Forum » PPA
[#1] Kilka drobnych zmian
Na forum jak i w aktualnościach dokonałem kilku drobnych zmian, które na pewno dały się zauważyć. Ale po kolei, były to następujące zmiany...

Aktualności:
- od pewnego czasu jest na samej górze, w polu 'Menu użytkownika' jest link do zalogowania lub wylogowania z serwisu, proszę więc o wylogowanie się z forum jeśli ktoś do tej pory się logował na forum i ponowne zalogowanie się przez ten link w aktualnościach, dzięki temu dane z profilu na forum są wykorzystywane również przy komentarzach w dziale aktualności, a w przyszłości może dojdą również inne możliwości,
- usunąłem wytłuszczanie linków do komentarzy, które pojawiły się od ostatniej wizyty na stronie (spowalniało to ładowanie aktualności),
- archiwum komentarzy zostało ubrane w tabelkę, dzięki czemu poprawiona została czytelność tej części strony, dodane też zostało pole wyboru ile z ostatnich komentarzy wyświetlić,
- usunąłem emotikonki dla niezarejestrowanych użytkowników strony, zrobiłem to dlatego, że często przypadkowi odwiedzający bez sensu bawili się tymi emotikonkami wstawiając wszystkie po kolei w seriach od kilkunastu do kilkudziesięciu..., ale jeśli ktoś się zarejestrował i zalogował na stronie (link w dziale aktualności) to ma dostęp do emotikonek w aktualnościach.

Forum:
- przy rejestracji w polu wyboru kodowania znaków domyślnie było ustawione AmigaPL, zmieniłem na ISO-8859-2,
- usunąłem wskazówki jak korzystać z tagów,
- dodałem przyciski do tagów BBCode (wymagane włączone JavaScript),

Dodatkowo na forum i w komentarzach dodałem formularze do wysyłanie wiadomości na e-mail z pewnym zabezpieczeniem przed odczytaniem przez spam-boty adresu (wykorzystałem funkcje graficzne i obsługę czcionek postscript z php).

Co do paska z BBCode to jeszcze taka mała uwaga. Testowałem rozwiązanie na AWebie 3.4 APL i niestety przeglądarka ta się zapętliła, nie dając nawet możliwości odblokowania GUI. Po naciśnięciu na jeden z przycisków z paska tagów AWeb zaczął i nie skończył już wstawiać bez końca dany tag do pola tekstowego. Jeśli ktoś używa AWeba - proszę nie korzystać z tego paska lub wyłączyć javascript lub też poczekać na nowe wersje AWeba, może tam będzie już m.in. to poprawione. Nie wiem jak się V zachowuje...

Jednocześnie proszę wszystkich i nadsyłanie uwag, sugestii i krytyki odnośnie funkcjonowania i ew. błędów w działaniu strony. Jeśli ktoś coś zauważył, jakiś błąd, etc. to proszę zgłaszać. Można pisać tu lub wysłać e-amil: [email]redakcja@ppa.pl[/email]

[#2] Re: Kilka drobnych zmian

@grxmrx, post #1

Proponuje jeszcze jedna drobna zmiane.
Czesto uzywam funkcji "bez watkow". Ale wtedy nie dokonca
wiadomo ktora odpowiedz jest do ktorej. Dlatego proponuje
aby w kazdej odpowiedzi byla linijka (podobna jak w komentach
na stronie newsowej) mowiaca o powiazaniu watku.
[#3] Re: Kilka drobnych zmian

@Phibrizzo, post #2

Dobry pomysl. Takze uzywam opcji bez watkow i taka mozliwosc bardzo sie przyda i ulatwi czytanie.
[#4] Re: Kilka drobnych zmian

@Andrzej Drozd, post #3

Pomysł zrealizowany

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem