No jestem po kolejnej bitwie. To naprawde jakies nienormalne sie juz staje. Od wczoraj 22:00 komputer wylaczony przez kilkanascie godzin ( ale zasialnie na listwie nonstop ). Dzisiaj po pracy zdarzylo sie tylko raz, ze musialem wylaczyc go i wlaczyc ponownie. Robilem kilkanascie , jak nie kilkadziesiat prob. Resety przez panel, przez komende z OF reset, wylaczanie prze shut-down z OF i ponowne uruchamianie. Bez najmniejszych problemow sprzet sie uruchamia.
Kolejna sprawa - opisalem wczoraj problemy i wyslalem zapytanie do gosci z bplan'u. Odpisal mi Thomas Knabel.
1. Jesli chodzi o problemy z randomowym uruchamianiem - napisal podobnie jak Wy, ze najpierw polaczenie z pc i hyper terminal, bo na odleglosc nie mozna nic napisac. Moze to byc powiazane z pamiecia, albo z czyms zupelnie innym.
2.
Ta zwieszka OF glownie powodowana jest ( jak zreszta koledzy tutaj napisali ) klawiaturami USB. W przypadku klawiatury PS/2 (uzywam z pegiem) Jego zdaniem ten blad nie powinien wystepowac. Ok, szczegol.
3. Teraz najlepsze. Zapytalem rowniez o brak mozliwosci zapisania na stale innych, niz defaultowe ustawien prze setenv w OF. Standardowe ustawienia w moim przypadku posluzyly za przyklad :
"setenv boot-file boot.img ramdebug"
"setenv boot-device /pci/ide/disk@0,0:0"
"setenv auto-boot-timeout 3000"
"setenv auto-boot? true"
potem szybki test "printenv" aby sie upewnic, ze wszystko jest ok i potem komenda "boot" i normalnie mos2.7 uruchamia sie pieknie. Wedlug podrecznika i roznych innych zrodel, po restarcie albo wylaczeniu i wlaczeniu kompa, te ustawienia powinny zostac zapamietane i system powinien sie ladowac jzu automatycznie. W moim przypadku jest jednak inaczej i wszystko wraca do :
http://cactoos.untergrund.net/pegproblem/printenv_default.jpg
OK. Jakze sie ucieszylem, gdy przeczytalem, ze powinienem uzyc na koniec komendy "nvstore" aby na stale zapisac zmienne w OF, no wiec zrobilem jeszcze kilka prob z "nvstore" ( o ktorej to komendzie nigdzie nie pisze na stronach, albo nawet w manualu do komputera ).
Klapa ponowna - nawet po "nvstore" ustawienia wracaja po resecie. Napisalem do goscia raz jeszcze i odpisal, ze - zakladajac dodatkowo, ze robie wsystko poprawnie - pierwszy raz ma do czynienia z takim problemem, chyba... ze to komp uzywany i ktos sie "bawil" i Flash jest zabezpieczony przed zapisem. Generalnie bardzo pomocny czlowiek, jestem pozytywnie zaskoczony obsluga "klienta" i profesjonalizmem ( przeciez to stary komp, bez gwarancji, nie musial nawet niczego tlumaczyc ). Napisal , ze jeszcze mam mu przeslac te logi z terminala - byc moze tam cos jeszcze bedzie. Napisal tez, ze jesli faktycznie Flash zostal w jakis "cudowny" sposob zabezpieczony przed zapisem, to tak naprawde nie jest to problem, i bplan mi to zrobi bez problemu. wstepnie od 4 - 6 tygodni, 130-140 euro + koszta wysylki (jakies 30-40 euro). Narazie podziekowalem za pomoc i ... musze to przemyslec