Forum » PPA
[#1] Lepsze gry w Strefie gier.
Mam propozycje a by strefe gier podzielić na 2 strefy.A to gry nowe i nowsze a 2 to gry stare i najstarsze. W tej pierwszej mogły by być takie ggry jak właśnie HereticII, QuakeII, Myst, Npalm, Shogo, Wipeout2097, aby blaszakowcy się z nas nie śmiali, że na Ami to nie ma już fajnych gier.
[#2] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #1

Zależy od nastawienia. Przecież gra, niezależnie czy stara czy nowa ma swoją grywalność i swój klimat. Nie rozumiem jak można się śmiać ze starych gier i tym bardziej jakoś się bronić przed takim idiotycznym zachowaniem tych co się z tych gier śmieją. A niech się śmieją. Kiedyś takie gry były i wielu w nich grało, nadal wielu gra, niektórzy tylko dla nich szukają emulatorów na sieci. W jakim celu śmiać się, że kiedyś był popularny taki komputer jak Spectrum, C64, A500 czy IBM/286? Kiedyś tego ludzie używali. Nowe gry powinny powstawać rzecz jasna na Amigę, ale nowe gry nie zastąpią starych. Stare co najwyżej mogą się znudzić i sprawiać po latach wrażenie na monitorach (a nie telewizorach), że są za bardzo pikselowate i grafika do niczego, etc. Ale wiele gier jest i będzie niepowtarzalnych. Owszem, można tworzyć jakieś klony gier starych, tyle że z lepszą grafiką, etc., ale z pewnością nie będzie to w większości przypadków to co było w oryginale.
Dlatego też akurat tych "blaszakowców" co piszesz, że się śmieją nie rozumiem. Może akurat są zbyt młodzi by pewne rzeczy zrozumieć więc nie ma sensu się dalej rozpisywać.

[#3] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@grxmrx, post #2

Dokladnie, jedynie moznaby zrobic w kazdym dziale podzial na dwie czesci: GFX oraz AGA-UAE, lub przynajmniej zaznaczyc jakas ikonka wszystkie dzialajace pod GFX. Bedzie latwiej i nowy uzytkownik bedzie od razu wiedzial czy odpalac odrazu, czy z AGA/UAE.
[#4] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@grxmrx, post #2

oWszem ja też ichg nie rozumiem sam do moment kiedy sprzedałem Ami grałem w takie gry z wielką przyjemnością. A Ami sprzedałem niedawno i kupie nową. Ja mam na myśli tylko uświadomienie im, że na Ami są dobre gry (w rozumieniu Pctowców - może to być nie wiem jak głupia gra z dobrą grafą) i nadal powstają. I ja też bym sięz tego w pewien sposób zadowloił bo jak bym chciał znaleźć grę którą zaprezentowąc blaszakowcu nie musiałbym szukać we wszystkich grach tylko bym socie wszedł w gry "Gfx" "Nowe i nowsze" czy coś takiego i był by finał. Ale pomysł z ikonkami też jest dobry.
[#5] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #1

A to gry nowe i nowsze a 2 to gry stare i najstarsze. W tej pierwszej mogły by być takie ggry jak właśnie HereticII, QuakeII, Myst, Npalm, Shogo, Wipeout2097

Stare, nowe - pojęcia względne i granica między nimi jest bardzo płynna. Dla jednego grą starą jest Lotus 2, a dla innego Quake 2.

aby blaszakowcy się z nas nie śmiali, że na Ami to nie ma już fajnych gier.

Po pierwsze - czego "natywny" blaszakowiec szuka na PPA?
Po drugie - dla blaszakowca oznaczenie Heretica II, Quake 2 czy Mysta jako gier nowych też wywoła salwę śmiechu.
[#6] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Andrzej Drozd, post #3

Jak to nazwałeś, nowy użytkownik, powinien najpierw przeczytać recenzję/artykuł. A w każdym napisane jest jakie są wymagania. Oznaczenia dodatkowe można co najwyżej zastosować w "klepsydrze", która jest na dole recenzji. Nie widzę jednak sensu dodatkowego wstawiania obrazków, które bądź co bądź, ale stronę z dużą ilością obrazków (a takie są recenzje gier) będą dodatkowo obciążać.
[#7] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@mailman, post #6

No tak, ale mialem na mysli tylko ulatwienie. Czasami na Aminecie pokazuje sie jakis patch ktory umozliwia aby gra ruszyla na GFX. Znam osoby ktore nie dotkna zadnej gry pod AGA, poniewaz nie moga lub nie chce im sie podlaczac monitora pal/telewizora, a jednak uae sie zolwi. Czy ktos pamieta ze Alien Breed II (The Killing Grounds) doczekal sie patcha na GFX? Mi ta gra jak najbardziej kojarzy sie z AGA, a co gorsze z bardzo okrojona wersja dla CD32 (wersja 2MB)...OK, nie bylo rozmowy :)
[#8] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Andrzej Drozd, post #7

A czy ktoś sprawdzał tego patcha? Poza tym do Alien Breed 3D II wypuszczono źródła. Ciekawe czemu nikt tego nie chce przeportować na coś bardziej systemowego...
[#9] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@mailman, post #8

mailman napisał(a):

> Ciekawe czemu nikt tego nie chce
> przeportować na coś bardziej systemowego...

Nie przeglądałem źródeł, ale chyba nie będę daleko od prawdy jak powiem, że powodem tego było napisanie gry w 100% w asemblerze.

[#10] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Andrzej Drozd, post #7

Lista gier, które można wypromować znajduje się na przykład na stronie:
http://polo.po.opole.pl/~pch/svga/index.html

[#11] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@grxmrx, post #9

Tak. Były w ASMie, tak jak wszystko co TEAM17 stworzyło...
[#12] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@mailman, post #8

Kiedys probowalem na WinUAE, na jednej z pierwszych wersji JIT (tylko tu mam dostep do karty GFX dla AmigaOS) i gra nie ruszyla, zreszta nie ruszyla takze na emulacji AGA. Z dokumentacji wynika ze na 060 i Cybervision64 wyciaga 24fps

http://us.aminet.net/game/patch/TKG-Patch.lha
[#13] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@grxmrx, post #10

Tak, tylko ze z tej listy na CGX/P96 pojdzie tylko okolo 20-40% gier z tej listy. Pozostale pojda "tylko" na kosciach AGA w trybie DblPal/Multiscan na monitorach SVGA. Oczywiscie wszystkie sa systemowe co nie znaczy ze uzywaja GFX (wiekszosc starszych pozycji).
[#14] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@mailman, post #8

Ja sprawdzalem na 060 i Voodoo. Gra sie coprawda odpalila w jakiejs dziwnej rozdzielczosci, ale byla kompletnie niegrywalna ze wzgeldu na stabilnosc, a w zasadzie jej brak. Jesli chodzi o predkosc to bylo calkowicie plynnie. Na Pegazie free no body move.
[#15] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@mailman, post #5

Czy to znaczy, że na Ami nie ma już nowych "ładnych" gier???
[#16] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #15

Narazie nie ma, liczymy na porty z innych platform :) (jak dla mnie to tyle zostalo mi nieprzemierzonych przestrzeni "wsrod starych gier" ze hoho!). Jak wczesniej wspomnialem, na Amigach G3/G4 mozna pograc na LinuxiePPC i MacOSie :)
[#17] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Andrzej Drozd, post #16

Nalezaloby jeszcze cos dodac. Poki co na rynku gier jest kryzys. Od czasow TombRaidera (SUPER!), Quake i Resident Evil (silentHill) w swiecie gier sie nic nie dzieje...Powielane sa te same scheamty, czesto beznadziejnie skonstruowane choc posiadajace genialna grafike. Niechcialbym uzyc niewalasciwego slowa, ale poprostu jest DNO. Mam nadzieje ze tworcy gier powroca do starych genialnych pomyslow i stworza cos niepowtarzalnego, a nie superdoproacowanego (ze dech zapiera) graficznego dziadostwa, ktore nudzi sie po jednym dniu...
[#18] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #15

Znowu używasz względnych pojęć. Dla jednego ładne jest to, dla drugiego co innego. Jeden lubi Picassa inny woli Kossaka.
[#19] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #15

Co znaczy ładnych??
Na ami gram w UFO:Enemy unknown, nie ma to pięknej grafiki, ale ... właśnie ale jest to zajebista gra, nowa wersja UFO:Aftermath to dno, ma łądną grafę i co z tego, grywalnośc tej wersji oscyluje w granicach ZERA :), to samo z innymi gierkami, piekna grafika to nie wszystko :)
[#20] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Olo, post #19

UFO jest super tylko, że nie działa na GFX (po zakupie karty gfx pozostało mi jeszcze troszkę do kolejnego ukończenia ale co zrobić:/):((( A szkoda, bo grywalność jak dla mnie jest boska...
[#21] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Andrzej Drozd, post #16

A jak wygląda granie pod MacOsem na Pegazie i A1 mi wiadomo tyle, że musi być emulator ja sam nigdy nie emulowałem więc nie jestem wtajemniczony jak to wygląda . Moje pytanie brzmi.:
1)Czy gra pod emulatorem uruchamiać trzeba w sposób.:
-emulator i dopiero z pod systemu MacOs grę?
Czy to wygląda tak jak na Ami, że gra się uruchamia z pod systemu AmigaOs bezpośrednio bez ukazywania się na ekrania MacOsa. Chodzi mi o to, że emulka się uruchamia lae nie jest pokazywana na ekranie żadne info, że ta gra jest z Maca.
[#22] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@szulu, post #20

Sam kiedyś miałem przyjemnośc niestety tylko widzieć UFO i uważam, że gra może i jest cool ale grafa to odpadka na maksa. A Czy wiecie moze coś o tej grze co pisali w ACSie Kontakt - czy to wogóle się ukazało???
[#23] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #22

Grafika w UFO to arcydzieło jak na rok 1994, a nawet teraz jest OK, przeczytaj sobie recenzje tej gry w "Nowym Świecie Gier Komputerowych" nr 1/2003 Grudzień str 80, ja w tą grę tłukę częsciej na UAE niż w jakieś inne "cudowne" graficznie produkcje na pieca. Ostartnio co wyszło porządnego na pieca to Call of duty i Hegemonia , reszta to IMHO kupa syfu . ;);)
[#24] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Olo, post #23

Znam Claf of Duty i nie uważam jej za dobrą grę codziuennie w cafejce Pceto maniaki w nią pykają. Lepsza jest Need for speed unegrand czy jakoś tak. A moją najlepszą grą jest DesertStrike, SuperFrog i Baks - wszystko oczywiście na Ami.
[#25] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #22

Sam kiedyś miałem przyjemnośc niestety tylko widzieć UFO i uważam, że gra może i jest cool ale grafa to odpadka na maksa.

Grafika to nie wszystko...

A Czy wiecie moze coś o tej grze co pisali w ACSie Kontakt - czy to wogóle się ukazało???

Nie ukazało się, a szkoda, bo zapowiadało się ciekawie.
[#26] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #21

Trzeba odpalic emulator Maca i zaladowac system. Pozniej juz wszystko tak jak na prawdziwym Macu. Co do LinuxaPPC to trzeba go zaladowac zamiast standardowego systemu.
[#27] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #24

N4S Underground ma jedynie fajną grafikę ale jest monotonny. W dodatku bezsensownie rośnie stopień trudności w miarę grania. 100x lepszy jest StreetRod(2). To mogłaby być super gierka gdyby odziać ją w nowe szaty;)
[#28] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@szulu, post #27

Nie znam tej gry ale żeczywiście może jest ciekawa ja sam od NS indegrand wole Porsche. Gram u kumpeli na blaszce.
[#29] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@mailman, post #25

Czytałem o tym w ACSie z 98r (archiwa) wszystkim moim kolegom z blach gierka się podobała nie wiem czemu twierdzili że screeny są z Pc bo ta gierka jak większość z nich twierdziła ukazała się na blache i jest konwersowana na Amigę. Napewno
[#30] Re: Lepsze gry w Strefie gier.

@Mleko, post #29

Bo Twoi koledzy nie maja zielonego pojecia o mozliwosciach graficznych Amigi i zapewne uwazali ze "taka grafika to tylko na pc". ;)
Acha, i zapytaj ich co to znaczy "konwersowana", bo chyba o tym tez nie maja zielonego pojecia
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem