Forum » PPA
[#1] Poczatki PPA
Jako ze troche mi sie nudzilo, a PPA robi sie najpowazniejszym portalem amigowym w Polsce, postanowilem celem samodoinformowania, odnalezc pierwszy news na PPA (tak tak, ja miewam takie fazy :) ). Oczekiwalem czegos w stylu "Witamy, Zapraszamy" itd, a tu zonk :) Najstarszym newsem jaki znalazlem (w sumie nawet bez wiekszego trudu), Bylo cos o 3 nowych grach na Amiga Online Games z dnia 22 pazdziernika 2001. Czy to rzeczywiscie jest pierwszy news? Czy moze miala miejsce jakas awaria ktora usunela poprzednie nowinki? Czy 22.10 to urodziny PPA? Jakie byly poczatki PPA? Czy moznaby dla Ciekawskich, w dziale Komu Piwo na przyklad, opisac poczatki PPA? :) PPAzdrawiam :)

[#2] Re: Poczatki PPA

@uran, post #1

Mnie szczerze tez to bardzo interesuje !

Wkoncu PPA to moja nr.1 stronka w przegladarce ! :D

I ciagle super sie rozwija !

Gratulacje chlopaki ! Tak trzymac ! :)

(nie zeby to bylo jakies tam wazeliniarstwo ;) 8))

[#3] Re: Poczatki PPA

@uran, post #1

Ciekawa to jest sprawa...
Sam nie jestem pewien czy wszystko pamiętam, ten news to chyba pierwszy news na 'silniku' php. Wczesniej były one wklejane przeze mnie w htmlu, korzenie PPA, o ile dobrze pamiętam sięgają strony http://www.kki.net.pl/~amiganet (nie ma tej strony już na KKI).
Nazywała się Polska Strona Amigi. Być może działałem tam około roku. Pomagałem tam znajomemu prowadzić tą stronę, po pewnym czasie dał mi pełen dostęp do konta, oraz aliasu na PRV.PL, przekazał mi 'władzę' i zacząłem sam prowadzić tą stronę.
Postanowiłem gruntownie zmienić oblicze strony, oraz jej ideę.
Liste dyskusyjną PPA założyłem 4-go października 2000, pierwsza wzmianka o skrócie i nazwie PPA datowana jest na 15-go listopada 2000, tego dnia Marcin "GumBoy" Grąziowski na moje pytanie o nową nazwę zaproponował nazwę: Polski Portal Amigowy!
Jednak wtedy strona była bardzo biedna (dopiero powstawały Emulki), było kilka opisów gier, oraz newsy newsy i moim zdaniem nieco dziwnie na tle zawartości brzmiało w nazwie słowo 'Polski'. ;)
23-go listopada 2000 dołączył do nas Dziulas, zrobił nam wystrój strony, który jest używany do dziś, z niewielkimi modyfikacjami palety.
W styczniu 2001 dołączył do nas Arhan z Galerią YAMa.

Tak się mniej-więcej przedstawia krótka historia korzeni PPA.
[#4] Re: Poczatki PPA

@SirLEO, post #3

Chcialem sie zapytac o pewien szczegol. Napisales ze rozwiniecie skrotu
PPA to Polski Portal Amigowy. Jesli sobiew dobrze przypominam to poprzednie
rozwiniecie tego skrotu brzmialo Prywatny Portal Amigowy.
Bylo nawet odpowiednie logo na ktore trzeba bylo kliknac aby wejsc dalej
[#5] Re: Poczatki PPA

@Phibrizzo, post #4

Tak, zgadza się, było Prywatny, gdyż ideą było zebranie wielu prywatnych stron polskich o Amidze pod jeden adres, którym był alias www.amiga.prv.pl.
Zmieniliśmy jakiś czas temu słowo Prywatny na Polski (po dlugiej dyskusji), stwierdziliśmy, że obecny wygląd całości i zawartości, oraz to, że PPA jest jednym z trzech największych portali, wobec czego zasługuje na takie wyróżnienie. Nie udało nam się razem z tą przemianą zrobić pewnej rzeczy, która by uzasadniała zupełnie tą zmianę, ale myślę, że jeszcze nam się to uda. :)
[#6] Re: Poczatki PPA

@uran, post #1

Odgrzeje trochę temat :)

Niedawno odkryłem (bo nie znałem wcześniej) stronkę http://web.archive.org, dzięki której można sprawdzać jak kiedyś wyglądały dane strony. Korzystając z tej stronki sprawdziłem jak wyglądała np. strona PPA kilka lat temu, przede wszystkim jak się prezentowała ze względu na zawartość portalu. Ciekawscy mogą sprawdzić archiwa sieciowe w podanych niżej linkach i porównać z tym co jest na stronie PPA teraz. Co się zmieniło i jak bardzo ze względu na zawartość strony :)

[#7] Re: Poczatki PPA

@uran, post #1

Na zakończenie dodam jeszcze, że ofijalnie początek PPA można datować na 18.08.2000. Wtedy to przejąłem władzę. ;)
[#8] Re: Poczatki PPA

@SirLEO, post #7

I hucznych urodzin nie bylo ?

[#9] Re: Poczatki PPA

@uran, post #1

No jakoś tak wyszło, przegapiłem te wszystkie daty. Dziś konkretną natrafiłem, gdzie pisze kiedy się zmienił admin strony. :)
Ale mamy nadzieję, że kolejne, piąte i okrągłe będą huczne! :>
Zmian było dużo przez ten czas, jednak to nie koniec! Nie znacie dnia ani godziny... :D My zresztą też nie znamy.
[#10] Re: Poczatki PPA

@SirLEO, post #7

Oj chyba mi się wydaje że było to ciut wcześniej ;)
W CoverCD ACSu 3/01 znalazłem archiwum PPA z roku 2000. A najstarsze newsy datowane są na 14.08.2000 :D.

I tak PPA rox ! !

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem