@uran,
post #1
Ciekawa to jest sprawa...
Sam nie jestem pewien czy wszystko pamiętam, ten news to chyba pierwszy news na 'silniku' php. Wczesniej były one wklejane przeze mnie w htmlu, korzenie PPA, o ile dobrze pamiętam sięgają strony http://www.kki.net.pl/~amiganet (nie ma tej strony już na KKI).
Nazywała się Polska Strona Amigi. Być może działałem tam około roku. Pomagałem tam znajomemu prowadzić tą stronę, po pewnym czasie dał mi pełen dostęp do konta, oraz aliasu na PRV.PL, przekazał mi 'władzę' i zacząłem sam prowadzić tą stronę.
Postanowiłem gruntownie zmienić oblicze strony, oraz jej ideę.
Liste dyskusyjną PPA założyłem 4-go października 2000, pierwsza wzmianka o skrócie i nazwie PPA datowana jest na 15-go listopada 2000, tego dnia Marcin "GumBoy" Grąziowski na moje pytanie o nową nazwę zaproponował nazwę: Polski Portal Amigowy!
Jednak wtedy strona była bardzo biedna (dopiero powstawały Emulki), było kilka opisów gier, oraz newsy newsy i moim zdaniem nieco dziwnie na tle zawartości brzmiało w nazwie słowo 'Polski'. ;)
23-go listopada 2000 dołączył do nas Dziulas, zrobił nam wystrój strony, który jest używany do dziś, z niewielkimi modyfikacjami palety.
W styczniu 2001 dołączył do nas Arhan z Galerią YAMa.
Tak się mniej-więcej przedstawia krótka historia korzeni PPA.