
za co otrzymujemy komputer z OS4 bez obsługi dzwięku, 3D oraz sterownikiem SATA tak działającym, że sklep z powyższego linku doradza zakup na odzielnej karcie.

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 19:16:45
[#30] Re: MorphOS.pl?

@rzookol, post #28

Ja kupiłem za 1500zl Sam flex na gwarancji, chciałem kupić Pega2 by mieć jeden komputer + 2 systemy ale okazał się duuużo droższy i zrezygnowałem , a w zamian kupiłem Sam i P.Macka
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem